Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hayz İle Alakalı Konular

Hayz İle Alakalı Konular
0
104

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
(1) Hayz Ezadır

(67) Allahu Teâlâ şöyle buyurmuştur:
“Sana hayzdan soruyorlar De ki: O eziyettir Hayz halinde kadınlardan çekilin, temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın! Temizlendikleri zaman Allah’ın emrettiği yerden onlara varın
Bakara 222
Birincisi: Hayz olma ve ondan kesilme yaşı:
Genelde hayz çağı, on iki ile elli yaş arasıdır Bazı kadınlar on ikiden daha erken hayz olurken diğer bazıları da elliden daha geç hayzdan kesilebilir Bu daha ziyade kadının yaşadığı coğrafya ve ırka bağlıdır
Bazı âlimler hayzın başlama ve kesilme müddeti hakkında şu yaşta başlar şu yaşta kesilir gibi sınırlayıcı görüşler ileri sürmüşseler de doğru olan hayzın başlama ve kesilmesinin tahdit edilmiş bir sınırı yoktur Allah ve Rasulü hayzın başlamasını ve kesilmesini her hangi bir yaşla sınırlamamıştır Yukarıda ifade edilen:
“Genelde hayz çağı, on iki ile elli yaş arasıdır sözü çoğu kadınların halini açıklar bir ifadedir O çağ istisnasız her kadın için kesin hayz çağıdır anlamında değildir Dolayısıyla kız çocuğu ne zaman kanı görürse o çocuk buluğ çağına gelmiştir, kadın için cari hükümler onun için de cari olmaya başlamıştır
İkincisi: Her ayda mutat olan hayz günü:
Âlimler kadının her ay mutat olarak gördüğü hayz günlerinde ihtilaf etmiştir Bazısına göre hayzın en az müddeti bir gün bir gecedir Diğer bazısı onun en azı üç gün üç gecedir demiştir, diğer bazısı daha farklı bir şey söylemiştir Hayzın en fazlası için de yukarıdakine benzer değişik ifadeler söylemişlerdir Bunlar içerisinde en doğrusu İbnu’lMünzir’in de naklettiği gibi onun azı ve çoğu için herhangi bir zaman tahdidin bulunmamasıdır
Üçüncüsü: Hamilenin hayz olması:
Genelde ve çoğunlukla kadın hamile olduğu zaman hayz kanı kesilir Âlimler: Kadının hamileliği hayz kanının kesilmesiyle anlaşılır demektedirler
Buna rağmen hamile, doğuma iki yahut üç gün kala talkla beraber kanı görürse bu kan hayz kanı değildir, aksine o, nifas kanıdır
Talk: Doğum sancısı manasına gelen bir tabirdir, bazen doğum suyu manasına da kullanıldığı olur
Hamile, kanı doğuma epeyce bir zaman varken yahut doğuma az bir zaman kalmışken talksız görürse o kan nifas kanı değildir Âlimler bu kan hakkında ihtilaf etmişlerdir Bazılarına göre bu kan hayz kanıdır, onun için hayzın hükümleri caridir Diğer bazılarına göre bu kan bünye bozukluğundan oluşan fasit kandır dolayısıyla onun için hayzın hükümleri cari olmaz Bu durumdaki kadın için tuhur hükümleri caridir
(2) Hayız Kanının Malum Olduğu

(68) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Fatıma bin Hubeyş istihaze oluyordu, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:
‘Hayız kanı siyah renkli bir kandır (kadınlar tarafından) bilinir Gelen kan hayız kanı ise namazdan geri dur; öyle değilse abdest al ve namazını kıl!’ buyurdu
İbni Hibban 1348, Ebu Davud 286, Nesei 360, Ahmed 6420, Albânî İrva 189
(69) Ümmü Alkame şöyle dedi:
“Kadınlar, mü’minlerin annesi Aişe (Radiyallahu Anha)’ya üzerinde hayız kanından sarı leke bulunan pamukları bir bez parçasının içerisinde gönderiyor ve onunla namaz kılınabilir mi? diye soruyorlardı
Aişe (Radiyallahu Anha) onlara:
?Beyaz suyu görene kadar acele etmeyin! diyordu Mü’minlerin annesi bu ifadesiyle, kadınların hayızdan temizlenmelerini kast ediyordu
Malik 15997, Albânî İrva 198
(3) Tuhurdan Sonra Gelen Bulanık Su Hayız Değildir!

