iltasyazilim
FD Üye
hayvansal besinler nelerdir
hayvansal besinler hakkında bilgiler
Et
Beslenme değeri yüksek bir yiyecek maddesidir 100 gram ette 15 ila 20 gram protein bulunur Etin içinde keza fosfor, demir ye bakır gibi madensel tuzlar, A, D vitaminleri ve B vitamini bileşikleri vardır Bilhassa karaciğer demir ve bakır mineralleri, A ve D vitaminleri yönünden daha zengindir
Et kan yapar ve kansızlığı önler Bedeni canlı ve güçlü kılar Zihinsel gelişmeyi sağlar Şişmanlığı önler Bu özellikleriyle et soframızın baş tacı olmuştur Beslenmede etle ilgili şu özelliklerin de bilinmesi gerekir:
• Dana, piliç ve tavşan etinin, karaciğer ve beyinin sindirimi kolaydır Bunlara hafif etler adı verilir
• Koyun etine ve sığır etinin bazı parçalarına güya hafif ya da sanki yağlı etler denir Bunların sindirimi beyaz etin (hafif etinyağsız etin) sindiriminden biraz daha zordur
• Kaz ve ördek etine, koyunun ve sığırın yağlı kısımlarına ağır et ismi verilir Adından da anlaşıldığı üzere bunların sindirimi daha zordur En ağır et domuz etidir Varlıklı gelişmiş ülkelerde hastalıkların o kadar çoğuna yağlı domuz eti niçin oluyor
• Et tüketiminde ölçüyü kaçırmamak gerekir Gut, damar sertliği, kalp hastalıkları, asap bozukluğu ve sindirim rahatsızlıklarının kaynağında aşın et tüketimi vardır
Balık
Yararları:
• Balıkta başta fosfor edinmek üzere, iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D ve B on iki vitaminleri bulunur Bu özellikleriyle balık:
• Bedene zorlama ve enerji verir,
• Us yorgunluğunu giderir,
• Yapısındaki demir bir uçtan bir uca kan yapar,
• Balıktaki kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve bilhassa çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır,
• Fazla gerekli madensel tuzlardan biri olan iyot, vitaminlerin ve öteki madensel tuzların özümlenmesini sağlar
Balık miktarını etkileyen tek etken avlama güçlülüğü değildir Ilk Kez kalkan olmak üzere bir takım balıkların soyu denizlerimizde tükeniyor Bu yüzden de her mevsimde soyu bitkin balıklar yüksek fiyatla satılıyor
Tavuk ve Piliç
Dünyada tavuk etine rağbet gittikçe artıyor Yılda, insan başına tavuk eti tüketimi İsrail'de 40, Amerika'da 30,,İspanya'da 24, Kanada'da 23, İtalya'da 19, Fransa'da 18,Yunanistan'da 17, İrlanda'da 16, İngiltere'de 15, Danimarka'da ve Almanya'da 10, İsviçre'de ise 9 kilodur
Tavuk eti beyaz ettir, yani sindirimi, dana ve koyun etinden daha kolaydır, Kolestrol yapmaz Yaşlılar, ilk olarak göğsü elde etmek üzere, korkmadan bol bol tavuk eti yiyebilirler
• Tavuk ve piliç, protein, madensel tuzlar ve vitamin kaynağıdır
• Zorlama ve enerji verir İbni Sina ve Hipokfat gibi eski hekimler tavuk etini pek çok hastalığa karşısında hap olarak verirlerdi
Yumurta
Fazla varlıklı besin maddelerinden biri de yumurtadır İçinde E,K,B bir, B altı, B iki, B oniki ve PP gibi dağıtılmış vitaminler ve ilk olarak fosfor, demir ve kalsiyum edinmek üzere bir fazla madensel tuzlar bulunur Protein yönünden zengindir 60 gramlık bir tek yumurta 60 kiloluk insanı bir gün beslemeye yetiyor Lipid yapmaz
Yararları:
• Organizmanın madensel tuzlu ve vitamin İhtiyacını karşılar
