iltasyazilim
FD Üye
HAYVANCILIK
Tarımın bir kolu olan hayvancılık ; idareli değeri olan hayvanların yetiştirilmesi, çeşitli şekillerde yararlanılması ve pazarlanması olayıdır Kırsal kesimlerde hayvancılık tarımın sigortası durumundadır İklimdeki karasızlıkların tarımı negatif yönde etkilemesinden dolayı Tarım hayvancılık birbirini destekler Örnek : Şeker fabrikaları çevresinde besi hayvancılığının gelişmesi
Doğu Anadolu Bölgesinde iklim ve yer şekillerinin tarımsal faaliyetleri negatif etkilemesinden dolayı bölgede birinci ekonomik etkinlik hayvancılıktır
Türkiye hayvan varlığı pozitif olan bir ülkedir Oysa hayvanlarımızın et, süt, yumurta, yapağı verimleri düşüktür
HAYVANCILIĞIMIZI ILERLETMEK İÇİN;
• Hayvan Soyları İyileştirilmeli (Islah edilmeli)
Yerli ırklar etsüt verimi yüksek olan ırklarla melezleştirilmeli ya da iyi nesil hayvan ithal ederek sayısını artırmalıyız İyi cins hayvan geliştirmek amacıyla Cumhuriyetin birincil yıllarında incelemeler başlatılmıştır İyi nesil hayvan yetiştiren çiftliklere hara denir Örnek : BursaKaracabey, EskişehirÇifteler
• Otlak Hayvancılığı Yerine Ahır Hayvancılığı Geliştirilmeli
Çayır hayvancılığı otlaklarda yapılan hayvancılık şeklidir Masrafsızdır Ama verim düşüktür Bundan nedeniyle yem kullanımı artı olan , ama verimi yüksek olan ahır hayvancılığına tartma verilmelidir
• Otlaklar Korunmalı
Otlaklarımız tarımda makinalaşma ile durmadan daralmaktadır Hem otlaklarda fazla otlatma sonucu otlaklar bozulmaktadır Bu olumsuzluklar sonucunda hayvanlarımız yeterince beslenememektedir Hayvancılığı geliştirmek için bu olumsuz durumlar önlenmeli
• Yem üretimi artırılmalı
• Erken kesim önlenmeli (süt kuzusüt dana)
• Salgın hastalıklarla çaba edilmeli
• Çiftlik Sahibi eğitilmeli ve kredi desteği sağlanmalı
*** Türkiye ’de başlıca mera hayvancılığı gelişmiştir Bundan dolayı hayvancılımızın coğrafi dağılışında daha fazla iklim etkilidir Ayrıca et ve süt üretimi de iklimin etkisi altındadır
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK (Sığır, manda, beygir, eşek, katır, deve)
SIĞIR
Büyük baş hayvanlar içinde maksimum sığır(inek, öküz ,dana) yetiştiriciliği vardır Sığırlar içinde de azami inek yetiştirilmektedir Tüm bölgelerimizde inek yetiştiriciliği vardır Ama en fazla Doğu Anadolu Bölgesi'nde ErzurumKars Bölümünü ile Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesiminde gelişmiştir Karadeniz Bölgesinde gelişmesi yağışların pozitif olmasından dolayı gür ot ve çayırların geniş bölge kaplamasıdır ErzurumKars bölümünde gelişmesi yaz yağışlarıyla oluşan gür ot ve çayırlıklardır İnek yetiştiriciliği ayrıca şeker fabrikaları çevresinde de gelişmiştir ŞPancarı küspesinin hayvan yemi olarak kullanılmasından dolayı
MANDA
Bol sulu bataklık ve göl kenarlarında beslenir Yurdumuzda ilk kez Karadeniz Bölgesi kıyı kesimi edinmek üzere GMarmara Bölümünde yetiştiriciliği yaygındır Et kalitesi düşük olduğundan yetiştiriciliği fazla gelişmemiştir
***Büyükbaş hayvancılık Doğu Bölgelerimizde otlak hayvancılığı şeklinde iken Batı Bölgelerimizde ağıl hayvancılığı şeklindedir
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK
KOYUN