(70) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), temizlendikten sonra şüpheye düşürücü bir şey gören kadın hakkında:
‘O ancak damar veya damarlar kanıdır’ buyurdu
İbni Mace 646, Ebu Davud 293
(4) Hayızlı Kadın Namaz Kılmaz ve Namazı Kaza da Etmez!

(71) Muâze şöyle dedi:
“Bir kadın, Aişe (Radiyallahu Anha)’ya:
?Hayızlı kadın kılamadığı namazları kaza eder mi? diye sordu
Bunun üzerine Aişe (Radiyallahu Anha):
?Sen Haruralı mısın?
Biz Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanında hayız olurduk namazı kaza etmezdik ve onu kaza etmekle de emrolunmazdık! dedi
İbnu’lCarud 101, Buhari 416, Müslim 33567, Ebu Avane 1324, Ebu Davud 262, Nesei 380, Tirmizi 130, Darimi 1233, İbni Mace 631, İbni Hibban 1349, Ahmed 6231, Albânî İrva 200
(5) Hayızlı Oruç Tutmaz Ancak Onu Kaza Eder

(72) Muâze şöyle dedi:
Aişe (Radiyallahu Anha)’ya sordum:
Hayzlıya ne oluyor da orucu kaza ediyor, namazı kaza etmiyor? dedim
Aişe (Radiyallahu Anha):
?Sen Haruradan mısın? dedi
Ben:
?Haruradan değilim! Fakat öğrenmek istiyorum dedim
Aişe (Radiyallahu Anha):
?Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in kadınları hayz oluyor, hayz bize isabet ediyordu Orucu kaza etmekle emroluyor, fakat namazı kaza etmekle emrolunmuyorduk! dedi
Müslim 33569, Ebu Avane 941, 942, İbnu’lCarud 101, İbnu’lMünzir 782, Abdurrezzak 1277, Ahmed 5231
(6) Hayızlı Beyti Tavafın Dışında Hac Menseklerini Yapar

(73) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Ben Mekke’ye hayızlı olduğum halde geldim Kabe’yi ve Safa ile Merve arasını tavaf edemedim! Ben bu halimi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e şikayet ettim
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
?‘Hacıların yaptığı amelleri sen de yap! Ancak tuhura erinceye kadar beyti tavaf etme!’ buyurdu
Buhari 1, Müslim 1211119, 120, Ebu Davud 1782, Nesei 2762, Tirmizi 945, Darimi 244, İbni Mace 2963, Tayalisi 1413, 1507, Ahmed, Albânî İrva 191
(7) Hayz Halinde de Kadın Temizdir

(74) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Hayızlı iken bizden birinin kucağına Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) başını kor ve Kur’an okurdu
Müslim 30115, Buhari 399, Ebu Avane 1313, Ebu Davud 260, Nesei 273, İbni Mace 634, İbni Hibban 798, Beyhaki 1312, Begavi 319, Humeydi 169, Abdurrezzak 1252, Ahmed 6148
(75) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), ben hücremde iken mescitten başını bana yaklaştırırdı da ben hayızlı olduğum halde onun başını yıkar ve tarardım
İbnu’lCarud 104, Buhari 400, Müslim 2979, Ebu Avane 1312, Nesei 385, İbni Mace 633, İbni Hibban 1359, Darimi 1246, Malik 160, Begavi 317, Abdurrezzak 1247, Ahmed 632
(76) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bir gün ben hayız olduğum halde bana:
‘Seccadeyi bana ver’ dedi
Ben:
?Hayzlıyım! dedim
Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
?‘Hayız senin elinde değildir!’ buyurdu
İbnu’lCarud 102, Müslim 29913, Ebu Avane 1313, Ebu Davud 261, Nesei 271, Tirmizi 134, Darimi 197, İbni Mace 632, İbni Hibban 1356, Begavi 320, Tayalisi 1430, Ahmed 645, Albânî İrva 194
(77) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Ben hayızlı iken bir şey içer sonra onu Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e uzatırdım Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de ağzını benim ağzımın değdiği yere kor ve öyle içerdi Yine ben hayızlı olduğum halde bir kemiğin etini ısırır sonra onu Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e uzatırdım Nebi(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de benim ağzımın değdiği yerden ısırırdı
Müslim 30014, Ebu Avane 1311, Ebu Davud 259, Nesei 1149, 190, Darimi 1246, İbni Mace 643, İbni Hibban 1293, İbni Huzeyme 110, Tayalisi 1514, Begavi 321, Abdurrezzak 388, Ahmed 6192
(8) Bayramda Hayızlı Kadın Namazgâha Çıkabilir