• Yapısındaki B vitamin bileşikleri doğru asap sistemini düzenler, zihin yorgunluklarını giderir
• Kasları güçlendirir,
• Yenilen besinlerin sindirilmesini kolaylaştırır
• Şekerin bir lahza önce kana karışmasını sağlar Gözdeki retina tabakasını güçlendirir
• Kemikleri geliştirir Çocukların büyümesini ve gelişmesini kolaylaştırır
• Dokuları besler
Süt
Süt ve peynir, hayvansal protein yönünden, et ye balık değin değerlidir Sütte ayrıca A ve B(2) vitaminleri, demir, bakır ve kalsiyum gibi madensel tuzlar da bulunur A vitamini gözün korunmasını ve iyi çalışmasını sağlar, retina tabakasını güçlendirir Yangılı hastalıklara aleyhinde bedenin direncini arttırır Erkeğe güç, kadına sağlık kazandırır B(2) vitamini ise sinir sistemini düzene sokar Solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olur
Sütün ana önemi, sanıldığı gibi, protein içermesinden doğmaz Protein yönünden 50 gram et 250 gram süte denktir Süte önemini kazandıran yapısında yer alan kalsiyumdur Kemiklerin büyümesi için çok gerekli bir eleman olan kalsiyum sütte bol miktarda bulunur böylece çocuklara, yetişme çağında olanlara bol bol süt içirmeliyiz
Proteinler ve madensel tuzların yanı sıra sütte şeker de bulunur Ancak bu şekerin miktarı azdır bu nedenle, daha çok, eksik enerji harcayanlar İçin yararlıdır Ağır işlerde çalışan yetişkinlerin, sofralarında, sütün yanı sıra enerji veren besinlere, meyvelere ve nişastalı gıdalara tartma vermek gerekir
Süt içerken tükrük bezleri salgı yapmaz böylece de süt bir iştah açıcı değildir Keza, sindirimi yavaşlatır, insana tartı verir *
hayvansal besinler hakkında bilgiler
Et
Beslenme değeri yüksek bir yiyecek maddesidir 100 gram ette 15 ila 20 gram protein bulunur Etin içinde keza fosfor, demir ye bakır gibi madensel tuzlar, A, D vitaminleri ve B vitamini bileşikleri vardır Bilhassa karaciğer demir ve bakır mineralleri, A ve D vitaminleri yönünden daha zengindir
Et kan yapar ve kansızlığı önler Bedeni canlı ve güçlü kılar Zihinsel gelişmeyi sağlar Şişmanlığı önler Bu özellikleriyle et soframızın baş tacı olmuştur Beslenmede etle ilgili şu özelliklerin de bilinmesi gerekir:
• Dana, piliç ve tavşan etinin, karaciğer ve beyinin sindirimi kolaydır Bunlara hafif etler adı verilir
• Koyun etine ve sığır etinin bazı parçalarına güya hafif ya da sanki yağlı etler denir Bunların sindirimi beyaz etin (hafif etinyağsız etin) sindiriminden biraz daha zordur
• Kaz ve ördek etine, koyunun ve sığırın yağlı kısımlarına ağır et ismi verilir Adından da anlaşıldığı üzere bunların sindirimi daha zordur En ağır et domuz etidir Varlıklı gelişmiş ülkelerde hastalıkların o kadar çoğuna yağlı domuz eti niçin oluyor
• Et tüketiminde ölçüyü kaçırmamak gerekir Gut, damar sertliği, kalp hastalıkları, asap bozukluğu ve sindirim rahatsızlıklarının kaynağında aşın et tüketimi vardır
Balık
Yararları:
• Balıkta başta fosfor edinmek üzere, iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D ve B on iki vitaminleri bulunur Bu özellikleriyle balık:
• Bedene zorlama ve enerji verir,
• Us yorgunluğunu giderir,
• Yapısındaki demir bir uçtan bir uca kan yapar,