Bozkırların hayvanıdır Hafif dalgalı düzlüklerde iyi yetişir Türkiye ’nin iklim şartları çoğunlukla koyun yetiştiriciliğine elverişlidir Düşük sıcaklık nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesinin doğusunda yetiştiriciliği gelişmemiştir Hem Doğu Karadeniz Bölümünün kıyı kesiminde, yüksek nem ve gür çayırlardan dolayı koyun yetiştirilmez azami koyun yetiştiren bölgemiz Doğu Anadolu Bölgesi ’dir (Bölgenin batısında) Hem İç Anadolu ve GDoğu Anadolu Bölgelerinde de koyun yetiştiriciliği gelişmiştir
Koyun Türleri
• Kıvırcık: Soğuğa dayanıklı değildir Et verimi yüksektir Marmara ve Ege Bölgelerinde yetiştirilir
• Dağlıç: Ege ve İç Batı Anadolu ’da yetiştirilir
• Karaman: Ege, İç, Doğu ve GDoğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir
• Sakız ve Merinos: GMarmara Bölümünde yetiştirilir Merinos yünü için yetiştirilmektedir
KIL KEÇİSİ
Dağlık bölgelerin hayvanıdır Ağaçların filizlerini yemek yemek suretiyle beslenir Ormanlara hasar verdiği için sayılarının azaltılması yoluna gidilmektedir azami Akdeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir
TİFTİK KEÇİSİ (Ankara Keçisi)
Tiftiği için yetiştirilmektedir Yurdumuzda azami İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara Konya çevresinde yetiştirilmektedir Ege Bölgesi'nde Kütahya, İzmir, Afyon çevresinde, Karadeniz Bölgesi'nde BoluKastamonu çevresinde ve G Doğu Anadolu Bölgesinde ise SiirtMardin çevresinde yetiştirilmektedir
***Sağılan ve kesilen hayvan sayısı az; üretilen süt ve et miktarı fazla ise orada Büyük baş hayvancılık (inek yetiştiriciliği) gelişmiştir Sağılan ve kesilen hayvan sayısı artı iken ; üretilen et ve süt miktarı az ise Minik baş hayvancılık gelişmiştir( Koyun yetiştiriciliği)
KÜMES HAYVANCILIĞI ( Tavuk , horoz, hindi, kaz, ördek,devekuşu)
Kümes hayvanları içinde en fazla yetiştirilen tavuktur Kümes hayvancılığı bütün bölgelerimizde yapılabilmektedir Fakat azami Marmara ve Ege Bölgelerinde gelişmiştir İstanbul, İzmir, Manisa, Balıkesir, Ankara gibi büyük kentler çevresinde gelişmiştir
ARICILIK
Bal, bal mumu, çiçek tozu ,arı sütü almak için arıcılık tüm bölgelerimizde yapılabilmektedir maksimum Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde gelişmiştir Muğla, Manisa,İzmir, Balıkesir,Çanakkale, Sancı, Erzurum, Hakkari, Rize (Anzer yöresinin balları fazla ünlüdür) ,Artvin , Ordu manâlı bal imal merkezlerimizdir
Türkiye öbür iklim bölgeleri ve coğrafyasından nedeniyle çok zengin ve dağıtılmış arı florasına sahiptir Bu özelliği nedeni ile Çin, ABD ve Meksika'dan daha sonra koloni varlığı açısından 35 milyon adet koloni ile dünyada 4 sırada yer almaktadır Türkiye'nin toplam bal üretimi 65000 tondur Bunun 4000 8000 tonu dış satıma gitmektedir Halen 38000 aile arıcılık yaparak, bal ve öteki arı ürünlerini üretmektedir Bu ailelerin 10000 adedi geçimini sadece arıcılıktan sağlamakta, diğer 28000 aile ise yan gelir olarak arı ürünleri üretmektedir
Fakat ülkede koloni başına ortalama bal verimi 15 17 kg civarında olup, arıcılıkta gelişmiş ülkelerdeki verimin 1 3' ü kadardır
IPEKLI BÖCEKÇİLİĞİ
Ipek böceği yetiştirme ve kozasından ipek elde etme faaliyetidirDut yaprağı yemek yemek suretiyle beslenir azami GMarmara ’da gelişmiştir Bursa, Balıkesir, Bilecik çevresinde fazla gelişmiştir Ipekli dokumada ise BursaGemlikİstanbul gelişmiştir
BALIKÇILIK
Yurdumuzun etrafı denizlerle kenarlı, çoğu dere ve tatlı su gölümüz olmasına karşın balıkçılık gelişmemiştir
