iltasyazilim
FD Üye
Hatayın yöresel Yemekleri,hatayın ünlü yemekleri,hatay yöresine ait yemekler,hatay'ın ünlü yemekleri
Hatayın Yemekleri
Kebapların, aş ve pilavların, sulu yemeklerin kayda değer bir yer tuttuğu yöre mutfağında yemeklerin lezzetini özel baharatlar, acılar ve ekşiler vermektedir Sofralarda, toprağın ve iklimin etkisiyle, ham sebzeler ve otlar lezzeti doruğa çıkarır Zeytinyağı, yöre mutfağının vazgeçilmezidir Yöre mutfağının zenginliğinde kasapların ve fırıncıların çok manâlı bir yeri vardır Bir çok yiyeceğin hammaddesi kasaplar tarafından hazırlanır; yakınında bulunan fırına verilir Oradan evlere giderMutfak kelimesi hem yemek yemek hazırlanan, pişirilen yeri, hem de bir büyük kasaba veya ülkenin yemek çeşitleri yönünden sahip olduğu zenginliği tasvir etmek için kullanılır Dünya mutfakları içinde Türk Mutfağı nasıl özel bir yere sahipse, Hatay Mutfağı'nın da Türk Mutfağı içinde özel ve önemli bir yeri vardır
Oruk: Et, bulgur, baharat yoğrulup elle oyulduktan sonra içine ceviz veya fıstık ile yağda kavrulmuş kıymanın doldurulup kapatılarak fırında veya yağdakızartılmasıyla yapılan bir çeşit içli köfte
Künefe : Hatay'ın en meşhur tatlısı olan künefe ise içine taze peynir konulan tel kadayıftır Künefe Hatay'ın simgesi olup ülkenin farklı alanlara yönlendirilmiş yerlerinde bile büyük kentler ve turistik yörelerde Hatay Künefesi olarak üretilip satılmaktadı
Katıklı Ekmek ( Ispanaklı Ekmek ) : Ispanak, çökelek ve diğer malzemeler eşliğinde hazırlanan katık çarşı fırınlarında hamur içerisine konulması ile yapılır Bilhassa Antakya fırınlarında yapılabilen bu ekmek, epeyce ince ve lezzetli olur
Kaytaz Böreği: Hamurdan yapılan bir çeşit kıymalı börek
Tepsi Kebabı: Köfteye aynı Hazırlanan kıymayı tepsi içine yayıp fırında pişirilen bir çeşitlilik kebaptır Mumlu kağıt üstüne yapılan ve fırında pişirilenine millet aralarında kağıda kebapdenilmektedir
Ekşi aşı : Su ile domates suyunun değişik baharatlar eşliğinde kaynatılarak içine ufak içli köfteler konulması ile yapılan sulu yemek İçli köfteler minik olup, içleri et yerine yağ ve farklı alanlara yönlendirilmiş baharatla doldurulmuştur
Yoğurt aşı : Su ile tuzlu yoğurdun suyun içinde kaynatılarak içine ufak içli köfteler atılması ile yapılan sulu yemek İçli köfteler küçük olup, içine et yerine yağ ve baharat konularak yapılır *
Hatayın Yemekleri
Kebapların, aş ve pilavların, sulu yemeklerin kayda değer bir yer tuttuğu yöre mutfağında yemeklerin lezzetini özel baharatlar, acılar ve ekşiler vermektedir Sofralarda, toprağın ve iklimin etkisiyle, ham sebzeler ve otlar lezzeti doruğa çıkarır Zeytinyağı, yöre mutfağının vazgeçilmezidir Yöre mutfağının zenginliğinde kasapların ve fırıncıların çok manâlı bir yeri vardır Bir çok yiyeceğin hammaddesi kasaplar tarafından hazırlanır; yakınında bulunan fırına verilir Oradan evlere giderMutfak kelimesi hem yemek yemek hazırlanan, pişirilen yeri, hem de bir büyük kasaba veya ülkenin yemek çeşitleri yönünden sahip olduğu zenginliği tasvir etmek için kullanılır Dünya mutfakları içinde Türk Mutfağı nasıl özel bir yere sahipse, Hatay Mutfağı'nın da Türk Mutfağı içinde özel ve önemli bir yeri vardır
Oruk: Et, bulgur, baharat yoğrulup elle oyulduktan sonra içine ceviz veya fıstık ile yağda kavrulmuş kıymanın doldurulup kapatılarak fırında veya yağdakızartılmasıyla yapılan bir çeşit içli köfte
Künefe : Hatay'ın en meşhur tatlısı olan künefe ise içine taze peynir konulan tel kadayıftır Künefe Hatay'ın simgesi olup ülkenin farklı alanlara yönlendirilmiş yerlerinde bile büyük kentler ve turistik yörelerde Hatay Künefesi olarak üretilip satılmaktadı
Katıklı Ekmek ( Ispanaklı Ekmek ) : Ispanak, çökelek ve diğer malzemeler eşliğinde hazırlanan katık çarşı fırınlarında hamur içerisine konulması ile yapılır Bilhassa Antakya fırınlarında yapılabilen bu ekmek, epeyce ince ve lezzetli olur
Kaytaz Böreği: Hamurdan yapılan bir çeşit kıymalı börek
Tepsi Kebabı: Köfteye aynı Hazırlanan kıymayı tepsi içine yayıp fırında pişirilen bir çeşitlilik kebaptır Mumlu kağıt üstüne yapılan ve fırında pişirilenine millet aralarında kağıda kebapdenilmektedir
Ekşi aşı : Su ile domates suyunun değişik baharatlar eşliğinde kaynatılarak içine ufak içli köfteler konulması ile yapılan sulu yemek İçli köfteler minik olup, içleri et yerine yağ ve farklı alanlara yönlendirilmiş baharatla doldurulmuştur
Yoğurt aşı : Su ile tuzlu yoğurdun suyun içinde kaynatılarak içine ufak içli köfteler atılması ile yapılan sulu yemek İçli köfteler küçük olup, içine et yerine yağ ve baharat konularak yapılır *