• Balıktaki kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve bilhassa çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır,
• Fazla gerekli madensel tuzlardan biri olan iyot, vitaminlerin ve öteki madensel tuzların özümlenmesini sağlar
Balık miktarını etkileyen tek etken avlama güçlülüğü değildir Ilk Kez kalkan olmak üzere bir takım balıkların soyu denizlerimizde tükeniyor Bu yüzden de her mevsimde soyu bitkin balıklar yüksek fiyatla satılıyor
Tavuk ve Piliç
Dünyada tavuk etine rağbet gittikçe artıyor Yılda, insan başına tavuk eti tüketimi İsrail'de 40, Amerika'da 30,,İspanya'da 24, Kanada'da 23, İtalya'da 19, Fransa'da 18,Yunanistan'da 17, İrlanda'da 16, İngiltere'de 15, Danimarka'da ve Almanya'da 10, İsviçre'de ise 9 kilodur
Tavuk eti beyaz ettir, yani sindirimi, dana ve koyun etinden daha kolaydır, Kolestrol yapmaz Yaşlılar, ilk olarak göğsü elde etmek üzere, korkmadan bol bol tavuk eti yiyebilirler
• Tavuk ve piliç, protein, madensel tuzlar ve vitamin kaynağıdır
• Zorlama ve enerji verir İbni Sina ve Hipokfat gibi eski hekimler tavuk etini pek çok hastalığa karşısında hap olarak verirlerdi
Yumurta
Fazla varlıklı besin maddelerinden biri de yumurtadır İçinde E,K,B bir, B altı, B iki, B oniki ve PP gibi dağıtılmış vitaminler ve ilk olarak fosfor, demir ve kalsiyum edinmek üzere bir fazla madensel tuzlar bulunur Protein yönünden zengindir 60 gramlık bir tek yumurta 60 kiloluk insanı bir gün beslemeye yetiyor Lipid yapmaz
Yararları:
• Organizmanın madensel tuzlu ve vitamin İhtiyacını karşılar
• Yapısındaki B vitamin bileşikleri doğru asap sistemini düzenler, zihin yorgunluklarını giderir
• Kasları güçlendirir,
• Yenilen besinlerin sindirilmesini kolaylaştırır
• Şekerin bir lahza önce kana karışmasını sağlar Gözdeki retina tabakasını güçlendirir
• Kemikleri geliştirir Çocukların büyümesini ve gelişmesini kolaylaştırır
• Dokuları besler
Süt
Süt ve peynir, hayvansal protein yönünden, et ye balık değin değerlidir Sütte ayrıca A ve B(2) vitaminleri, demir, bakır ve kalsiyum gibi madensel tuzlar da bulunur A vitamini gözün korunmasını ve iyi çalışmasını sağlar, retina tabakasını güçlendirir Yangılı hastalıklara aleyhinde bedenin direncini arttırır Erkeğe güç, kadına sağlık kazandırır B(2) vitamini ise sinir sistemini düzene sokar Solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olur
Sütün ana önemi, sanıldığı gibi, protein içermesinden doğmaz Protein yönünden 50 gram et 250 gram süte denktir Süte önemini kazandıran yapısında yer alan kalsiyumdur Kemiklerin büyümesi için çok gerekli bir eleman olan kalsiyum sütte bol miktarda bulunur böylece çocuklara, yetişme çağında olanlara bol bol süt içirmeliyiz
Proteinler ve madensel tuzların yanı sıra sütte şeker de bulunur Ancak bu şekerin miktarı azdır bu nedenle, daha çok, eksik enerji harcayanlar İçin yararlıdır Ağır işlerde çalışan yetişkinlerin, sofralarında, sütün yanı sıra enerji veren besinlere, meyvelere ve nişastalı gıdalara tartma vermek gerekir
Süt içerken tükrük bezleri salgı yapmaz böylece de süt bir iştah açıcı değildir Keza, sindirimi yavaşlatır, insana tartı verir *