Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hayat Görüşü

Hayat Görüşü
0
132

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Hayat Görüşü

Hayattan gaye nedir?
İnsanlık, düşünmeye başladığından beri, öncelikle, “Hayatın gaysi nedir? sorusunu sormuştur İlk feylesoflardan bize nitikal eden insanlık tecrübesi bu sorunun cevaplarıyla ilgili

Sanki bütün dinler, hususen İslam dini, mahiyet itibarile özde bu soruya cevaptan ibarettir Çünkü bu soru, sadece insanı değil, insanı kuşatan eşyayı da izaha yaramaktadır: Dinimize göre, hayatın gayesi önce Yaratıcıyı tanımak sonra O’na kulluktur, bu suretle dünyada mânen tekâmül edip, ebedî hayatı kazanmaktır; bu sebeple dünya, ahiretin tarlasıdır; dünyada yaşanan acılar, tatlıdır, bolluklar, darlıklar ahiret için birer imtihandır İslam’ın hayat görüşünü bir kaç esasta hülasa edebiliriz:
1) İnsanlar ibadet için yaratılmıştır: “Cinleri ve insanları ancak Bana ibadet etsinler diye yarattım (Zariyât suresi,56)
2) Herşey imtihandır: “Hanginizin daha iyi iş işlediğini belirtmek için ölümü de hayatı da yaratan O’dur (Mülk suresi,2)
3) Hayat boş bir oyalanma da olabilir: “Doğrusu dünya hayatı, oyun ve oyalanmadır Eğer iman eder ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsanız, O size ücretinizi verir O, sizin mallarınızın tamamını sarfetmenizi istemez (Muhammed suresi, 36)
4) Hayat Allah’ın rızasına vesile kılınabilir: “Bilin ki, dünya hayatı oyun, oyalanma, süslenme, aranızda övünme ve daha çok mal ve çocuk sahibi olmaktan ibarettir Bu, yağmurun bitirdiği, ekincilerin de hoşuna giden, bir bitkiye benzer, sonra kurur, sapsarı olduğu görülür, sonra çer çöp olur Ahiette çetin azab da vardır Allah’ın hoşnutluğu ve bağışlaması da vardır Dünya hayatı ise, sadece aldatıcı bir geçinmedir (Hadîd suresi,20)

Şu hadîste, ahiret hayatını esas alan kimsenin, kendini nasıl değerlendirmesi gerektiği anlatılmaktadır: “Dünyada “garip veya “yolcu ol (1) “Garîb, öz vatanında olmayan, gurbette yaşayan demektir Böyle birisi için çevresi hep yabancıdır, bir an önce asıl vatanına gitmek, evine barkına, ailesine, dost ve akrabalarına kavuşmak ister Garîp, gurbete bağlanmadığı gibi “yolcu da yol güzergahına bağlanmaz, hedefi asıl vatanıdır Öyleyse mü’min, dünyayı sâbit bir vatan görüp bağlanıp kalmamalıdır Kişi, efendisinin bir iş için, bir yere yolladığı kimse gibidir, verilen işi hemen görüp çabucak dönme durumundadır (2)

Dünya fani, ahiret ebedi olduğu için, ebedi hayat düşüncesiyle “Allah yolunda bir iş için evden çıkış veya böyle bir işten dönüş, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır (3) Keza “Cennette, kamçı genişliğindeki bir yer, (ebedî olduğu için) dünya ve içindekilerin tamamından daha hayırlıdır (tıpkı ebedi akan bir çeşme sâbit kalan bir dünya denizinden daha zengin olduğu gibi) (4)

Allah’ın rızası düşünülmeden, sırf dünya hayatı için yığılan malın, kişiye uhrevi bir hayrı yoktur Çünkü kendisi dünyadan giderken bütün kazancı burada kalır: “Ölene üç şey (kabre kadar ) refakat eder, ikisi geri döner biri onunla kalır: Malı, ehli, ameli Ehli ve malı döner, ameli onunla gider (5) Mal haram yoldan kazanıldı ise? Elbette onun vebali var

Biriktirilen maddî servetin gerçek değerini kavrama hususunda bir hatıram var: Yıllar önceydi Merhum Naim Hoca’nın dükkanı soyulmuş dediler Geçmiş olsun demek üzere – iki kişi otursa yeni gelen üçüncüye yer kalmayan minik dükkanına uğradım Her zamanki gibi neşeliydi, yine nükte ve beyitleriyle karşıladı Doğrusu şaşırmıştım Üzerinde, para pul altın nesi varsa içinde yer alan minnacık kasası da götürülen, Erzurum’un millî şahsiyetlerinden Naim Hoca’da, hiç de soyulmuş adam havası yoktu Ben geçmiş olsun dedikten sonra hayretimi de dile getirdim ve sebebini sordum

Varisler üzülsün! dedi, Allah rızkımı hep verdi, yine de verecektir Fazlası onlara kalacaktı

Meğerse bu, üçüncü soygunmuş Geçen yıl rahmetli olunca bir vesile ile bu hatıramı anlattığım zaman sohbette hazır bulunan bir Erzurumlu, Naim hoca’nın ölümünden önce, dükkanının sekizinci sefer soyulduğunu ilave etti

Haram helal demeden yetmiş milyonluk milletinin fukaralığa atılması pahasına dalaverelerle zenginleyenler bu srrı kavrayabilirler mi?

Elbette bu bir iman işi Allah’a ahirete iman işi
Son olarak belirtmek isteriz: Sadece ibadetler değil, “Allah’ın rızası düşünülerek yapılan hiçbir iş “dünya işi değildir

Kaynaklar :
1Buhari, Rikak3, Tirmizî, Zühd 17, Tuhfetu’lAhvazî 6,625
2İbnu Hacer, Fethu’lBâri 14,9
3Buharî, Rikâk 2
4A E Aynı yer
5 Müslim, Zühd 5

İbrahim Canan (ProfDr)