Tencere yemeklerinin olmazsa olmazı soğan: kırmızı, sarı ve beyaz olmak üzere 3 çeşidi bulunmaktadır. Soğanlarının çeşidine göre yemekte kullanım alanları değişmektedir. Peki hangi soğan hangi yemekte kullanılmalı? İşte soğanlarla ilgili işinize yarayacak bilgiler:
Yemeğe kattığı lezzetiyle mutfakların vazgeçilmez sebzelerinden olan soğanın farklı çeşitleri bulunmaktadır. Soğanlarının türlerine göre kullanmak soğanlardan daha çok verim almanızı sağlar. Genelde kadınlar yemek yaparken evde hangi renk soğan bulurlarsa direk alıp onu kullanılır. Lezzet açısından birbirinden farklı olan kırmızı, sarı ve beyaz soğanı yapacağınız yemeğe göre kullanmanız yemeğin lezzetini daha da arttıracaktır. Pazardan ya da marketten soğan alırken ağır olanları almanız gerekir. Çünkü hafif olan soğanlar olgunlaşmış yaşlı soğanlardır ve hemen bozulurlar. Pazardan aldığınız soğanların çok çabuk bozulmasını engellemek için mutlaka serin bir yerde muhafaza etmeniz gerekmektedir.
KIRMIZI SOĞAN
Adı genelde mor soğan olarak bilinen kırmızı soğanı yemeklerde pişirip tüketmek yerine çiğ tüketmeniz daha doğru olur. Çünkü kırmızı soğan pişirdikten sonra lezzetini kaybediyor. Daha çok salatalar da çiğ olarak tüketmeniz gereken bu soğan çeşidini ayrıca Balsamik sirkeyle birazcık fırınlayıp da tüketebilirsiniz.
SARI SOĞAN
Sarı soğan bütün yemeklerde pişirip kullanabileceğiniz hafif tadıyla tencere yemeklerin lezzetine lezzet katmaktadır. Soğanın tadı yaptığınız yemeğin tadının önüne geçmediği gibi uygun fiyatıyla da mutfaklarda en çok kullanılan soğan çeşididir. Çiğ olarak da tüketebileceğiniz sarı soğan karamelize yapmak için en ideal soğan çeşididir.
BEYAZ SOĞAN
Beyaz soğanı daha çok yemekleriniz için hazırladığını soslar için kıvamı yoğunlaştırmak için kullanabilirsiniz. Sarı soğana göre daha keskin ama piştiğinde yumuşayabilir ve tatlanabilir. O yüzden daha çok patates, salata, yumurta salatasında kullanabilirsiniz.