Vitaminler hangi besinlerde bulunur
Vitaminler, hayatımızı surdurebilmemiz icin gerekli olan, yiyecekler icerisinde doğal olarak bulunan bileşiklerdir Vucut fonksiyonunun duzenlenmesinde ve devamlılığında onemli rol oynarlarVitaminle; Yağda ve suda eriyenler olarak ikiye ayrılırlar
Yağda eriyenler A D E K vucutta depolandığı icin hergun almaya gerek yoktur Suda eriyenler B C ise depolanmazlar, fazlası dışarı atılır
Vucudumuz her gun yeteri kadar vitamin alamazsa, yorgunluğa, halsiz ve bitkinliğe neden olurBağışıklık sisteminide guclendirerek hastalıklara karşı direnc sağlarlar Tukettiğimiz besinlerde, ozellikle taze sebze ve meyvelerde gunuk vitamin ihtiyacımızı karşılamamıza yetecek kadar vitamin bulunur
A Vitamini
Vucudun gelişmesi, goz sağlığı, solunum sistemi ve sağlıklı bir cilt icin gereklidir
Karaciğer, yağsız et, sut, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur
B Vitamini
B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerini icine alan gruptur Iştah, sindirim ve sinir sistemi icin gereklidir
B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, bobrek, yurek, beyin, karaciğer, yerfıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur
B1 Vitamini
Buğday, pirinc, mısır, yulaf, darı, cavdar ve bunlarla yapılan besinlerde, kepek ekmeğinde, mantar ve bira mayasında bulunur
B2 Vitamini
Sut, peynir, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır
B12 Vitamini
Karaciğer, et ve yumurtada bulunur
C Vitamini
Vucudun direncini artırır, mikrobik hastalıklardan korur, dokuların ve diş etlerinin sağlığı icin lazımdır En cok sigara icenlere gereklidir
Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuc, cilek, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur
D Vitamini
Kalsiyum ve fosforun emilerek vucuda faydalı bir hale gelmesi, kemiklerin gelişmesi icin lazımdır Balıkyağı, sut ve tereyağında bulunur
E Vitamini
Buyume ve ureme icin gereklidir Buğday, pirinc, mısır, darı, cavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak cekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, aycicek yağı, mısırozu yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelere bulunur
K Vitamini
Kanın normal surede pıhtılaşması icin gereklidir Et, karaciğer, domates, kabak, karnıbahar, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde vardır
Vitaminler, hayatımızı surdurebilmemiz icin gerekli olan, yiyecekler icerisinde doğal olarak bulunan bileşiklerdir Vucut fonksiyonunun duzenlenmesinde ve devamlılığında onemli rol oynarlarVitaminle; Yağda ve suda eriyenler olarak ikiye ayrılırlar
Yağda eriyenler A D E K vucutta depolandığı icin hergun almaya gerek yoktur Suda eriyenler B C ise depolanmazlar, fazlası dışarı atılır
Vucudumuz her gun yeteri kadar vitamin alamazsa, yorgunluğa, halsiz ve bitkinliğe neden olurBağışıklık sisteminide guclendirerek hastalıklara karşı direnc sağlarlar Tukettiğimiz besinlerde, ozellikle taze sebze ve meyvelerde gunuk vitamin ihtiyacımızı karşılamamıza yetecek kadar vitamin bulunur
A Vitamini
Vucudun gelişmesi, goz sağlığı, solunum sistemi ve sağlıklı bir cilt icin gereklidir
Karaciğer, yağsız et, sut, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur
B Vitamini
B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerini icine alan gruptur Iştah, sindirim ve sinir sistemi icin gereklidir
B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, bobrek, yurek, beyin, karaciğer, yerfıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur
B1 Vitamini
Buğday, pirinc, mısır, yulaf, darı, cavdar ve bunlarla yapılan besinlerde, kepek ekmeğinde, mantar ve bira mayasında bulunur
B2 Vitamini
Sut, peynir, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır
B12 Vitamini
Karaciğer, et ve yumurtada bulunur
C Vitamini
Vucudun direncini artırır, mikrobik hastalıklardan korur, dokuların ve diş etlerinin sağlığı icin lazımdır En cok sigara icenlere gereklidir
Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuc, cilek, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur
D Vitamini
Kalsiyum ve fosforun emilerek vucuda faydalı bir hale gelmesi, kemiklerin gelişmesi icin lazımdır Balıkyağı, sut ve tereyağında bulunur
E Vitamini
Buyume ve ureme icin gereklidir Buğday, pirinc, mısır, darı, cavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak cekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, aycicek yağı, mısırozu yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelere bulunur
K Vitamini
Kanın normal surede pıhtılaşması icin gereklidir Et, karaciğer, domates, kabak, karnıbahar, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde vardır