'Hayır oğlum, gitme!' ABD'de hapiste yer alan vicdani retçi çavuş Camilo Mejias: 'Bu savaşın Amerika'nın dünyayı daha tehlikesiz bir yer yapması için olduğunu söyleyemem Demokrasi için olduğunu da söyleyemem Terörizmi önlemek için olduğunu da söyleyemem Ben Irak'ta bulunmak, insanları öldürmek ve öldürülmek için tek bir iyi neden bulamıyorumIrak savaşı, Amerikan halkının hayatına ciddi olarak, Amerika Saddam rejimini devirdikten sonradan girdi Geçen sene 1 Mayıs sonrasında direnişçiler günde en düşük 1, kimi vakit da onlarca Amerikan askeri öldürerek işgal güçlerine yanıt verdi GÜNEŞ ÜNSAL Ve şu ana dek 600'ün üzerinde işgal gücü askeri öldürüldü, bu ülkelerin çoğu vatandaşı kaçırıldı art arda gelen ölümler ABD kamuoyundan saklanmaya çalışılırken, müttefik ülkeler askerlerini çekme kararı aldığını birer birer açıkladı İspanya'nın ardındaki Dominik Cumhuriyeti ve Honduras da Irak'tan askerlerini çekmeye başladı Irak'a özgürlük götürmekadı aşağı başlatılan işgalin ABD kamuoyunda yarattığı sis perdesi Amerikan askerlerinin tabutlarının gelişi ile aralandı Ama ölümlere ilişkin fotoğraf ve ayrıntıların Bush yönetimince sansürlenmesi büyük bir tepkinin verilmesini geciktirdi Bu sansürün hükmü Amerikan bayrağına sarılı 16 tabutun fotoğraflarının yayınlanmasına değin sürdü Kendini fanusuna kapatmış Amerikalı, bu fotoğraflarla sarsıldı ve eylemlerine de hız verdi Bir Takım Amerikalı ordu mensuplarının Irak'a dönmeyi reddederek başını çektiği hareket, bu fotoğraflarla canlandı 'Bir gün ölü gelebilir!' Bir Amerikalının, Anneler Günü dolayısı ile annelere, Çocuklarınızı göndermeyin, bir gün ölüleri gelebilirşeklinde yaptığı çağrı, bu hareketliliğin bütün ortasına bomba gibi düştü Şimdi savaş karşıtı hareketin bu noktadan yola çıkarak daha aklıselim ve etkin olması bekleniyor İşte Amerikalı Rosemarie Slavenas'ın Irak'ta ölen oğlu Brian Slavenas'a yazdığı tüyler ürpertici şiir ve Irak'a gitmeyi reddeden Amerikalı ordu mensuplarına takviye verilmesi çağrısı: Oğlum beni çağırıyor, Anne! Neden izin verdin bunların olmasına? Ben senin göğsünde hızla çarpan kalp atışları yok miydim? Neden durdun ve bana elveda dedin? Neden ağlamadın, 'Hayır! Gitme!' Ve beni niye tehlikeden uzakta tutmadın? Tıpkı çocukluğumda yaptığın gibi Niçin durdun ve gitmemi izledin, Bağdat ateşler içerisinde yanarken, Öteki çocukların öleceğini düşünüp Ama bu benim oğlum yokmi dedin? Niçin durdun ve benim gitmemi izledin? Bağdat ateşler içerisinde yanarken Diğer çocuklar ölür, ben değil Diye mi düşündün? Savaşa Hayır Deçağrısı şöyle sürüyor: Tüm dünya çocuklarının anne ve babaları olarak bizler çocuklarımıza 'Hayır, gitme' demenin daha etkin yollarını bulabilirdik şimdi yalnızca yüzleri bulan İsrailli askerin reddettiği, işgal edilmiş topraklarda Filistin halkına reva görülen insanlık dışı uygulamaları yapan zalim İsrail askerleri ile birlikte hizmet etmeyi biz de reddedebilirdik Her açıdan Camilo Mejias gibi 'Hayır, biz geri dönmeyeceğiz' diyen askerlerimizi ve ordu mensuplarını destekleyelim Bir vicdani retçi Camilo Mejias: Vicdanı retçi şu anda Ft Bragg cezaevinde tutuluyor ve vatan hainliği ile suçlanıyor Basınla konuşması yasaklanmış Mektuplar yolu ile oluşturulan irtibat ağından ulaşan mektubunda Camilo ne kadar fazla insanın hür için ayağa kalktığını görmenin yiğitlik verici olduğunu söylüyor Bunun bununla beraber Amerika'da ne değin çok özgürlük hakkının Bush yönetimi tarafından çiğnendiğini de gösterdiğini belirten Camilo, Kadınların yürüyüşü gösteriyor ama, dinç olan biziz Böyle bir hareketin bir parçası olmaktan gurur duyuyorumdiyor Tutuklanmadan önce, 60 dakika boyunca Amerika'nın Irak'ta bulunmasının kanunsuz olduğunu anlatan Camilo, Irak'ta ne için savaştığınızı düşünüyorsunuz sorusunu da şöyle yanıtlamış: Bu savaşın Amerika'nın dünyayı daha tehlikesiz bir yer yapması için olduğunu söyleyemem Demokrasi için olduğunu da söyleyemem Terörizmi durdurmak için olduğunu da söyleyemem Ben Irak'ta bulunmak, insanları öldürmek ve öldürülmek için tek bir iyi niçin bulamıyorumSavaş karşıtları çavuş Camilo Mejia'nın mektuplarla desteklenmesini istiyor Görmeyen bir başkan öte taraftan, savaş karşıtı hareket Iraklılara uygulanan işkencelerin yeni olmadığını da vurguluyor Bu konuda yeni açılan Korunmasızisimli sergide fotoğraflarla, beyazların siyahlara yaptıkları işkenceler resmedilmiş Mississippi'de yer alan Jackson Devlet Üniversitesinde açılan sergiyi anlatan Cecelia Luschnig'de, Bir ülke ancak var olmayan, ya da bir başkan ki görmeyendiye başladığı mektubunda Amerikan Başkanı'na soruyor: George W Bush, Irak kurbanlarına yapılan iğrenç zulüm fotoğraflarını bulur, oysa bunlar onun bildiği Amerika'da değildir Cumartesi sabahı radyo, Bush'un şaşılacak açıklamasını verir Ona kadar gösterilen resimler var olmayan bir ülkedendir Merak ediyorum; Bush, Mississippi'de bluğ çağındaki Emmet Till'in, beyaz bir kadına ıslık çaldığı için cefa ile iğdiş edilen, tanınmaz ülkü gelene kadar dövülen fotoğraflarını gördü mü? George W Bush resimli kitaplara bakmaktan hoşlanıyormuş Şayet Bush, her yerde gülümsemeden ve Amerikalı olmanın ne değin iyi bir şey olduğu konusunda övünmeden, ülkesi ve değerleri hakkında daha fazla öğrenmek için bu resimlere daha çok bakmalıİSTANBUL id Askerler ölmeye devam ediyor! Bağdat'ta 2 Amerikan askeri öldürülürken, Avustralya, Irak'ta iktidarı devralacak hükümetin istemesi halinde birliklerini çekeceğini bildirdi Bağdat'ın güneyinde isyancıların havan topu ve pusu ateşine maruz kalması sunucu I Zırhlı Tümen'den 2 asker ölmesiyle birlikte 9 Nisan 2003'ten bu yanlamasına 560'ın üstünde Amerikan askeri öldü öte taraftan, Avustralya, Irak'ta iktidarı devralacak hükümetin istemesi halinde birliklerini çekeceğini bildirdi Avustralya Dışişleri Bakanlığı'ndan adının dar tutulmasını isteyen bir yetkili, Irak halkının güvenli ve özgür bir gelecek kurmasına katkıda bulunmak amacıyla Avustralya birliklerinin, görevin tamamlanması ya da Irak hükümetinin bundan böyle yardıma gereklilik kalmadığına karar vermesi halinde bölgeyi terk etmekten hoşnutluk duyacağını söyledi kaynak:savaskarsitlariorg