
Havalimanları bir yandan ucuz alışveriş adresi olurken, başka yandan da yeme içme konusunda daima çekinilen bölgeler olmuşlardır. Fakat son periyotta kurdaki yükseliş 5'le çarpılan fiyatları 15'le çarpılır hale getirirken yalnızca yerli değil yabancı yolcuları da isyan ettirdi.
Havalimanında bir hamburger ne kadar?
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Lideri Aziz Koçal, İstanbul Havalimanı’ndaki yüksek fiyatlara müdahale edilmesini istedi.
Havalimanında Aralık 2021’de 4,75 dolara satılan en ucuz hamburgerin fiyatı, bugün 8,09 düzeyine çıktı. Kurdaki yükseliş de dikkate alındığında, fiyat TL bazında 66 liradan 119 liraya çıkmış oldu.
İnsanlar markaların insafına mı terkediliyor?
Cumhuriyet’ten Ali Can Polat haberine nazaran, Koçal, uçuş saatinden dört saat evvel havalimanında olmasının istendiğini belirterek, yol dahil mühletin altı saate çıktığını vurguladı.
Koçal şunları söyledi:
Bu seyahatte bir şeyler yenebilecek tek yer havalimanı ve burada da denetimlerden geçince sularınıza el koyuluyor. Bu tüketiciyi içerideki markaların insafına terk etmek demektir. Bu tüketicinin besine ulaşmasını engelleyen bir durumdur. Altı saattir yolda olan bir şeker hastası suyu 16 liraya, simidi 30 liraya almaya mahkûm ediliyor.
Fiyatların yüksek olmasının sorumlusu kim?
Ticaret Bakanlığı’na bağlı Haksız Fiyat Kıymetlendirme Kurulu’nun bu üzere bahisleri incelediğini belirten dernek lideri, şöyle konuştu:
Fiyatların savunması olarak kiraların yüksekliği gösteriliyor da kiraya veren aşikâr. Yap-İşlet-Devret sistemiyle işleten firmalar o vakit bu pahalılığın müsebbibi. Haksız Fiyat Kıymetlendirme Kurulu’nun vazifesi bu üzere fahiş fiyatlara müdahale etmektir. Havalimanları hangi kapsama giriyor da bu şura bütün dünyanın konuştuğu fiyatlara göz yumuyor? Şikâyetlerimiz neden ciddiye alınmıyor?