Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hasan Mutlucan kimdir

Hasan Mutlucan kimdir

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Hasan Mutlucan

Hasan Mutlucan, (doğumu 1 Mart 1926 İzmir) (ölümü 28 Aralık 2019 İzmir) Türk Ahali sanatçısıdır

6 yaşındayken babasını kaybeden Mutlucan, 13 yaşında annesiyle birlikte İstanbul'a taşınırlar Ortaokul yıllarında (1940) dekoratör çırağı olarak çalıştığı tiyatroda, oyunculardan biri rahatsızlanınca birincil defa sahneye çıkar Tiyatro sanatçısı Necdet Mahfi Ayral tarafından, rahatsızlanan oyuncunun yerine Mutlucan seçilir Oyuncunun repliği fazla kısadır: Burası Kaf Dağı, ne işin var senin burada Bu kısacık replik seyirciler aralarında bulunan Muhsin Ertuğrul'un çok ilgisini çeker ve tiyatroda ufak roller almaya başlar

daha sonra Muhlis Sebahattin ile tanışır ve onun operet kumpanyasına katılır O'nun ölümünden sonradan İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girer Konservatuarın o dönemki yönetmeni Münir Nurettin Selçuk'tur Sesinin eksik bulunur kalitedeki bas tınısı, Faust operasına girme imkânı bile vermiştir ona lakin Mutlucan türküleri çok sevdiği için bu teklifi kabul etmemiştir

1973 yılında TRT radyosunda 15'er dakikalık programlarla davudi sesini tüm Türkiye tanır Sadi Yaver Ataman'ın ısrarıyla yiğitlik türküleri söyler ve bundan başka plak çıkartır

12 Eylül 1980'de darbe okunan bildirinin gerisinde Hasan Mutlucan'ın Kahramanlık Türküleri albümünden Gerçi Şahlanıyortürküsü çalınır Bu türkü günün şartlarıyla birlikte o kadar bir etki yapar ki bundan böyle o davudi sesi ve ismi darbelerle özdeşleşir Fakat Mutlucan bu durumdan son derece rahatsız olmaktadır Bu rahatsızlığını da şu cümlelerle dile getirir: Dehşetli bozuluyorum Çünkü darbe sanatçısı değilim Halit Kıvanç attı bu sıfatı ortaya Sözde tüm insanlar, hislerinin tercümanıymış gibi kabul etti Kahramanlık türküleri insanlara tesir eden bir şeydi Hissiyatlarına etki ettim fakat beni beğendiler Fakat yukarı kademelerden bazı kişiler beni maalesef kullandılar Propaganda, vasıtası yaptılar Darbecilere mal etmek istediler, o türkülerden soğuttular beni Ben kimsenin adamı değilim, halka türküler okuyan biriyim, o türküler ecdadımın mertlik öykülerini anlatan menkıbelerdi Daha pozitif konuşmak istemiyorum Hissiyatıma kapılabilirim Küskünüm efendimKendisi, sosyal demokrat çizgide ve darbe karşıtı olduğunu defaatle belirtmiştir

Siyasi görüşü ile yaptığı müziği propaganda aracı haline getirenlerin militarist tavrı arasıdaki tezatı anlatan en çarpıcı deyişlerinden biri, 2006 yılında bir gazete röportajında söylediği: () kendi sesimle kendimi uyandırmaktan bıktım artıkcümlesidir
1962 yılında TRT'den politik sebeplerden nedeniyle terketmek durumunda kalır Sonrasında İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Türk Ahali Topluluğuna katılır

28 aralık 2019 tarihinde hayatını kaybetmiştir *

858,496Konular
981,849Mesajlar
29,894Kullanıcılar
Üst Alt