elektronikci
FD Üye
Bildiğiniz üzere hepimizin çeşitli beslenme alışkanlıkları var ve pek çok insanın bu beslenme alışkanlıklarının içerisine hayvansal besinler da yer alıyor. Et ve süt eserlerini tüketmemek ise bir tercih sıkıntısı. Biz de sizler için bu eserleri etik olarak tüketmeyi gerçek bulmayan ünlüleri derleyelim dedik. Pekala vejetaryen nedir? Vegan nedir? Vegan ve vejetaryen ortasındaki fark nedir? Vejetaryenlik çeşitleri var mıdır? Vejeteryan ve vegan ünlü isimler kimler? Tüm bu soruların yanıtları için buyrun içeriğe…????
Bildiğiniz üzere hayvansal besinlerin tüketimi epeyce tartışmalı bir husus. Sadece hayvanların eti değil, tıpkı vakitte onların sütü, yumurtası, kürkü, derisi ve aklınıza gelebilecek her türlü eseri tüketmemek de aslında birer tercih.
Bazıları de bu eserleri tüketmeyi etik bulmuyor. Hayvanların sırf kürkü için avlanmasını, deri mont giyebilmek için ‘heba’ edilmelerini ahlak dışı görüyor. Haklı haksız siz karar verin.
Ayrıyeten tüm bunların dışında hayvanlar sırf beşerler için seri üretimle tıpkı birer eşyaymış üzere üretiliyor.
Lakin bu bağlamda bu tercihler de temel olarak ikiye ayrılıyor: Veganlık ve vejetaryenlik…
Veganlık hiçbir halde hayvansal besin ve hayvan etini tüketmeyen şahıslara; vejetaryenlik ise hayvan eti tüketmeyenlere deniyor.
Lakin şunu da belirtelim: Balık tüketen vejetaryenler de var: Pesketaryenler.
Neyse biz mevzumuza dönelim. Ülkemizde de pek çok ünlü isim tabaklarına hayvansal besinleri sokmamayı tercih ediyor. Biz de sizler için o isimleri derledik…????
1. Harun Kolçak - Vegan
Kendisi Twitter hesabı üzerinden de 'Şiddeti eleştirirken öldürülen hayvanları yemenize şaşırıyorum' açıklamasında bulunmuştu.
2. Zülfü Livaneli - Vegan
'İnsanlık bir gün, biyolojik olarak kendisine benzeyen, bir ana-babası, yavrusu, yüzü, hisleri olan, acı çeken, memnun olan, öteki canlıları hunharca öldürüp yeme cinnetinden kurtulacak. Bundan adım kadar eminim. İlerideki nesiller bizim çağımızı şaşkınlıkla okuyacak ve ‘sahiden mi? canlıları öldürüp onların meyyit gövdelerini mi yiyorlarmış?' diye inanamayacaklar.'
3. Ebru Şallı - Vejetaryen
Kendisi kitaplarında et tüketmediğini fakat folik asit kullandığından bahsediyor.
4. Murathan Mungan - Vejetaryen
'Kedileri ve köpekleri biz evcilleştirip hayatımıza dahil etmişiz. Diğer bir idrakla bakıyorlar bize. Ben gözleri olan hiçbir canlının ölüsünü yeme hakkını kendimde görmediğim için vejetaryenim. Tıpkı vicdan üzere. İnsanı durup dururken vicdanlı yapamazsınız. İçin hazır olduğunda, tekamül ettiğinde, buraya gelirsin.'
