iltasyazilim
FD Üye
Haşlama İçli Köfte ( Acemiler İçin) Tarifi İçin Malzemeler Köfte dış malzemesi;
*1, 5 su bardağı ince bulgur ( köftelik)
*1 çay bardağı irmik
*2 su bardağı sıcak su
*1 adet yumurta
*1 çay bardağı un
*1 tatlı kaşığı salça
*1 çay kaşığı toz biber
*Yarım çay kaşığı kimyon
*Yarım çay kaşığı karabiber
*Yarım çay kaşığı kişniş ( şart değil)
*2 çay kaşığı tuz
Köfte iç malzemesi;
*300 gr orta yağlı dana kıyma
*2 adet kuru soğan (iri iri, küp küp, doğranmış bol soğan)
*2 yemek kaşığı tereyağ
*1 yemek kaşığı sıvı yağ
*1 yemek kaşığı salça ( silme ama çokta şart değil)
*1 çay kaşığı karabiber ( silme)
*2 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı pul biber
*45 dal maydanoz
*1 çay bardağı ceviz içi ( doğranmış)
Haşlama köfte yapacaklar köfteleri haşlarken haşlama suyu için 1 çay kaşığı limon tuzu + tuz kullanmalılarayrıca haşlanan köftenin üstüne sos yapacaklar ise sıvı yağ içinde pul biber ya da çok az* salça kızdırıp köftelerin üstüne dökebilirler…tercih sizin…
*Kızartarak köfte hazırlayacaklar için ise tabii ki sıvı yağ gerekli* )))
Haşlama İçli Köfte ( Acemiler İçin) Tarifi Yapılışı Merhabalar,
Ben hayatımda ilk defa içli köfte yaptım )))çatlatmadan patlatmadan çoook lezzetli köfteler yaptım sizde bu konuda benim gibi çok deneyimsizseniz ama yinede köfte yapmakta ısrarcıysanız tarifi bir deneyin derim İlk kez yapacaklar ilk deneyimlerini haşlama olarak yapsınlar diyerek* hadi başlayalım
Köfteyi yapmadan 1 gece önce yapılacak işlemler…
Yağları eritinerimiş yağın üstüne kıymayı ekleyip kısık ateşte kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirinşimdi tencereye iri iri doğranmış soğanları ilave edindevamında soğanlar da birazcık kavrulunca salça ve baharatları da ekleyerek ( tuz hariç)* kıymayı kavurunkıyma kavrulup ocağın altı kapanınca tencereye kıyılmış maydanoz,tuz ve* doğranmış ceviz ekleyin ve hepsini harmanlayın…arada sırada karıştırmayı unutmadan iç malzemeyi iyice ama iyice soğutunsoğuyan iç malzemeyi* buzdolabına kaldırın iç malzeme* buzdolabının iç raflarında* 1 gece beklesin…
Şimdi tencereye bulguru + irmiği baharatları* koyup bulgurun üstüne de 2 bardak sıcak su ekleyip malzemeyi şöyle bir karıştırıp tencerenin* kapağını hemen kapatın ( su bulgurla aynı seviyede olmalı çok su eklemeyin)…şimdi bir 1015* dakika bulgurun kabarmasını bekleyin…devamında köfte dış malzemesi yazan un,salça ve yumurtayı da kabarmış bulgura ekleyerek harcı iyice yoğurundevamında harcı bir 10 dakika daha yoğurunharcı yoğururken ellerinizi arada sırada ıslatmayı ya da arada sırada harcın üstüne su serpmeyi unutmayın* ki harcı kolay yoğurun* harç macun kıvamında bir hamur olmalı ve yoğurma kabından kolay ayrılmalıhazır olan harcı bir buzdolabı poşetine koyup harcın havasını alıp poşetin* ağzını sıkıca bağlayın…harcı 1 gece buzdolabının iç raflarında* bekletin…
Harç ve kıyma içi 1 gece buzdolabının iç raflarında* bekledi…şimdi köfteleri hazırlayacağız…
ERTESİ GÜN KÖFTELERİ YAPACAĞINIZ ZAMAN
KÖFTE DIŞ VE İÇ HARCINI DOLAPTAN ÇIKARTIN…
Yağladığınız elinizle köfte dış hamurundan küçük parçalar kopartarak hamuru* poğaça yapar gibi* parçalara ayırın…avuç içinde hamurları yuvarlayın sonra yanınıza bir tabak içinde su alın…elinizi şap şap yaparak suya batırın devamında baş* parmağınızı hamurun tam ortasına batırın diğer kalan 4 parmak da hamurun dışında olacak diğer el de hamuru alttan tutarak bunlara destek verecek kısaca baş parmak hamurun tam ortasında olacak siz* dışta kalan parmaklarınız ile hamuru hafiften tutup presleye presleye çevire çevire nazikçe incelte incelte seri hareketlerle hamura* bardak,saksı şekli vereceksiniz …NOT : KÖFTELERİ AVUCUNUZDA PARMAK YARDIMI İLE AÇIP BARDAK ŞEKLİ VERİRKEN ELİNİZİ MUTLAKA SUYA BATIRIP BATIRIP YAPIN Kİ KÖFTELERİ KOLAY AÇIN…ELİNİZ HEP ISLAK OLSUN…
