iltasyazilim
FD Üye
Hasta olmamak için neler yapmamız gerekir
KAHVALTISIZ OLMAZ!
Metabolizmanızı iyi çalışır duruma getirmek için güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın İyi bir kahvaltı ile güne başlatmak keza direncinizi koruyacak, keza de diyetin fizibilite oranını artıracaktır
5 PORSİYON MEYVE
Rahatsızlık riskinin arttığı bu dönemde, soğuk algınlığından korunmak için antioksidan içeriği yüksek olan yeşil yapraklı sebzeleri tüketin Meyve alımını ise; günlük 45 porsiyonda tutun Portakal, mandalina, nar ve kivi tüketin
IHLAMUR İÇİN
Akıcı alımınızı artırın Ekinezya, yeşil akarsu, kuşburnu, ıhlamur, rezene, anason ve kekik çaylarını soğuk algınlıklarından korunmak için içebilirsiniz
GÜNDE 25 LİTRE SU!
Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir Kışın su kaybı daha eksik olduğu için susama şehvetli azalır Oysa su ihtiyacınızı gerçi karşılamanız gerekir Kışın metabolizmanızı çalıştırmak için susamasanız bile, günde 25 litre su tüketmeniz gerekir
UCUZ SEBZE YİYİN
Kışın en ucuz olan sebze ve meyveleri bol bol yiyin Narenciye yani portakal, mandalina, greyfurt, havuç, kivi, lahanagiller, karnabahar, lahana, brokoli, frenk lahanası, yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, tere ve ıspanak A ve C vitamininden zengindir Meyve suları yerine meyveyi direkt tüketmek, C vitamininden daha pozitif yararlanmamızı sağlar
SALATA YEMEK YEMEK KOŞUL!
Greyfurt suyunun bazı ilaçlarla beraber alınması ilacın işlevini azaltıp, artırabildiği için bilhassa hipertansiyon, diyabet veya depresyon ilaçları kullananlar; bu ilaçları greyfurt suyuyla almamalıdır Salata ve sebze yemeklerini başlıca öğünlerinizde mutlaka bulundurmalısınız
DÜDÜKLÜDE PİŞİRİN
Sebze yemeklerini pişirirken C vitamini kaybını eksilmek için sebzeleri önce yıkayıp daha sonra büyük parçalar halinde doğramak, haşlama sularını dökmemek, düdüklü tencerede pişirmek ve taze olarak harcamak gerekir
LİFLİ GIDA ALIN
Günlerin kısalması ve havaların soğuması ile birlikte, maddesel aktiviteler azalır Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık kendini gösterir bu nedenle kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kurubaklagillerin, kepekli tahılların, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, pirinç, erişte, un ve özellikle C vitamininden varlıklı sebze ve meyvelerin tüketimine yük verilmelidir Günde 1014 kadeh su içilmesi de kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır
YAĞI DAHA SONRA EKLEYİN
Yemeklerde kullanacağınız akışkan yağın yararlılığı açısından, yağı yemeğe piştikten sonradan ilave etmeyi tercih etmelisiniz Yemekler zaten yağ ile pişirilmektedir Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların içerisinde de yağ bulunmaktadır Burada uyarı edilmesi gereken nokta; kızartma ve kavurma işlemlerinden sakınmak, ekmeğe yağ sürmemek ve zeytinyağını bile aşırı miktarlarda kullanmamaktır Sonuçta; sadece bir gram yağın 9 kilokalori enerji içerdiği elbette unutulmamalıdır
Esra TÜZÜN(Günaydın) *
KAHVALTISIZ OLMAZ!
Metabolizmanızı iyi çalışır duruma getirmek için güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın İyi bir kahvaltı ile güne başlatmak keza direncinizi koruyacak, keza de diyetin fizibilite oranını artıracaktır
5 PORSİYON MEYVE
Rahatsızlık riskinin arttığı bu dönemde, soğuk algınlığından korunmak için antioksidan içeriği yüksek olan yeşil yapraklı sebzeleri tüketin Meyve alımını ise; günlük 45 porsiyonda tutun Portakal, mandalina, nar ve kivi tüketin
IHLAMUR İÇİN
Akıcı alımınızı artırın Ekinezya, yeşil akarsu, kuşburnu, ıhlamur, rezene, anason ve kekik çaylarını soğuk algınlıklarından korunmak için içebilirsiniz
GÜNDE 25 LİTRE SU!
Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir Kışın su kaybı daha eksik olduğu için susama şehvetli azalır Oysa su ihtiyacınızı gerçi karşılamanız gerekir Kışın metabolizmanızı çalıştırmak için susamasanız bile, günde 25 litre su tüketmeniz gerekir
UCUZ SEBZE YİYİN
Kışın en ucuz olan sebze ve meyveleri bol bol yiyin Narenciye yani portakal, mandalina, greyfurt, havuç, kivi, lahanagiller, karnabahar, lahana, brokoli, frenk lahanası, yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, tere ve ıspanak A ve C vitamininden zengindir Meyve suları yerine meyveyi direkt tüketmek, C vitamininden daha pozitif yararlanmamızı sağlar
SALATA YEMEK YEMEK KOŞUL!
Greyfurt suyunun bazı ilaçlarla beraber alınması ilacın işlevini azaltıp, artırabildiği için bilhassa hipertansiyon, diyabet veya depresyon ilaçları kullananlar; bu ilaçları greyfurt suyuyla almamalıdır Salata ve sebze yemeklerini başlıca öğünlerinizde mutlaka bulundurmalısınız
DÜDÜKLÜDE PİŞİRİN
Sebze yemeklerini pişirirken C vitamini kaybını eksilmek için sebzeleri önce yıkayıp daha sonra büyük parçalar halinde doğramak, haşlama sularını dökmemek, düdüklü tencerede pişirmek ve taze olarak harcamak gerekir
LİFLİ GIDA ALIN
Günlerin kısalması ve havaların soğuması ile birlikte, maddesel aktiviteler azalır Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık kendini gösterir bu nedenle kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kurubaklagillerin, kepekli tahılların, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, pirinç, erişte, un ve özellikle C vitamininden varlıklı sebze ve meyvelerin tüketimine yük verilmelidir Günde 1014 kadeh su içilmesi de kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır
YAĞI DAHA SONRA EKLEYİN
Yemeklerde kullanacağınız akışkan yağın yararlılığı açısından, yağı yemeğe piştikten sonradan ilave etmeyi tercih etmelisiniz Yemekler zaten yağ ile pişirilmektedir Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların içerisinde de yağ bulunmaktadır Burada uyarı edilmesi gereken nokta; kızartma ve kavurma işlemlerinden sakınmak, ekmeğe yağ sürmemek ve zeytinyağını bile aşırı miktarlarda kullanmamaktır Sonuçta; sadece bir gram yağın 9 kilokalori enerji içerdiği elbette unutulmamalıdır
Esra TÜZÜN(Günaydın) *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.