Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Harem nedir Harem Hakkında Kısa Bilgi

Harem nedir Harem Hakkında Kısa Bilgi
0
139

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
Harem nedir Harem Hakkında Kısa Veri

Harem lugatte korunan, mukaddes ve muhterem yer anlamına gelir Konut, konak ve saraylarda genellikle iç avluya bakacak bir şekilde planlanan, kadınların yabancı erkeklerle karşılaşmadan rahatça jurnal hayatlarını sürdürdükleri kısımdır Burada yaşayan kadınlara da harem deniyor olması, İslamiyet'in bu bölümlere, özellikle hane kadınlarıyla belirtilmiş bir kan bağı açık havada kalan erkeklerin (namahrem) girişini yasaklamasından kaynaklanır

Osmanlı devlet teşkilatında haremi hümayun tabiri keza haremi keza de enderunu içine alır Enderun padişah, saray ve devlet hizmetinde bulunacak erkeklerin, harem ise ikametgah görevinin yanında kadınların yetiştirilmesi için bir eğitim müessesesidir Bu bakımdan hareme yüksek dereceli kadınlar akademisi de denilebilir Burada en daha alçak aşama olan cariyelikten ustalığa dek bir terfi sistemi bulunmaktadır

Haremin bu son derece çarpıcı ve göz alıcı yönü ne yazık fakat, daima geri plana itilmiş ve yeterince değerlendirilmemiştir Buna karşılık harem hayatının gizliliği ve mahremiyeti herkese malum olduğu halde bilhassa batılı yazarlar tarafından hiç bilinmeyeni en tanıdık kısmıymış gibi harem hakkında anlatılanlar kolay ilişkiler üstüne kurulmuştur Buradaki bilgilerle senaryolanan değişik film, roman ve tiyatrolarda da maalesef fazla geniş bir teşkilata sahip yer alan haremin esas fonksiyonu göz ardı edilmiş ya da maksatlı olarak unutturulmaya çalışılmıştır

Ancak son yıllarda harem üstüne yapılan yerli ve tanıdık olmayan bilim adamlarının yaptıkları araştırmalar Osmanlı sarayının harem bölümünün padişahın evi ikametgahı olmasının yanısıra dünyada eşi sanki görülmeyen bir mektep hüviyetinde olduğunu gözler önüne sermektedir

Haremi Hümayun hakkında on yıllık yorucu bir mesai sonunda kayıtlar belgelerine dayalı bir doktora tezi hazırlayan Amerikalı bilirkişi Leslie Peirce Biz batılılar İslam toplumunda cinselliği takıntı haline getirmek gibi eski ama enerjik bir geleneğim mirasçılarıyız Harem, müslüman cinsel duyarlılığı üstüne kurulu Batı efsanelerinin şüphesiz en yaygın simgesidirdedikten daha sonra haremin hedef ve teşkilatı hakkında verdiği bilgiler aleyhteki iddialara en güzel cevaptır

Hanedan ailesi üyeleri için harem bir ikametgahtı Sultan ailesinin hizmetkarları için ise bir eğitim kurumu diye tanımlama olunabilir Genç kadınlar yalnızca padişaha yerinde cariyeler ve annesiyle diğer ileri gelen harem kadınlarına nedimler sağlamak amacıyla yok, bununla birlikte askerîidarî hiyerarşinin tepesine yakın erkekler için yerinde benzeşen sağlama amacıyla eğitilirlerdi Enderun, saray içinde padişaha kişisel hizmet aracılığıyla erkekleri nasıl saray açık havada hanedana hizmet hazırlıyorsa, harem de kadınları padişah ve annesine bireysel hizmet yoluyla dış dünyadaki rollerini almaya hazırlıyordu

Azat edilerek enderun mezunları veya diğer görevlilerle evlendirilen bu kadınların payına da kocalarının oluşturduğu erkek hanelerini (selamlık) tamamlayan haremler oluşturmak düşerdi

Sultan hanesinin kurduğu teşkilat ve eğitim kalıbı bu esir evlilikleri vasıtasıyla çoğaltılarak Osmanlı idareci sınıfının sosyal ve politik temelini oluşturuyordu Saray eğitim sisteminin hem erkek keza de kadınlar için başlıca hedeflerinden biri hükümran hanedana sadakatin aşılanmasıydı İmparatorluk elitini sarmalayan bağları erkekler dek kadınlar da sürdüğü için elitin sadakatinin odağında yalnızca padişahın kendisi yok, bununla birlikte sultan hanesinin kadınları, yani bir tamamen haneden ailesi vardı

Tekrar 17 yüzyıl bazı batılı yazarlardan haremin gizliliğinin yaznısıra harem hakkında konuşamların da fanteziler üretmekten başka bir şey yapmadıklarını gözlemlemek mümkündür

Sarayın, ikinci avluya girmelerine müsade verilen yabancıların gidebildiği kadarını gördüm İçeriyi görmedim Ama hükümdarlarına karşı huşu duyduklarını bildiren fantastik bir sükunet ve hürmet içindeki baki bir görevliler ve hizmetkarlar kalabalığı ile karşılaştım(Henry Blunt, A Voyage into the Levant, 1638)

Kadınlar dairesine ilişkin bir bölümü buraya, okuyucuya bu daireyi iyi bilmenin imkansızlığını anlatabilmek için dahil ediyorum Buraya erkeklerin girmesi yasaktır ve bu yasak Hristiyan manastırındakinden çok daha büyük bir özenle uygulanır

Sultanın aşk hayatının niteliği bakımlı tutulur Bunun üzerine konuşmayacağım ve bu konu hakkında hiç bir bilgi edinemedim Bu konuda fantezi belirlemek basit ama doğru bir şeyler bildirmek alabildiğine güçtür(JeanBaptiste Tavernier Nottvelle Relation de l'interieur du serrail de Grand Seigneur, 1675)

Kardeşim, Osmanlı imparatorlarının sarayı konusundaki merakını herkesten kolay giderebilirim Çünkü yirmi yıldan fazla bir süredir bu sarayın içine kapalı kalmış biri olarak güzelliklerini, hayat tarzını, disiplinini gözlemleme zamanım oldu Dağıtılmış tanıdık olmayan gezginlerin bir kısmı dilimize de çevrilmiş olan bir çok inanılmaz tasvirine inanılacak olursa b sarayın sihirsel bir yer olmadığını düş etmemek güçtür Ama sarayın başlıca güzelliği içinde gözlenen düzende ve burada yaşamış enerjik şahısların hizmetine bakacak olanların eğitiminde yatar(François Petis de la Croix, Ett General de l'Empire Ottoman, 1695) *

858,506Konular
983,055Mesajlar
33,112Kullanıcılar
fekaSon üye
Üst Alt