Daha önceden hazırlanan soğuyan köfte iç harcı parmak ile açılan köftelere 2 tatlı kaşığı olacak şekilde doldurulur ve yine ıslattığınız ellerinizle köftelerin ağızları büzülerek kapatılıravuç içinde yuvarlanarak köfte şekli verilir ( nasıl şekil vereceğiniz size kalmış haşlayacaklar köfteleri yuvarlak top şeklinde hazırlayabilir* kızartacaklar ise köftelere iç koyduktan sonra köfteleri klasik* iki ucu sivriltilmiş tombiş köfte şeklinde hazırlayabilir)
Haşlama suyu kaynayana kadar siz hazır olan köftelerinizi* bir 1015* dakika kadar buzdolabında dinlendirinsu kaynadı şimdi suyun içine 1 çay kaşığı limon tuzu ve birazda tuz atın su kaynadığı an köfteleri üst üste gelmeyecek sıkışık olmayacak şekilde kaynayan suya bırakın…köfteler tuzlu su da su yüzeyine çıkına kadar haşlanırya da en fazla su yüzeyine çıkınca 4 5 dakika daha haşlanır daha fazla haşlamayın köfteler dağılabilirköfteler haşlanırken köfteleri ikide bir rahatsız etmeyin köftelere huzur verin köfteleri hırpalamayın onlar zaten haşlanınca su yüzeyine kendiliğinden çıkarlar )))
Haşlanan köfteler bu şekilde tüketilebileceği gibi isteyen köftelerin üstüne* pul biberli yağ* dağlayabilir… hatta ve hatta isteyen* haşlanarak pişen köftelerini* çırpılmış* yumurtaya batırıp kızartabilir…ya da salçalı sos yapıp köftelerin üstüne dökebilir köfteleri nasıl tüketeceğiniz size kalmış…
Haşlama ya da kızartma yapacaksanız ve şekil vermede zorlanacağınızı düşünüyorsanız dış harç şekillendirme işlemini yağladığınız elleriniz ile bir* hamurun üstünde denemeler yaparak pratik sağlayabilirsiniz…olmadı çocukların oyun hamurlarını deneyin )))))
Köfteleri kızartarak hazırlamak isteyenlerköftenin içini koyup yuvarlayınca köfteleri 1015 dakika buzdolabında bekletip dinlendirip devamında köfteleri derin bir tavada bol yağda sıkışık olmayacak şekilde* kızartıp sunum yapabilir…hep dediğim gibi son tercih sizin…
Hoşça kalın
*1, 5 su bardağı ince bulgur ( köftelik)
*1 çay bardağı irmik
*2 su bardağı sıcak su
*1 adet yumurta
*1 çay bardağı un
*1 tatlı kaşığı salça
*1 çay kaşığı toz biber
*Yarım çay kaşığı kimyon
*Yarım çay kaşığı karabiber
*Yarım çay kaşığı kişniş ( şart değil)
*2 çay kaşığı tuz
Köfte iç malzemesi;
*300 gr orta yağlı dana kıyma
*2 adet kuru soğan (iri iri, küp küp, doğranmış bol soğan)
*2 yemek kaşığı tereyağ
*1 yemek kaşığı sıvı yağ
*1 yemek kaşığı salça ( silme ama çokta şart değil)
*1 çay kaşığı karabiber ( silme)
*2 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı pul biber
*45 dal maydanoz
*1 çay bardağı ceviz içi ( doğranmış)
Haşlama köfte yapacaklar köfteleri haşlarken haşlama suyu için 1 çay kaşığı limon tuzu + tuz kullanmalılarayrıca haşlanan köftenin üstüne sos yapacaklar ise sıvı yağ içinde pul biber ya da çok az* salça kızdırıp köftelerin üstüne dökebilirler…tercih sizin…
*Kızartarak köfte hazırlayacaklar için ise tabii ki sıvı yağ gerekli* )))
Haşlama İçli Köfte ( Acemiler İçin) Tarifi Yapılışı Merhabalar,
Ben hayatımda ilk defa içli köfte yaptım )))çatlatmadan patlatmadan çoook lezzetli köfteler yaptım sizde bu konuda benim gibi çok deneyimsizseniz ama yinede köfte yapmakta ısrarcıysanız tarifi bir deneyin derim İlk kez yapacaklar ilk deneyimlerini haşlama olarak yapsınlar diyerek* hadi başlayalım
Köfteyi yapmadan 1 gece önce yapılacak işlemler…
Yağları eritinerimiş yağın üstüne kıymayı ekleyip kısık ateşte kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirinşimdi tencereye iri iri doğranmış soğanları ilave edindevamında soğanlar da birazcık kavrulunca salça ve baharatları da ekleyerek ( tuz hariç)* kıymayı kavurunkıyma kavrulup ocağın altı kapanınca tencereye kıyılmış maydanoz,tuz ve* doğranmış ceviz ekleyin ve hepsini harmanlayın…arada sırada karıştırmayı unutmadan iç malzemeyi iyice ama iyice soğutunsoğuyan iç malzemeyi* buzdolabına kaldırın iç malzeme* buzdolabının iç raflarında* 1 gece beklesin…
