teknolojiuzmani
FD Üye
Türk Ekspres Havacılık ve Turizm A.Ş. 70 yılı aşkın geçmişe sahip başarılı bir firma. Firmanızı biraz tanıtabilir misiniz?
Türk Ekspres, 1948 yılında bölüme havacılık ile adım atmış, Türkiye’nin en eski turizm acentelerinden biridir. Türk Ekspres, 1965 yılından beri American Express Küresel Business Travel Türkiye temsilcisi olarak “Kurumsal İş Seyahatleri ve Toplantı Organizasyonları” alanında hizmet vermektedir.
2020 IWD sloganı olan, #EachForEqual / kolektif kişisellik sizin için ne tabir ediyor?
#EachForEqual / kolektif kişisellik, farklı renkleri, tatları, lezzetleri ve hisleri birebir sepette tutup harmanlamak ve bu farklılıkları dışarıya yansıtmaktır. Farklılıkların bir ortada olması yani çeşitliliklerle dünyanın daha âlâ ve daha dengeli olacağına inanıyorum.
IWD 2020 teması olan “Toplu olarak, her birimiz cinsiyet eşitliğine sahip bir dünya yaratmaya yardımcı olabiliriz” anlayışına inanıyorum.

İşyerinde eşitlik bir bayan problemi değil, bir iş sorunudur. Katkıda bulunmak için hangi adımları atıyorsunuz?
Mevzunun bayan erkek konusundan fazla bir iş konusu olduğuna inanıyorum. Yapılan araştırmalardan bildiğimiz kadarıyla bayan yeteneğinin şirketlerde ve iş hayatında daha yüksek oranda olması, çok daha fazla iş tatmini, verimli çalışma ve daha az tükenmişlik yaratmaktadır ve şirketleri daha yeterli patron tertipler pozisyonuna getirmektedir.
Ülkelerin de birebir tertipler üzere çeşitliliklerle birlikte daha çok gelişecek ve daha hoş bir gelecek yaratacağına inanıyorum. Bu nedenle şirketimizde eşit fırsatlar yaratıyoruz ve çeşitlilikleri destekliyoruz.
Yüzde 58’i bayan, yüzde 42’si erkek çalışan olan Türk Ekspres’te yönetici grubumuzun yüzde 64’lük oranı bayan çalışanlarımız tarafından oluşturulmaktadır. Bilhassa TÜİK 2019 bilgileri, Türkiye iş gücünün %72.6 erkek ve %34.9 faal bayan çalışan oranına sahip olduğunu göstermektedir.
Türk Ekspres olarak çeşitlilik konusunda aldığımız farklı aksiyonlar vardır. İdare Heyeti Liderimiz Sn. Zeynep Kösoğlu Türkiye'deki bayan girişimcileri destekleyen bir sivil toplum kuruluşu olan Kagider'in üyesidir.
Ben de ferdi olarak, öteki bir sivil toplum kuruluşu olan Hissede Derneği’ni desteklemeye çalışıyorum. Hissede; Türkiye'nin her yerinde ayrımcılığı önleyen ve genç kızlara eğitimlerinde yardımcı olan sivil toplum kuruluşudur ve Hissede Derneği de dalımızda ilham veren çok başarılı bir bayan tarafından kurulmuştur.

#EachForEqual için tonu belirlemede size ilham veren önder kimdir?
Ailemdeki güçlü bayanlar, benim hayatımda her vakit ilham veren başkanlarım oldular ve böylece #EachForEqual derken sahiden inanarak ve bu halde büyütüldüğüm için bu tonu seçebiliyorum.
1960’ların Türkiye’sinde 50 yılı aşkın bir mühlet turizm dalında çalışmış ve o bölümde 2 çocuğuna bekâr bir anne olarak bakmış olan anneannem, bana ilham verenlerin her vakit başında gelmiştir. Anneannem, her vakit kendi ayakları üzerinde durarak kurallar nasıl olursa olsun bayanın özgürlüğünün değerinden ve sanattan tutun çalışma perspektifine kadar vizyonumuzu geliştirmekten hiçbir vakit vazgeçmemiştir. Ve sonrasında annemin azmi, çalışkanlığı ve üstün bağlantı hüneri ile birlikte 40 yılı aşkın müddettir hem şirketimizi kurarak hem de yeteneklerini kullanarak benim yolumda ışık tutması her vakit hem ilhamım hem de ışık tutan yolum olmuştur.
Ailemin tüm bayanları, güçlü ve kendi ayakları üzerinde duran bayanlardan oluşunca ilham veren kadınlarım için ailem diyebilirim.
Belirtmeden geçemeyeceğim ki, 4 yaşındaki kızıma okuduğum “Küçük Beşerler, BÜYÜK HAYALLER” kitap serisindeki tüm ilham verici bayanların da hayatımda yadsınamayacak bir rolü vardır.
KUSURSUZ KIZILHAN KİMDİR?
1984 yılında İstanbul’da dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve liseyi istikrarlı bir biçimde Terakki Vakıf Şişli Terakki Okullarında okuyup, üniversitede psikoloji kısmını tercih ettim ve Koç Üniversitesi Psikoloji kısmından mezun oldum. Psikoloji alanında farklı alanlarda stajlar yaptıktan sonra endüstriyel psikoloji alanında ağırlaşmak istedim. Aile şirketinde mesleğime başlamadan evvel kurumsal şirketlerde yaklaşık 5 yıllık deneyim edindim. Öncelikle bir Amerikan firması olan CEVA Logistics’de insan kaynakları departmanı içerisinde çalışmaya başladım ve sonrasında Siemens’in insan kaynakları departmanına geçerek, kısa müddet orada deneyim kazandım.
2011 yılında aile firmamız İda Turizm’in American Express Küresel Business Travel Türkiye partneri, Türk Ekspres'i satın alması ile birlikte kesime adım attım. Üniversite yıllarında turizm bölümü ve psikolojinin farklı alanlarında stajlar yaparak hem kurumsal iş deneyimi hem de insan davranışları konusunda kendimi geliştirme fırsatı buldum.
Türk Ekspres’te 2011 yılından itibaren, American Express GBT irtibatı ve Türkiye’de ki tüm American Express GBT müşteri münasebetlerini, operasyonunu ve teknolojik geliştirmelerini yönetmekteyim. Maksadım dünyadaki global trendleri takip ederek, kurumsal müşterilerimize iş seyahatleri, tertip ve aktiflikleri ismine global hizmet sunarak hem güvenlik hem de raporlama alanında dünya standartlarında hizmet kalitesi sağlamak.