

Ürik asit yüksekliği (hiperürisemi) kanda ürik asit yüksekliği demektir ve 40 yaş üstü kişilerde %10-15 civarında bulunur. Yapımında fazlalık ve atılmasında azalma olduğu durumlarda kan düzeyi artar. Yükseklik yapısal olabileceği gibi bazı faktörlerin sonucu olarak da kan düzeyi artar:
Şeker hastalığı
Tiroid bezinin fazla çalışması
İdrar söktürücü ilaçlar
Alkol alımı
Hastaların %75’inde şikayet olmaz. %25’inde ise çeşitli problemler görülür:
Eklem iltihabı (artrit)
Böbrek taşları
Böbrek hastalığı
Kemiklerde ürik ait depolanmaları
Ürik asit yüksekliğinde diyet önemlidir. Diyet ile ürik asit düzeyini %25 civarında düşürmek mümkündür
Aşağıdaki besinler ürik asitten zengin olduğu için kesinlikle uzak durulmalıdır:
Sakatat (ciğer, yürek, dalak, böbrek, işkembe vb)
Küçük balıklar (hamsi, sardalya, vb)
Midye, karides, havyar, istiridye
Et suları: Bundan özellikle kaçınmak gerekir. Ürik asit suda erir ve bol miktarda et suyuna geçer
Nohut, mercimek, fasulye, gibi baklagiller
Maya ve maya içeren besinler
Büyük balık, kırmızı et, kümes hayvanları da yukarıda sayılanlar kadar yüksek olmasa da ürik asitten zengindirler. Bunları haftada 1 defadan fazla yemeyin.
Düşük miktar ürik asit içerenler (bunları rahat yiyebilirsiniz):Ekmek, beyaz undan yapılmış mamuller (aslında sağlık için tam –kabuklu- tahıldan yapılmış olan ekmekler -esmer ekmek- daha sağlıklıdır, ancak ürik asit yüksek ise bundan kaçınmak gerekir. Özellikle kilo problemi olanlar beyaz undan yapılmış mamullerden kaçınmalıdır)
Peynir, mısır, mısır ekmeği
Yumurta
Meyve suları ve meyveler
Dondurma (kolesterolü yüksek olan ve kilo problemi olanlar kaçınmalı)
Süt
Makarna
Kuruyemiş
Çay
Beyaz pirinç
Sebzeler (kuşkonmaz, karnabahar, mantar, yulaf ezmesi, ıspanak dışında)
Kalp hastalıklarından korunma
Diyet kolesterolden ve doymuş yağlardan (hayvansal yağdan) çok zengin olmamalıdır. Arterioskleroziz çocuklukta başlar, fakat orta yaşa değin klinik belirtileri orta çıkmaz. Bu nedenle, kolesterolden ve doymuş yağdan sınırlı diyete çocuklukta başlanmalı ve yaşam boyu sürdürülmelidir. Kolesterol insan için temel besin öğesi olmadığından kolesterolden sınırlı diyetin hiçbir sakıncası yoktur.
Çocukluktan itibaren enerji dengesini sağlayan bir diyet alışkanlığı kazandırılmalı, aşırı yeme ve fiziksel halsizlikten kaçınılarak şişmanlığın gelişmesi önlenmelidir. Çocukluk ve gençlikteki şişmanlık orta ve ileri yaşlardaki şişmanlık riskini artırır. Aynı şekilde diyette aşırı enerji sınırlamasından kaçınılmalı boya göre vücut ağırlığı dengede tutulmalıdır.
Aşırı alkol alımından sakınılmalıdır. Alınan alkolün sağladığı enerji dengesizlik yaratacak düzeyde olmamalıdır.
Daha çok işlenmiş yiyecekleri tüketen sanayi toplumlarında tuz tüketimi yüksektir. Kalıtımsal olarak bazı bireyler sodyuma karşı daha duyarlıdırlar. Duyarlı bireylerin salamura ve konserve yiyecekleri azaltarak doğal, işlenmemiş yiyecekleri tüketmeleri, yemeklere ve ekmeğe gereğinden çok tuz eklememeleri ve böylece sodyum alımını en az düzeyde tutmaları önerilmektedir.
Fiziksel aktivite arttırılmalı. Fiziksel aktivitenin kalp hastalıklarından korunmada yardımcı olduğu bilinmektedir. Yürüme, ev ve bahçe işleri yaşam boyu sürdürülmelidir.
Beyin tümöründe beslenme
Beyin tümöründe en önemli yasaklı besin içlerinde şeker, glikoz, fruktoz, dekstroz bulunan yiyeceklerdir. Çünkü tümör hücreleri çok hızlı ürerler ve bu nedenden dolayı da diğer hücrelere göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.