Klasik tanımlardan sıkılanlara haşlanmış patates ile yapabileceğiniz birbirinden hoş tekliflerle geldik. Hangisini yaparsanız yapın kapış kapış gidecek ve fazla gelen patates pürelerinizi farklı tanımlarla değerlendirebileceğiniz bu tanımlara bayılacaksınız.
1. Patates Halkası Tanımı:
3 adet haşlanmış patates
1/3 su bardağı krema
1/4 su bardağı tereyağı
1/2 su bardağı karamelize soğan
3 yemek kaşığı taze soğan
2/3 su bardağı un
1/3 su bardağı pirinç unu
2 tatlı kaşığı sarımsak tozu
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
2 yumurta
Tuz
Karabiber
Sosu için;
1/2 su bardağı mayonez
1/4 su bardağı kefir
1,5 tatlı kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı maydanoz
1 yemek kaşığı taze soğan
1 tatlı kaşığı dereotu
1/2 tatlı kaşığı hardal
Tuz
Karabiber
Patateslerin içine tereyağı ve kremayı koyup püre haline getirin. Sonrasında karamelize soğan ve taze soğanı ek edin son olarak tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Sonrasında karışımı 4-6 saat kadar buzdolabında bekletin. Bu sırada un, pirinç unu, sarımsak tozu, toz biber, tuz ve karabiberi karıştırın. Soğuyan patatesleri halka biçiminde sıkın ve birinci olarak una sonra yumurtaya sonra tekrar una bulayın ve 4-6 saat kadar buzlukta bekletin. Bu sırada sos için olan materyallerin hepsini bir kapta çırpın. patates halkalarını derin yağda kızartıp sos ile servis edin.
2. Patates Kroket Tanımı:
3 adet orta uzunluk patates
2 su bardağı un
2 çorba kaşığı galeta unu
2 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıvı yağ, kızartmalık
Patatesleri kabukları ile haşlayın. Haşladıktan sonra kabuklarını soyup soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra patatesleri bir kaba alın ve blender ile ezerek püre haline getirin. 1 yumurtanın akını ayırın. Kalan 1 yumurtayı ve yumurta sarısını püreye ek edin. Un, galeta unu, tuz ve karbonat ek edip karıştırın. Karışım sıvı kalırsa bir ölçü daha un ek edin. Yağı bir tavada kızdırın. Bir tabağa bir ölçü galeta unu hazırlayın. Ayırdığınız yumurta akını bir kapta çırpın. Elinizi ıslatarak karışımdan kesimler koparın ve evvel una, sonra yumurta akına ve son olarakta galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın.
3. Avokadolu Patates Salatası Tanımı:
Yarım kg patates
5 adet haşlanmış yumurta
1/2 su bardağı soğan
1/2 su bardağı kereviz sapı
1 adet avokado
1/2 su bardağı mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
1/4 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı dereotu
Patatesleri haşlayın. Soğumayı bırakın. Üzerlerine yumurta, soğan, kereviz ve avokadoyu ekleyip karıştırın. Kalan gereçleri bir kasede karıştırın. Patateslerin üzerine dökün. 2 saat buzdolabında soğutun. Dereotuyla servis edin.
4. Patates Pizza Tanımı:
8 küçük haşlanmış patates
2 yemek kaşığı krem peynir
1/2 yemek kaşığı biberiye
1/2 su bardağı kaşar peyniri
1/4 su bardağı eski kaşar
1/2 kırmızı soğan
Salam ya da jambon
2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
Tuz
Karabiber
Kelepçeli kek kalıbını yağlayın. Sonrasında patatesleri koyup üzerine bastırın. Üzerine tereyağı sürüp tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Sonrasında 190 derecelik fırında 30 dk pişirin. Soğuduktan sonra üzerine krem peynir sürün sonrasında kaşarları, salam ya da jambonu kırmızı soğanı ve biberiyeyi ek edip 15 dk daha pişirin.
5. Patates Mantısı Tanımı:
5-6 adet patates
1/2 demet maydanoz
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1/2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
250-300 gram kıyma
1/2 soğan
Patatesleri haşlayıp ezin. İçerisine maydanozu ve baharatları ek edip karıştırın. Harçtan kesimler alın ve içerisini açın. Soğanı yemeklik doğrayın, kıyma ile bir arada soteleyin. Tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Patates çanaklarının içini kıymalı harç ile doldurun. Çırpılmış sarımsaklı yoğurdu ve çok az suyla açılmış salçalı sosu gezdirip servis edin.
6. Kızarmış Patates Püresi Tanımı:
4 adet patates
1/2 paket krema
4 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
3 adet yumurta sarısı
Tuz
Karabiber
Patatesleri yeterlice haşlayın. Bir çatal yardımıyla püre haline getirin. İçerisine rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta sarıları, tereyağı, krema, tuz ve karabiberi koyup karıştırın. Fırını 250 dereceye ayarlayın. Patatesi ucuna istediğiniz duyu yerleştirdiğiniz bir sıkma torbasına alın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine patatesleri sıkın. Üzeri kızarana kadar fırında pişirin.
7. Patates Köftesi Tanımı:
4 adet haşlanmış patates
1 yemek kaşığı domates salçası
1,5-2 su bardağı galeta unu
2 tatlı kaşığı pul biber
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tuz
1/4 demet maydanoz
Kızartmak için:
Haşlanmış patatesi çatalla ezin. İnce doğranmış maydanoz, salça, ezilmiş sarımsak, galeta unu ve baharatları ek edip karıştırın. Ceviz büyüklüğünde form verin. Buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin. Köfteleri çırpılmış yumurtayla kaplayın ve kızartın.
8. Patatesli Kol Böreği Tanımı:
5 su bardağı un
1 yumurta
2 su bardağı su
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya
1 çay bardağı sıvı yağ (Yufkalara sürmek için.)
İç harcı için:
1 kg patates
2 adet soğan
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için:
Yumurta Sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir kabın içerisine unu, yumurtayı, tuzu, yağı ve mayayı ekleyin. Üzerine azar azar suyunu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Uygunca yoğurduktan sonra üzerini kapatın ve 30-35 dakika mayalanmaya bırakın. Hamur mayalanırken patatesleri haşlayın. Soğanı yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile kavurun. Patatesleri soğanın üzerine ekleyerek ezin ve birlikte kavurun. Baharatlarını ek edin, ocaktan alıp soğumaya bırakın. Mayalanan hamuru 5 eşit modüle bölün. Teker teker açın. Açtığınız yufkaya sıvı yağ sürün ve içine hazırladığınız harcınızdan ekleyin. Hamuru rulo haline getirin. Yağladığınız tepsiye kıvırarak yerleştirin. Başka hamurları da tıpkı halde hazırlayıp tepsideki hamurun bitiş yerinden devam ederek yuvarlak biçim oluşturun. Tereyağını eritin, sıvı yağı ekleyin. Soğuduktan sonra içine yumurta sarısını ekleyin ve börek hamurunuzun üzerine sürün. Evvelce ısıttığınız 180 derece fırında kızarıncaya kadar (yaklaşık 50 dakika) pişirin.
9. Kek Kalıbında Patates Salatası Tanımı:
12 adet küçük patates
60 gr tereyağı
2 çorba kaşığı sürme peynir
200 gr karışık haşlanmış bezelye ve havuç garnitür
1 adet kırmızı biber
1/2 su bardağı mısır
Tuz
6 adet haşlanmış yumurta
Patatesleri haşlayıp soyun. Sıcakken tereyağını ve tuzunu ek edip düzgünce ezin. Sıcaklığı çıkınca sürme peyniri de ek edip güzelce karıştırın. Patates ezmesine küp küp doğranmış kırmızı biberi, mısırı, havucu ve bezelyeyi de katıp ezmeden karıştırın. Streç folyo serilmiş kek kalıbına patatesli harcın yarısından fazlasını koyun ve kaşıkla yavaşça bastırarak düzeltin. Bu etapta yumurta koyacağınız alanları oyup ortasını çıkarın.
Haşlanmış yumurtaları bütün olarak patatesli harcın üzerine koyun ve üzerine kalan patatesli harcı döküp yumurtaların üzerini kapatın. Kenarlardan sarkan streç folyoyu üzerine kapatıp elinizle streç folyonun üzerini düzleştirin . Dinlenmesi için buzdolabında az 6 saat dinlendirin. Servis için kalıbı zıt çevirip patates salatasını bir tabağa yerleştirin. Üzerine istediğiniz garnitürleri ya da taze otları serperek servis edin.
10. Patates Sufle Tanımı:
1 su bardağı haşlanmış patates
3 yemek kaşığı krema
1/2 tatlı kaşığı sarımsak
Tereyağı
3 yemek kaşığı ekmek kırıntısı
2 yumurta
3 yemek kaşığı kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Bir tutam muskat
Fırını 190 dereceye ayarlayın ve sufle kaplarını tereyağı ve ekmek kırıntısı ile kaplayın. Yumurtanın sarısı ve beyazını ayırın. Yumurta sarısı, patates, krema, peynir, tuz, karabiber, muskat ve sarımsağı yeterlice karıştırın. Sonrasında yumurta beyazlarını bir tutam tuz ile yoğurt kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurta beyazlarını söndürmeden patatesli karışıma yedirin ve 40 dk kadar pişirin.