Hastalıksız bir kış icin 6 kural
Havaların soğuduğu şu gunleri sağlıklı gecirmek icin yapılması gerekenlerin bir listesini hazırladık
1 Baklagilleri ihmal etmeyin: Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi turleriyle iyi birer protein kaynağı olan baklagiller, et veya kıyma eklenmeden de tuketilebilecek bir besin grubudur Haşlama olarak sebze yemeklerinize ve salatalarınıza da ilave edebilirsiniz Haftada 23 kez tuketilmelidir
2 Gribe karşı C vitamini: Vucut direncinin azalmasıyla baş gosteren gripten korunmak icin kuşburnu, maydanoz, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, kivi, portakal, mandalina ve limon gibi C vitamini yonunden zengin meyve ve sebzeler daha fazla tuketilmelidir
3 Bağışıklık icin sebze tuketin: Sebze ve meyveler, onemli vitamin ve mineral kaynağı olmalarının yanı sıra antioksidan ozellik gosterirler Toksinlerin uzaklaştırılmasında onemli rol ustlenen A, C, E vitaminlerinin kaynaklarıdır Ozellikle koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler beslenme duzeninde sıklıkla yer almalıdır Her gun en az 56 porsiyon sebze ve meyve tuketilmelidir
4 Kahve yerine kuşburnu: Soğuk kış gunlerinde cay, kahve, kola, kakao gibi kafein iceren icecekler yerine C vitamini yonunden zengin olan kuşburnu cayı gibi bitki cayları, yeşil cay, rezene, melisa, papatya ve ısırgan otu cayı gibi rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini guclendirici bitki cayları tercih edilmelidir Su tuketimine de yaz donemindeki kadar onem verin, 253 litre suvı tuketin
5 Sıvıyağ kullanın: Kış aylarında fazla miktarda yağ tuketimi, kilo artışlarına neden olur, vucudun bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek hastalıklara yakalanma riskini artırır ve hastalık suresini uzatır Bu nedenle tereyağı ve margarinlerden kacınılmalı, sıvı yağlar kullanılmalı
6 Guneş ve sut urunleri şart: Kış mevsiminde guneş, yuzunu daha az gosterdiğinden, guneşten alınan UV ışınları ile deride sentezlenen D vitamininden bu mevsimde yoksun kalınır Ozellikle kemik ve diş gelişimi icin onemli olan kalsiyumun vucutta kullanılmasını, depolanmasını sağlayan D vitamini gereksinimini karşılamak icin guneş ışınlarından yararlanılabildiği olcude yararlanılmalı, sut ve sut urunleri, balık gibi diğer D vitamini kaynakları da tuketilmelidir
Sebze corbası
Malzemeler: Bir orta boy lahananın 4'te biri, 2 adet kabak, 1 adet kereviz (sapıyla), 1 pırasa, 1 paket brokoli, 4 adet domates, 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve baharat
Hazırlanışı: Malzemeleri bir tencerenin icine doğrayın Yağı, dilediğiniz baharatları, 56 bardak suyu ekleyerek pişirin Piştikten sonra limon ve pul biber de eklenebilir
Havaların soğuduğu şu gunleri sağlıklı gecirmek icin yapılması gerekenlerin bir listesini hazırladık
1 Baklagilleri ihmal etmeyin: Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi turleriyle iyi birer protein kaynağı olan baklagiller, et veya kıyma eklenmeden de tuketilebilecek bir besin grubudur Haşlama olarak sebze yemeklerinize ve salatalarınıza da ilave edebilirsiniz Haftada 23 kez tuketilmelidir
2 Gribe karşı C vitamini: Vucut direncinin azalmasıyla baş gosteren gripten korunmak icin kuşburnu, maydanoz, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, kivi, portakal, mandalina ve limon gibi C vitamini yonunden zengin meyve ve sebzeler daha fazla tuketilmelidir
3 Bağışıklık icin sebze tuketin: Sebze ve meyveler, onemli vitamin ve mineral kaynağı olmalarının yanı sıra antioksidan ozellik gosterirler Toksinlerin uzaklaştırılmasında onemli rol ustlenen A, C, E vitaminlerinin kaynaklarıdır Ozellikle koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler beslenme duzeninde sıklıkla yer almalıdır Her gun en az 56 porsiyon sebze ve meyve tuketilmelidir
4 Kahve yerine kuşburnu: Soğuk kış gunlerinde cay, kahve, kola, kakao gibi kafein iceren icecekler yerine C vitamini yonunden zengin olan kuşburnu cayı gibi bitki cayları, yeşil cay, rezene, melisa, papatya ve ısırgan otu cayı gibi rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini guclendirici bitki cayları tercih edilmelidir Su tuketimine de yaz donemindeki kadar onem verin, 253 litre suvı tuketin
5 Sıvıyağ kullanın: Kış aylarında fazla miktarda yağ tuketimi, kilo artışlarına neden olur, vucudun bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek hastalıklara yakalanma riskini artırır ve hastalık suresini uzatır Bu nedenle tereyağı ve margarinlerden kacınılmalı, sıvı yağlar kullanılmalı
6 Guneş ve sut urunleri şart: Kış mevsiminde guneş, yuzunu daha az gosterdiğinden, guneşten alınan UV ışınları ile deride sentezlenen D vitamininden bu mevsimde yoksun kalınır Ozellikle kemik ve diş gelişimi icin onemli olan kalsiyumun vucutta kullanılmasını, depolanmasını sağlayan D vitamini gereksinimini karşılamak icin guneş ışınlarından yararlanılabildiği olcude yararlanılmalı, sut ve sut urunleri, balık gibi diğer D vitamini kaynakları da tuketilmelidir
Sebze corbası
Malzemeler: Bir orta boy lahananın 4'te biri, 2 adet kabak, 1 adet kereviz (sapıyla), 1 pırasa, 1 paket brokoli, 4 adet domates, 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve baharat
Hazırlanışı: Malzemeleri bir tencerenin icine doğrayın Yağı, dilediğiniz baharatları, 56 bardak suyu ekleyerek pişirin Piştikten sonra limon ve pul biber de eklenebilir