Balıkçılığın Gelişmemesinin Sebepleri
• Denizlerimizin balık bakımından varlıklı olmaması
• Açık deniz (Okyanus) balıkçılığının yapılmayışı
• Nakliye ve depolama imkanlarının yetersizliği
• Zararlı avlanma yöntemlerinin uygulanması (dinamit patlatma, trol avcılığı gibi)
• Denizlerimizdeki kirlenmenin önlenememesi
Balıkçılığın Türkiye ’de Gelişebilmesi İçin;
• Açık deniz balıkçılığı yapılmalıdır
• Tatlı su balıkçılığı özendirme edilmelidir
• Zararlı balık avlama yöntemleri önlenmelidir
• Kıyı kirlenmesi önlenmelidir
• Çağdaş balıkçılık yöntemleri uygulanmalıdır
• Depolama ve soğutuculu araçlarla taşıma olanakları artırılmalıdır
• Kültür balıkçılığı geliştirilmelidir
Deniz balıkçılığı: Ülkemizdeki su ürünlerinin büyük bir kısmı (% 90) denizlerden elde edilmektedir Denizlerden sağlanan balık üretiminin % 81 ini Karadeniz, % 11'ini Marmara, % 5 ini Ege, % 3 ünü Akdeniz karşılar
Tatlı su balıkçılığı: Bu balıkçılık akarsularda tatlı su göllerinde ve barajlarda yapılır Eğirdir, Beyşehir, Ulubat, İznik, Sapanca, Çıldır göllerinde tatlı su balıkçılığı yapılırken, Tuz Gölü, Burdur, Acıgöl ve Van Gölü ’nün çay ağızları haricen balık üretimi yapılamaz Son yıllarda Keban, Karakaya, Seyhan, Hirfanlı, Atatürk gibi baraj göllerinde balık üretim çalışmaları başlamıştır
Kültür Balıkçılığı: Son yıllarda ülkemizde temiz akarsu boylarında, özel üretilmiş havuzlarda kültür balıkçılığı yapılmakta ve başlıca alabalık yetiştirilmektedir
***Bodrum kıyılarında sünger avcılığı gelişmiştir
***Japonya ve Norveç ’te balıkçılık fazla gelişmiştir Sebepleri : Okyanus akıntılarının karşılaşım alanında olmasıdır *
Tarımın bir kolu olan hayvancılık ; idareli değeri olan hayvanların yetiştirilmesi, çeşitli şekillerde yararlanılması ve pazarlanması olayıdır Kırsal kesimlerde hayvancılık tarımın sigortası durumundadır İklimdeki karasızlıkların tarımı negatif yönde etkilemesinden dolayı Tarım hayvancılık birbirini destekler Örnek : Şeker fabrikaları çevresinde besi hayvancılığının gelişmesi
Doğu Anadolu Bölgesinde iklim ve yer şekillerinin tarımsal faaliyetleri negatif etkilemesinden dolayı bölgede birinci ekonomik etkinlik hayvancılıktır
Türkiye hayvan varlığı pozitif olan bir ülkedir Oysa hayvanlarımızın et, süt, yumurta, yapağı verimleri düşüktür
HAYVANCILIĞIMIZI ILERLETMEK İÇİN;
• Hayvan Soyları İyileştirilmeli (Islah edilmeli)
Yerli ırklar etsüt verimi yüksek olan ırklarla melezleştirilmeli ya da iyi nesil hayvan ithal ederek sayısını artırmalıyız İyi cins hayvan geliştirmek amacıyla Cumhuriyetin birincil yıllarında incelemeler başlatılmıştır İyi nesil hayvan yetiştiren çiftliklere hara denir Örnek : BursaKaracabey, EskişehirÇifteler
• Otlak Hayvancılığı Yerine Ahır Hayvancılığı Geliştirilmeli
Çayır hayvancılığı otlaklarda yapılan hayvancılık şeklidir Masrafsızdır Ama verim düşüktür Bundan nedeniyle yem kullanımı artı olan , ama verimi yüksek olan ahır hayvancılığına tartma verilmelidir
• Otlaklar Korunmalı
Otlaklarımız tarımda makinalaşma ile durmadan daralmaktadır Hem otlaklarda fazla otlatma sonucu otlaklar bozulmaktadır Bu olumsuzluklar sonucunda hayvanlarımız yeterince beslenememektedir Hayvancılığı geliştirmek için bu olumsuz durumlar önlenmeli
• Yem üretimi artırılmalı