(78) Ümmi Atiyye (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Ramazan ve Kurban bayramı günlerinde evlenmemiş kızları, hayızlı genç kadınları, perde ehli kadınları musallaya çıkarmamızı bize emrederdi Hayızlı kadınlar namazdan uzak durur, hayrı ve Müslümanların dualarını müşahede ederler dedi
Ben:
?Ya Rasulallah! Herhangi birimizin cilbabı olmayabiliyor? dedim
?‘Din kardeşi kendinin cilbabından birini ona giydirsin!’ buyurdu
Müslim 89012, Buhari 936, Ebu Davud 1136, Nesei 1557, İbni Mace 1307, Darimi 1377, Ahmed 58485, İbni Hibban 2816
(9) Hayızlı Kadınla Mübaşeretin Caizliği

(79) Enes (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Yahudiler bir kadın hayz olduğu zaman, artık onunla temizlenene kadar beraber yemek yemezler ve evlerde onlarla bir araya gelmezlerdi! Sahabeler hayz hususunu Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e sordular
Bunun üzerine, Allahu Teâlâ:
“Sana hayzdan soruyorlar De ki: O eziyettir Hayz halinde kadınlardan çekilin, temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın! Temizlendikleri zaman Allah’ın emrettiği yerden onlara varın Bakara Suresi 222 ayetini indirdi
Bunu üzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
?‘Cima dışında her şeyi yapabilirsiniz!’ buyurdu
Bu, Yahudilere ulaştığında:
?Bu zat, bizim işimizden terk ettiği her şeyi sırf bize muhalefet olsun diye terk ediyor! dediler
Müslim 30216, Ebu Avane 1311, Ebu Davud 258, Nesei 3672, Tirmizi 2977, İbni Mace 644, İbni Hibban 1362, Tayalisi 2052, Beyhaki 1313, Begavi 314, Ahmed 3131, 246
(80) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Hayız olduğum vakit Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana emreder ben de izarımı bağlardım Sonra benimle mübaşeret ederdi
İbnu’lCarud 106, Buhari 400, Müslim 293, Ebu Avane 1309, Ebu Davud 268, Nesei 284, Tirmizi 132, Darimi 1244, İbni Mace 636, İbni Hibban 1365, Abdurrezzak 1237, Ahmed 655
(10) Hayız Halinde Kadına Yaklaşmak Haramdır!

(81) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Kim kâhine gelir ve onun söylediklerini doğrulayıp tasdik ederse yahut kadına arkasından gelirse (ters ilişkiye girerese) veya kadına hayızlı olduğu halde gelirse (cinsel ilişkiye girerse), o kimse Muhammed’e Allah’ın indirdiğinden beri olmuştur!’ buyurdu
İbnu’lCarud 107, Ebu Davud 3904, Tirmizi 135, Darimi 1259, İbni Mace 639, Ahmed 2408, 476
(11) Hayız Kanı İsabet Etmiş Elbisenin Temizlenmesi

(82) Esma (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Elbiseye isabet eden hayız kanının hükmü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e soruldu
‘Onun üzerine su döküp parmak uçları ve tırnaklarla ovalayıp yıka, sonra o elbisede namaz kıl!’ buyurdu
İbnu’lCarud 120, Buhari 406, Müslim 291, Malik 160, Ebu Avane 1206, Ebu Davud 360, Nesei 1155, Tirmizi 138, Darimi 1239, İbni Mace 629, Ahmed 6345, Albânî İrva 165

858,497Konular
982,554Mesajlar
30,292Kullanıcılar
Bell noSon üye
Üst Alt