Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Harûn-ı Veli Kimdir Kısaca

Harûn-ı Veli Kimdir Kısaca

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Seyyid Harûnı Veli Hayatı

Seyyid Harûnı Veli Kimdir

Konya'nın Seydişehir ilçesini kuran büyük bir velidir

Horasan bölgesinde doğdu Doğum târihi beli değildir Zamânının âlimlerinin sohbetlerinde ilim öğrendi Amcasının vefâtı üzerine Horasan bölgesinin emirliğine getirildi Bu devir esnasında büyük babası hazreti Hârûnı Kerâmet'in ve amcasının kabrini çoğu kez ziyâret ederdi Bu ziyâretlerin birinde gâibden bir ses; Yâ Hârûn, Rûm'a çık! Karaman ilinde Küpe Dağının doğu eteklerinde bir büyük kasaba kur! O şehrin halkı sâlih ola Şakî olanın âkıbeti hayır rolmayadiyordu Bu sesi daha sonra da duymaya başladı Bunun üstüne Hârun Velî, ileri gelenleri topladı ve onlara; Ey yârenlerim! Büyük dedem ile amcamın kabirlerini ziyâretim esnasında fevkalâde bir hâl oldudeyince, onlar ısrarla ne olduğunu anlatmasını istediler Bunun üstüne duyduklarını anlatarak onlardan müsade istedi Dünyâ tâc ve tahtını terk edip, kendisni tamâmen Allah yoluna verdi

Hârun Velî, dâimâ tevekkül hâlinde idi Hiç kimesye yol sormazdı Sonradan evliyâlar otağı, ilim ve irfân yatağı Konya'ya vardılar Bir zaman önce vefât eden bu beldenin büyük âlimi Hoca Ahmet Fakîh'e; Sultânım! Senin dünyâya vedâ etme zamânın yaklaştı Ne olur, yerine birisini bıraksan Size halef olup, bizim rûhumuzu terbiye etsediye yalvarmaları üzerine; Yakın süre içinde Acem taraflarından bir velî gelir Onun adı Hârun'dur Alâmeti, sağ elinde beyaz bir ben vardır Beni isteyen onda bulabuyurdu

Seyyid Hârun Konya'ya vardığında uzun zaman câmide Allahü teâlâya ibâdet etti Bu duruma fazla şaşma eden Konyalılar, bu zâtı merak ettiler Seyyid Hârun Velî olduğunu öğrenince, Mevlânâ Ahmed Fakih'in vefât etmeden önce kendilerine nasihat ettiği zât olduğunu anladılar Hemen Hârun Velî'nin yanında gidip; Efendim! Bizim hocamız Ahmed Fakih vefât etmeden önce; Benden sonra yakın bir zamanda Horasan'dan bir velî gelecek Onun adı Hârun'dur Sağ elinde beyaz bir beni vardır Beni seven onu seve, beni isteyen onda bulabuyurmuştudediler ve hocalarının yerine oturmasını ısrar ettiler seyyid aldığı ilâhî emre uymak için yola devâm edeceğini bildirdi ve yanındakilere; Ey dostlarım! Yola çıkalım, gideceğimiz yer yakınlaşmış gibi görünüyordedi Yola çıktılar Hatunsaray köyünde kardeşi Seyyid Bedreddîn'in hastalığı şiddetlenerek vefât etti Oraya defnettiler Kabrinin bulunduğu yer, Seyyid Kabriismiyle meşhurdur

Harun Veli Hazretleri, Ey Harun! Dağa dürüst yaklaşdiye bir ses duydu Dikkat Çekici edilen dağa dürüst yol alırken, Haydar Baba ve iki talebesini önden gönderdi İleride pusu kuran şakiler iki talebeyi şehit ettiler Haydar Baba geri dönüp olanları Harun Veli Hazretleri'ne anlattı O da kafilenin önüne düştü Şakiler kaçtılar İleride gökkuşağı gibi bir nur belirdi Harun Veli, yerleşe*cekleri yerin orası olduğunu yanında bulunanlara müjdeledi Yerleşme uygun çoğu kerameti görülen Harun Veli Hazretleri'ne, Müslümanlardan diğer, orada bulunan birçok Hıristiyan da inanarak Müslü*man oldular Birlikte ulu Veli'nin de manevî desteğini alarak Seydişehir meydana getirildi

1320 yılında öldü *

858,496Konular
981,661Mesajlar
29,728Kullanıcılar
berat21321Son üye
Üst Alt