• Erken kesim önlenmeli (süt kuzusüt dana)
• Salgın hastalıklarla çaba edilmeli
• Çiftlik Sahibi eğitilmeli ve kredi desteği sağlanmalı
*** Türkiye ’de başlıca mera hayvancılığı gelişmiştir Bundan dolayı hayvancılımızın coğrafi dağılışında daha fazla iklim etkilidir Ayrıca et ve süt üretimi de iklimin etkisi altındadır
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK (Sığır, manda, beygir, eşek, katır, deve)
SIĞIR
Büyük baş hayvanlar içinde maksimum sığır(inek, öküz ,dana) yetiştiriciliği vardır Sığırlar içinde de azami inek yetiştirilmektedir Tüm bölgelerimizde inek yetiştiriciliği vardır Ama en fazla Doğu Anadolu Bölgesi'nde ErzurumKars Bölümünü ile Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesiminde gelişmiştir Karadeniz Bölgesinde gelişmesi yağışların pozitif olmasından dolayı gür ot ve çayırların geniş bölge kaplamasıdır ErzurumKars bölümünde gelişmesi yaz yağışlarıyla oluşan gür ot ve çayırlıklardır İnek yetiştiriciliği ayrıca şeker fabrikaları çevresinde de gelişmiştir ŞPancarı küspesinin hayvan yemi olarak kullanılmasından dolayı
MANDA
Bol sulu bataklık ve göl kenarlarında beslenir Yurdumuzda ilk kez Karadeniz Bölgesi kıyı kesimi edinmek üzere GMarmara Bölümünde yetiştiriciliği yaygındır Et kalitesi düşük olduğundan yetiştiriciliği fazla gelişmemiştir
***Büyükbaş hayvancılık Doğu Bölgelerimizde otlak hayvancılığı şeklinde iken Batı Bölgelerimizde ağıl hayvancılığı şeklindedir
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK
KOYUN
Bozkırların hayvanıdır Hafif dalgalı düzlüklerde iyi yetişir Türkiye ’nin iklim şartları çoğunlukla koyun yetiştiriciliğine elverişlidir Düşük sıcaklık nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesinin doğusunda yetiştiriciliği gelişmemiştir Hem Doğu Karadeniz Bölümünün kıyı kesiminde, yüksek nem ve gür çayırlardan dolayı koyun yetiştirilmez azami koyun yetiştiren bölgemiz Doğu Anadolu Bölgesi ’dir (Bölgenin batısında) Hem İç Anadolu ve GDoğu Anadolu Bölgelerinde de koyun yetiştiriciliği gelişmiştir
Koyun Türleri
• Kıvırcık: Soğuğa dayanıklı değildir Et verimi yüksektir Marmara ve Ege Bölgelerinde yetiştirilir
• Dağlıç: Ege ve İç Batı Anadolu ’da yetiştirilir
• Karaman: Ege, İç, Doğu ve GDoğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir
• Sakız ve Merinos: GMarmara Bölümünde yetiştirilir Merinos yünü için yetiştirilmektedir
KIL KEÇİSİ
Dağlık bölgelerin hayvanıdır Ağaçların filizlerini yemek yemek suretiyle beslenir Ormanlara hasar verdiği için sayılarının azaltılması yoluna gidilmektedir azami Akdeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir
TİFTİK KEÇİSİ (Ankara Keçisi)
Tiftiği için yetiştirilmektedir Yurdumuzda azami İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara Konya çevresinde yetiştirilmektedir Ege Bölgesi'nde Kütahya, İzmir, Afyon çevresinde, Karadeniz Bölgesi'nde BoluKastamonu çevresinde ve G Doğu Anadolu Bölgesinde ise SiirtMardin çevresinde yetiştirilmektedir
***Sağılan ve kesilen hayvan sayısı az; üretilen süt ve et miktarı fazla ise orada Büyük baş hayvancılık (inek yetiştiriciliği) gelişmiştir Sağılan ve kesilen hayvan sayısı artı iken ; üretilen et ve süt miktarı az ise Minik baş hayvancılık gelişmiştir( Koyun yetiştiriciliği)
KÜMES HAYVANCILIĞI ( Tavuk , horoz, hindi, kaz, ördek,devekuşu)