Şimdi tencereye bulguru + irmiği baharatları* koyup bulgurun üstüne de 2 bardak sıcak su ekleyip malzemeyi şöyle bir karıştırıp tencerenin* kapağını hemen kapatın ( su bulgurla aynı seviyede olmalı çok su eklemeyin)…şimdi bir 1015* dakika bulgurun kabarmasını bekleyin…devamında köfte dış malzemesi yazan un,salça ve yumurtayı da kabarmış bulgura ekleyerek harcı iyice yoğurundevamında harcı bir 10 dakika daha yoğurunharcı yoğururken ellerinizi arada sırada ıslatmayı ya da arada sırada harcın üstüne su serpmeyi unutmayın* ki harcı kolay yoğurun* harç macun kıvamında bir hamur olmalı ve yoğurma kabından kolay ayrılmalıhazır olan harcı bir buzdolabı poşetine koyup harcın havasını alıp poşetin* ağzını sıkıca bağlayın…harcı 1 gece buzdolabının iç raflarında* bekletin…
Harç ve kıyma içi 1 gece buzdolabının iç raflarında* bekledi…şimdi köfteleri hazırlayacağız…
ERTESİ GÜN KÖFTELERİ YAPACAĞINIZ ZAMAN
KÖFTE DIŞ VE İÇ HARCINI DOLAPTAN ÇIKARTIN…
Yağladığınız elinizle köfte dış hamurundan küçük parçalar kopartarak hamuru* poğaça yapar gibi* parçalara ayırın…avuç içinde hamurları yuvarlayın sonra yanınıza bir tabak içinde su alın…elinizi şap şap yaparak suya batırın devamında baş* parmağınızı hamurun tam ortasına batırın diğer kalan 4 parmak da hamurun dışında olacak diğer el de hamuru alttan tutarak bunlara destek verecek kısaca baş parmak hamurun tam ortasında olacak siz* dışta kalan parmaklarınız ile hamuru hafiften tutup presleye presleye çevire çevire nazikçe incelte incelte seri hareketlerle hamura* bardak,saksı şekli vereceksiniz …NOT : KÖFTELERİ AVUCUNUZDA PARMAK YARDIMI İLE AÇIP BARDAK ŞEKLİ VERİRKEN ELİNİZİ MUTLAKA SUYA BATIRIP BATIRIP YAPIN Kİ KÖFTELERİ KOLAY AÇIN…ELİNİZ HEP ISLAK OLSUN…
Daha önceden hazırlanan soğuyan köfte iç harcı parmak ile açılan köftelere 2 tatlı kaşığı olacak şekilde doldurulur ve yine ıslattığınız ellerinizle köftelerin ağızları büzülerek kapatılıravuç içinde yuvarlanarak köfte şekli verilir ( nasıl şekil vereceğiniz size kalmış haşlayacaklar köfteleri yuvarlak top şeklinde hazırlayabilir* kızartacaklar ise köftelere iç koyduktan sonra köfteleri klasik* iki ucu sivriltilmiş tombiş köfte şeklinde hazırlayabilir)
Haşlama suyu kaynayana kadar siz hazır olan köftelerinizi* bir 1015* dakika kadar buzdolabında dinlendirinsu kaynadı şimdi suyun içine 1 çay kaşığı limon tuzu ve birazda tuz atın su kaynadığı an köfteleri üst üste gelmeyecek sıkışık olmayacak şekilde kaynayan suya bırakın…köfteler tuzlu su da su yüzeyine çıkına kadar haşlanırya da en fazla su yüzeyine çıkınca 4 5 dakika daha haşlanır daha fazla haşlamayın köfteler dağılabilirköfteler haşlanırken köfteleri ikide bir rahatsız etmeyin köftelere huzur verin köfteleri hırpalamayın onlar zaten haşlanınca su yüzeyine kendiliğinden çıkarlar )))
Haşlanan köfteler bu şekilde tüketilebileceği gibi isteyen köftelerin üstüne* pul biberli yağ* dağlayabilir… hatta ve hatta isteyen* haşlanarak pişen köftelerini* çırpılmış* yumurtaya batırıp kızartabilir…ya da salçalı sos yapıp köftelerin üstüne dökebilir köfteleri nasıl tüketeceğiniz size kalmış…
Haşlama ya da kızartma yapacaksanız ve şekil vermede zorlanacağınızı düşünüyorsanız dış harç şekillendirme işlemini yağladığınız elleriniz ile bir* hamurun üstünde denemeler yaparak pratik sağlayabilirsiniz…olmadı çocukların oyun hamurlarını deneyin )))))
Köfteleri kızartarak hazırlamak isteyenlerköftenin içini koyup yuvarlayınca köfteleri 1015 dakika buzdolabında bekletip dinlendirip devamında köfteleri derin bir tavada bol yağda sıkışık olmayacak şekilde* kızartıp sunum yapabilir…hep dediğim gibi son tercih sizin…
Hoşça kalın