5. Şevval Sam - Vejetaryen
'20 yıl evvel endüstriyelleşmeye dair bir şeyler okudum, izledim. Nefsim tatmin olsun diye bu eziyeti diğer bir canlıya yaşatmaya aracı olmayacağım diye kendime bir kelam verdim. Ayrıyeten o bir alışkanlık ve yıllarca canım et çekti. Hâlâ canımın çektiği anlar oluyor lakin yapmıyorum. Eti yumuşak olsun diye buzağıların bacaklarını kırıp kafeslere tıkıyorlar. Kaz ciğeri için kazların boğazları deliniyor. Hayvanlar kesilirken büyük eziyetlere maruz kalıyorlar... Endüstriyelleşmeye karşı dayanılmaz bir yansım var. Hayvanlara yaşatılan eziyet dehşetli. Kabul etmiyorum, etmeyeceğim de. İnsanların 24 saat boyunca yalnızca et yemeleri, bu açgözlülük nedeniyle hayvanların katledilmelerine dayanamıyorum. Ben bu ilkel, etobur, açgözlü sistemin bir kesimi olmayacağım. vejetaryenlik benim için ömürlük bir oruç kararıdır. endüstriyelleşmeye karşı başlattığım ferdi bir harekettir.'
6. Tarkan - Kırmızı et tüketmiyor
Seslendirdiği yırtıcı tabiat belgeselinin akabinde Tarkan vejetaryen olmayı denese de başaramayacağı dehşetiyle vazgeçmiş. Lakin kendisi kırmızı et tüketmiyormuş.
7. Nevşin Mengü - Vejetaryen
'Küçük yaşımdan beri vejetaryenim. Evvelden öteki insanların et yemesini çok da takmazdım lakin sanırım yaşlandıkça hassaslaşıyorum, et yiyen insanların umarsızlığına takılıyorum biraz. Fakat, toplumsal hayatta yönetim etmeye çalışıyorum.'
8. Ezgi Asaroğlu - Vejetaryen
'Hayvanlar üzerinde test edilmeyen, tabiata saygılı eserlere farklı bir ilgim var. Benim için markanın reklam yüzü, şişesi, ambalajı değil; içeriğinde neler olduğu ve markanın dünya görüşü daha değerli. Birkaç yıldır vejetaryen besleniyorum, bunun getirdiği bir hassaslık oluşuyor. Herkesin üstüne düşeni yapması gerekiyor.'
9. Selma Ergeç - Vejetaryen
Ailesi birinci başta itiraz etse de sonradan alıştığını söyleyen Ergenç küçüklüğünden bu yana vejetaryenmiş.
10. Özge Özpirinççi - Kırmızı et ve tavuk tüketmeyip glütensiz besleniyor.
'Gıda intoleransı testimde glüten çıktı. Sıhhat sırrım her sabah içtiğim çörek otu yağı, kefir ve Kastamonu'dan getirttiğim elma pekmezi.'
11. Sertab Erener - Vegan
'Demir’le Bodrum’da köyde yaşıyoruz ve burnumuzun tabanında inekler var. O ineklerin gözlerinin içine bakıp sonra onun kesilmiş etini yiyemeyeceğim. Yiyemiyorum... Öldüren bir makine üzere hissetmeye başladım kendimi. O yüzden de her yaptığımda yavaş yavaş acı çekmeye başladım. Eti yerken gırtlağımdan inmiyordu.'
12. İtimat Kıraç - Vegan
Hem etik hem de sıhhat açısından çeşitli sebeplerle vegan olan Kıvanç, bir yılda 30 kilo vermiş.
13. Leman Sam - Vegan
Hatta kendisi veganlara yönelik yapılan tenkitlere de bu formda cevap vermişti:
'Kimse kimseyi beslenme biçimi üzerinden eleştirip hakaret edemez, ben Karatay’a et beyinli demiyorum, onun teklifleri umrumda değil, o çok zeki olduğu için paralarını telefon dolandırıcılarına kaptırdı, beni kimse bu türlü tuzaklara düşüremez, Karatay Canan?'
14. Ceylan Ertem - Vegan
Ünlü sanatçı 16 yıldır vejetaryenmiş. Kendisi son birkaç yıldır veganlığa geçmiş.
15. Tülin İhtimam - Vejetaryen
İtina, tavuk çiftlikleriyle ilgili bir belgesel izledikten sonra vejetaryen olmaya karar vermiş.