Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hatay Belediye Başkanı Savaş: 'Suriyeliler İstese Merkezdeki Üç Mahallede Muhtar Çıkarır'

Hatay Belediye Başkanı Savaş: 'Suriyeliler İstese Merkezdeki Üç Mahallede Muhtar Çıkarır'
0
16

morfeus

FD Üye
Etkileşim
4
F-D Coin
139
s-732c6e3eca42c87ac5dbc1832830aa43339f8ebb.jpg

Suriyeli göçmenlerle ilgili yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Hatay Belediye Lideri Lütfü Savaş, katıldığı TV programında kıymetli açıklamalarda bulundu. 

Hatay'da üç devir belediye başkanlığı yaptığını söyleyen ve Suriyeliler gelmeden evvel 2500'e yakın toplantı yaptığını aktaran Savaş, şunları söyledi:

'Kanaat başkanlarıyla, muhtarlarla toplantı yaptım. Ben bunu daima lisana getirdim. Hatay'ın geçmiş tarihini çok uygun bilen beşerim. Misak-ı Ulusal sonları içerisinde Hatay'ın dışında her yer kurtuldu. TBMM açıldı, ihtilaller yapıldı. Türkiye yol almaya başlarken orada kurtuluş gayreti veren atalarımızın torunlarıyız. Bu süreçte Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fiilen dayanağı ve diplomasi örneği ile evvel bağımsız devlet olduk, parlamentomuz vardı. Bizim orada referandum yapıldı. Biz Türkiye'ye bağlanmak istedik. Çok az farkla bağlanmak isteyenler kazandı. Fransızlar bizi birçok faktörle uğraş etmek zorunda bıraktılar. Orada demografinin ne kadar değerli olduğunu biliyoruz.'

'2,5 kat fazla doğurganlık var'

'500 bin diyenler, 550 bin, 430 bin diyenler var. 1988'den beri yapılan bir çalışma var; Türkiye Nüfus Sıhhat Araştırması diye. Bir Suriyeli bayanın doğurganlık mühleti içinde Türkiye'de 5.3, bizim her 2,5 bayanımız bir tane Suriyeli kadar çocuk doğrulabiliyor. Doğum açısından bize nazaran 2,5 kat daha fazla doğuruyor. Siz bu çocukları okutamayabilirsiniz. Yayladağı, Antakya'nın belirli bölgeleri Kumlu, Reyhanlı'da olsun. Reyhanlı'da okullara çocuklara bakın yaklaşık yüzde 70'i Suriyeli çocuk. Çok kıymetli hastanemizde 28 çocuk doğmuş dün. 26'sı Suriyeli. İstanbul'da da vardır fakat bir bayan bizim bayanlarımızın 2,5 katı doğuruyor. Adamın iki eşi varsa daha fazla. Geçen ay sonuna çıkan yayın var. O yayında 1 milyon 168 küsur çocuk ediyor. 2 sene öncesini veriyor. 2 yıl daha düşünecek olursanız 1 milyon 300 bin çocuk Türkiye'de doğmuş.'

'Daha ucuza çalışıyorlar'

'Bir yerde okudum. Özgür Suriye Ordusu'nun formalarını falan çıkarmışlar. Öbür bir tehlike daha var. Global ısınma, iklim değişikliği. İnsanları kentlere göçmeye zorluyor. Aç kalan insan rejimle hengame ediyor. Afrika'dan da yarın bize gelecek. Bu gitgide çoğalacak. Bunun için tedbir almak lazım. Kendi bölgenize korumacılık yapmak faşistlik değildir. Yalnızca tarımda değil, lojistik, inşaat kesimi, ticaret, milletlerarası ticarette, bilhassa altın ticareti ellerinde. İnşaatta ilerideler. Yüzde 74 tarımda bir daralma var. Beşerler tarımı bırakıp kentlere göçmüş. Girdi masrafları yükseldi. Gübre, mazot, tohum, fide fiyatları yükseldi. Beşerler satarak girdi masraflarını çıkaramıyor. Suriyeliler daha ucuz çalışıyor. Esnafta da durum tıpkı halde. Arapça bildikleri için Ortadoğu'ya ticarette ön plana çıktılar. Hatay'da sosyolojik, ruhsal, ekonomik problemler gitgide artıyor. Suriye'ye günde 250 TIR ihracat yapardık. Hatay İstanbul'dan sonra ikinci lojistik merkezdi. İhracata durunca 25 gündür yalnızca Basra Korfezi'ne roro seferi gönderiyorsunuz.'

'Seçime girsinler çok rahat kazanırlar'

858,497Konular
982,549Mesajlar
30,285Kullanıcılar
akmadsSon üye
Üst Alt