Kümes hayvanları içinde en fazla yetiştirilen tavuktur Kümes hayvancılığı bütün bölgelerimizde yapılabilmektedir Fakat azami Marmara ve Ege Bölgelerinde gelişmiştir İstanbul, İzmir, Manisa, Balıkesir, Ankara gibi büyük kentler çevresinde gelişmiştir
ARICILIK
Bal, bal mumu, çiçek tozu ,arı sütü almak için arıcılık tüm bölgelerimizde yapılabilmektedir maksimum Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde gelişmiştir Muğla, Manisa,İzmir, Balıkesir,Çanakkale, Sancı, Erzurum, Hakkari, Rize (Anzer yöresinin balları fazla ünlüdür) ,Artvin , Ordu manâlı bal imal merkezlerimizdir
Türkiye öbür iklim bölgeleri ve coğrafyasından nedeniyle çok zengin ve dağıtılmış arı florasına sahiptir Bu özelliği nedeni ile Çin, ABD ve Meksika'dan daha sonra koloni varlığı açısından 35 milyon adet koloni ile dünyada 4 sırada yer almaktadır Türkiye'nin toplam bal üretimi 65000 tondur Bunun 4000 8000 tonu dış satıma gitmektedir Halen 38000 aile arıcılık yaparak, bal ve öteki arı ürünlerini üretmektedir Bu ailelerin 10000 adedi geçimini sadece arıcılıktan sağlamakta, diğer 28000 aile ise yan gelir olarak arı ürünleri üretmektedir
Fakat ülkede koloni başına ortalama bal verimi 15 17 kg civarında olup, arıcılıkta gelişmiş ülkelerdeki verimin 1 3' ü kadardır
IPEKLI BÖCEKÇİLİĞİ
Ipek böceği yetiştirme ve kozasından ipek elde etme faaliyetidirDut yaprağı yemek yemek suretiyle beslenir azami GMarmara ’da gelişmiştir Bursa, Balıkesir, Bilecik çevresinde fazla gelişmiştir Ipekli dokumada ise BursaGemlikİstanbul gelişmiştir
BALIKÇILIK
Yurdumuzun etrafı denizlerle kenarlı, çoğu dere ve tatlı su gölümüz olmasına karşın balıkçılık gelişmemiştir
Balıkçılığın Gelişmemesinin Sebepleri
• Denizlerimizin balık bakımından varlıklı olmaması
• Açık deniz (Okyanus) balıkçılığının yapılmayışı
• Nakliye ve depolama imkanlarının yetersizliği
• Zararlı avlanma yöntemlerinin uygulanması (dinamit patlatma, trol avcılığı gibi)
• Denizlerimizdeki kirlenmenin önlenememesi
Balıkçılığın Türkiye ’de Gelişebilmesi İçin;
• Açık deniz balıkçılığı yapılmalıdır
• Tatlı su balıkçılığı özendirme edilmelidir
• Zararlı balık avlama yöntemleri önlenmelidir
• Kıyı kirlenmesi önlenmelidir
• Çağdaş balıkçılık yöntemleri uygulanmalıdır
• Depolama ve soğutuculu araçlarla taşıma olanakları artırılmalıdır
• Kültür balıkçılığı geliştirilmelidir
Deniz balıkçılığı: Ülkemizdeki su ürünlerinin büyük bir kısmı (% 90) denizlerden elde edilmektedir Denizlerden sağlanan balık üretiminin % 81 ini Karadeniz, % 11'ini Marmara, % 5 ini Ege, % 3 ünü Akdeniz karşılar
Tatlı su balıkçılığı: Bu balıkçılık akarsularda tatlı su göllerinde ve barajlarda yapılır Eğirdir, Beyşehir, Ulubat, İznik, Sapanca, Çıldır göllerinde tatlı su balıkçılığı yapılırken, Tuz Gölü, Burdur, Acıgöl ve Van Gölü ’nün çay ağızları haricen balık üretimi yapılamaz Son yıllarda Keban, Karakaya, Seyhan, Hirfanlı, Atatürk gibi baraj göllerinde balık üretim çalışmaları başlamıştır
Kültür Balıkçılığı: Son yıllarda ülkemizde temiz akarsu boylarında, özel üretilmiş havuzlarda kültür balıkçılığı yapılmakta ve başlıca alabalık yetiştirilmektedir
***Bodrum kıyılarında sünger avcılığı gelişmiştir
***Japonya ve Norveç ’te balıkçılık fazla gelişmiştir Sebepleri : Okyanus akıntılarının karşılaşım alanında olmasıdır *