Harita Kadastro Teknisyeni Harita mühendisi ya da teknikerinin denetiminde, yeryüzünün tümünü veya belirtilen bir kısmını; coğrafi yapısını, imar, iskan, bayındırlık durumunu dikkate alarak belirtilmiş bir oran dahilinde ölçekli kağıt üstüne özel işaretler kullanarak çizen kişidir GÖREVLER Ekip ile birlikte haritası çizilecek veya kadastrosu yapılacak arazide gerekli ölçümleri yapar, çizim için gereksinim duyulan bilgileri ve sayısal verileri tespit eder Arazi haritalarının bilgisayar ve çizim aletleri yardımı ile çiziminde harita mühendisi ve teknikerine yardımcı olur, Şehirlerin imar, iskan ve bayındırlık durumunu krokilendirir, Haritaların üzerinde istenen düzeltmeleri ve renklendirmeleri yapar, Mevcut harita, plan, tapu senedi vb kağıtları inceler KULLANILAN CIHAZ VE MALZEMELER Farklı Alanlara Yönlendirilmiş çizim ve ölçüm aletleri, Bilgisayar ve yazılım programları MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Harita kadastro teknisyeni almak isteyenlerin; Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, Sayılarla işlemler ve çizim yapabilme yeteneklerine sahip, Arazide çalışmaktan hoşlanan, Dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Harita kadastro teknisyeni devlete ait kuruluşlarda ve özel mühendislik bürolarında tayin yapar ve görevlerini kısmen büroda kısmen arazide ayakta, yürüye yürüye, tırmanarak, eğilerek yürütür Çalışmalarında birinci derecede verilerle (ölçme sunuşları) ilgili olup zaman zaman egzersiz arkadaşları ve arazi sahipleri ile iletişimde bulunur ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULGU OLANAKLARI Iş elemanları; Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile il müdürlüklerinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığında, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve belediyelerde çalışabilirler Ülkemizde tapu kadastro çalışmaları istenilen düzeyde gerçekleştirilememiştir Gelişen nüfusun kentlere göç etmesi, plansız şehirleşme olgusunu gündeme getirmektedir Bunu önlemenin tek yolu da planlı şehirleşmedir Bu sorunlar harita kadastro teknisyenlerinin düzenli ve özverili çalışmaları ile aşılacaktır Bugün için bu alanda tatmin edici sayıda iş elemanının çalıştığı söylenemez Elemana olan ihtiyaç güncelliğini korumaktadır MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitim yeri teknik liseler, endüstri iş liseleri ve çok programlı liselerin Harita ve Kadastrobölümleridir MESLEK EĞİTİMİNE GIRIŞ KOŞULLARI Endüstri meslek liselerine antre için ilköğretim okulu mezunu almak ve okula antre koşullarını taşımak gerekmektedir EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi ilköğretim okulundan sonradan endüstri meslek liselerinde 3 sene, teknik liselerde ise birinci yılı endüstri meslek lisesi ile karşılıklı almak üzere 4 yıldır Bu vakit içerisinde; genel kültür dersleri Uygulaması dersleri okutulmaktadır Öğrenciler okulda teorik işletmelerde uygulamalı eğitim görmektedirler MESLEKTE İLERLEME Teknik lise, endüstri meslek lisesi ve çok programlı liselerin Harita ve Kadastrobölümlerinden Teknisyenunvanı ile mezun olanlar istedikleri takdirde, iş yüksekokullarının Harita, Harita Kadastro, Harita ve Maden Ölçme, Tapu ve kadastro meslek yüksek okulu proğramlarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir BENZER MESLEKLER: Harita Kadastro Mühendisi, Topograf, Yapı Ressamı BURS, KREDİ VE ÖDENTI DURUMU Öğrenciler işyerlerinde yapılan pratik eğitimleri boyunca asgari ücretin %30'u oranında aidat alırlar Keza pratik eğitimleri süresince meslek kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devlet kadar karşılanır Özel sektörde çalışan iş elemanları işyerlerinin durumu ve bulunduğu yöreye tarafından değişim arz eden ücret alabilirler İşe ilk girişte, minimum ücret esas alınmasına karşın elemanın tecrübe ve başarısı bu miktarı yükseltmektedir Araştırmalarda bu alanda çalışanların asgari ücretin 2 ile 4 katı düzeyinde ücret aldıkları tespit edilmiştir DAHA AYRINTILI DATA İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye Meslek Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye Meslek Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri