Yaz aylarında dondurma tüketiminin artmasıyla Beraber boğaz enfeksiyonu sıklığı belirgin oranda arttı.
Hasta olmamak için Ne yapmalıyız ?
Hisar Hospital Intercontinental KBB doktoru Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım dondurmanın su ile beraber tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu sıklığının azaldığını belirtti.
Dondurma süt, yağ, şeker, protein ve kalsiyum gibi vücut için önemli maddeler içerir, yaz aylarında çocukların vazgeçilmezidir. Tatlı seven insanlar için sağlıklı bir besin kaynağıdır. Doğal meyvelerden yapılan meyveli çeşitleri ile de antioksidan kaynağıdır. İnek sütü alerjisi olanlar ise keçi sütünden üretilen dondurma yiyebilir.
Nasıl Tüketmeliyiz ?
Kendim Kahramanmaraşlıyım, bizim memlekette dondurma su ile beraber servis edilir, su ile tüketmek boğaz enfeksiyonu sıklığını azaltıyor, buna ek olarak Dondurma amlajından çıkarıldıktan sonra hemen tüketilmemeli, bir miktar beklemek mide ve barsaklar içinde iyi olur, yine boğazda küçük parçalar ve eriterek yemek boğaz enfeksiyonu olasılığını azaltır.
Nelere Dikkat etmeliyiz ?
Dondurmanın fazla miktarda tüketilmesi kilo problemi olanlar için problem oluşturabilir,
Tok karna tüketmek daha sağlıklıdır,
Soğuk su ile tüketmeyin
Dondurma yedikten sonra dişlerimizi korumak için ağız yıkanmalı.
Paketli dondurmalar mutlaka soğuk zincirde korunmuş olmalı ve son tüketim tarihi kontrol edilerek tüketilmeli.
Boğaz enfeksiyonu Sadece dondurma tüketince mi olur ?
Hayır, burnu tıkalı kişiler gece boyu ağızdan nefes alır, ağızdan nefes almak boğazın kurumasına, dişlerin çürümesine, ağızda kötü bir tat hissine neden olarak boğaz enfeksiyonunu artırır.
Bağışıklık sistemi zayıf kişiler de yine sürekli boğaz enfeksiyonu geçirir.
Uyku apnesi- horlaması olan kişiler gece uykuda tıkanmaya bağlı daha sık hasta olurlar.
Sigara içen kişiler ve geniz akıntısı fazla olan kişiler daha sık hastalanır.