Hepimizin bildiği üzere gezegenimiz, gün geçtikçe daha sıcak hâle geliyor. Ziraî talepler, iklim değişiklikleri, yüksek karbon emisyonları ve kirlilik üzere nedenler hem Dünya’nın hem de canlıların geleceğini önemli bir formda tehdit ediyor. Ayrıyeten bu faktörlerin gelecekte daha da kötüleşebileceği ve su kıtlığı üzere müthiş sonuçlara yol açabileceği aktarılıyor.
Bilim insanları da bu dehşet verici ihtimallere karşı gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalarını sürat kesmeden sürdürüyor. Yakın vakitte yayımlanan bir araştırma da su kıtlığına karşı yeni ve değişik bir tekniğin kullanılabileceğini ortaya koyuyor.
Havadan tatlı suyu çekebilen ‘süper emici jel’ üretildi
Uzmanlar, düşük nemli havalardaki nemi emebilen ‘süper emici jel’ geliştirdi. Uygun fiyatlı materyallerden üretildiği aktarılan bu jelin, ısıtıldığında nemi tatlı su olarak hür bırakabildiği söz edildi. Ayrıyeten teorik olarak bir kilogramlık jelin %15 bağıl nemde yaklaşık 6 litre, %30 nemde ise 13 litreden fazla su üretebildiği belirtildi.
Araştırmacılardan Guihua Yu da yaptığı basın açıklamasında, “Yeni çalışma; insanların en sıcak, en kuru yerlerde su elde etmek için kullanabileceği pratik yolları ele alıyor. Ayrıyeten bu, içme suyuna daima erişimi olmayan milyonlarca insanın meskende çarçabuk kullanabilecekleri basitçe su üreten aygıtlara sahip olmasını sağlayabilir” ifadelerini kullandı.
Düşük masraflı olması nedeniyle herkes tarafından kullanılabilecek
Açıklamalara nazaran bilim insanları jeli, bitkilerde bulunan selülozun bir türevinden, yenilebilir bir bitki olan konjaktan elde edilen bir liften ve lityum klorür tuzu ile oluşturdu. Sıvı materyallerin karıştırılarak bir kaba döküldüğü, iki dakika beklemeye bırakıldığı ve akabinde ince bir katman hâlinde dondurularak kurtulduğu tabir edildi. Çalışmada, 1 kilogramlık jeli yapmak için gereken gereçlerin epeyce düşük bir maliyete sahip olmasına da dikkat çekildi.
Kimya mühendisi Youhong Guo da bununla ilgili açıklamalarında “Bu jelin sentezi çok basit” ifadelerini kullanarak eserin herkes tarafından kullanılabileceğini vurguladı. Jel katmanlarının kurutulduktan yaklaşık 20 dakika sonra neme doyduğunu belirten araştırmacılar, içilebilir sıvı elde etmek için jelin ısıtıldığını kelamlarına ekledi.
Son olarak jelin, öteki emici materyallere nazaran hayli verimli bir biçimde suyu emdiği, suya ziyanlı kimyasallar eklemediği ve tekrarlanan kullanımlarla bozulmadığı belirtildi. Lakin, testlerin miligramlık jeller ile yürütüldüğü; sonuçların kilogram olarak kestirim edildiğini belirtmekte yarar var. Uzmanlar da husus hakkında daha fazla çalışmaya muhtaçlık olduğunu, su kıtlığı konusunda tedbirlerin artırılması gerektiğini vurguladı.
Bahsi geçen araştırma, geçtiğimiz günlerde Nature Communications isimli akademik mecmuada yayımlandı.