teknolojiuzmani
FD Üye

Kahve zincirlerinin yaygınlaşması ve farklı farklı kahve tiplerini meskende yapabilmeyi mümkün kılan kahve makinelerinin konutlarımıza girmesiyle birlikte hepimiz birer kahve gurmesi haline geldik desek yeridir. Lakin güzel bir kahve tecrübesi için kahveyi yapan kişi/makine ve kahve çekirdeğinin kalitesi kadar nasıl öğütüldüğü de kıymet taşıyor.
Kahve, pek çoğumuz için kolay bir içecek üzere görünse de kahve çekirdekleri lezzetli bir “kahve” haline gelene kadar kavrulma, öğütülme, demlenme üzere pek çok süreçten geçiyor. Dahası, bir kahve çekirdeğinin espresso mu yoksa Türk kahvesi mi olacağının belirlenmesinde nasıl öğütüldüğü, büyük kıymet taşıyor.
Farklı kahve tiplerinde neden farklı öğütülmüş kahve çekirdekleri kullanılır?

Örneğin; sıcak suyla karıştırılarak içilen hazır kahvelerin yerini kahve zincirlerine bırakmasıyla birlikte filtre kahve, en tanınan kahve çeşidi haline geldi. Ofislerde, meskenlerde ve kafelerde sıklıkla tüketilen filtre kahve, ister metal ister kağıt filtre ile hazırlanacak olsun, orta öğütülmüş kahve çekirdeği ile yapılmalıdır.
Pek çoğumuzun favorisi olan Türk kahvesi ise filtre kahvenin tersine posasından, öteki bir deyişle telvesinden ayrılmadığı için ekstra ince öğütülmüş kahve çekirdekleri kullanılarak yapılmalıdır. İki kahve pişirme metodu ve kullanılan öğütülmüş kahve çekirdeği ortasındaki fark; filtre kahvenin daha sert, Türk kahvesinin ise daha ağır bir tat sunmasını sağlıyor.

Kahve aromasını daha taze ve ağır bir halde almak isteyenlerin bir numaralı tercihi ise kapsül kahvedir. Kabaca “tek kullanımlık kahve” olarak tanımlayabileceğimiz kapsül kahveler, filtre kahve ya da Türk kahvesi üzere tipler için öğütülmüş, birkaç kullanımda tüketilecek ölçülerdeki kahvelerin tersine tek kullanımda tüketilmek için hazırlanmıştır.
Kahve çekirdekleri, öğütüldükleri andan itibaren açıkta kaldıkları mühlet boyunca kalitesini, doğal olarak da lezzetlerini kaybederler. Kapsül kahve ise öğütüldüğü an paketlenip, açıldığı an tüketildiği için çok daha taze bir kahve lezzeti sunar.
Hangi kahve pişirme prosedürü için hangi incelikte kahve çekirdeği lazım?
- Türk kahvesi: Ekstra ince öğütülmüş kahve çekirdeği
- Espresso: İnce öğütülmüş kahve çekirdeği
- Moka: İnce öğütülmüş kahve çekirdeği
- Aeropress: İnce öğütülmüş kahve çekirdeği
- Sifon: Orta incelikte öğütülmüş kahve çekirdeği
- Hario V60: Orta öğütülmüş kahve çekirdeği
- Filtre: Orta öğütülmüş kahve çekirdeği
- Chemex: Orta kalınlıkta öğütülmüş kahve çekirdeği
- French press: Kalın öğütülmüş kahve çekirdeği
- Cold brew: Ekstra kalın öğütülmüş kahve çekirdeği