Haziran ayında toprağın tüm nimetlerinden yararlanalım diyoruz, manavlarda pazarlarda yerini alan meyve-sebzeleri mutfağımıza taşıdıysak neler yapabileceğimize bakalım!
1. Asma Yaprağından; Bici Aşı
Gereçler
200 gram taze asma yaprağı
2 adet rendelenmiş soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı bulgur
2 su bardağı su
Bir adet kesme şeker
1 çay kaşığı karabiber
Yarım limonun suyu
Tuz
Taze asma yaprağını ince kıyın. Kaynar suya batırıp, çıkarın. Süzüp, sıkın. Rendelenmiş soğanı zeytinyağında kavurun. Salçayı ekleyin. Soteleyip, yaprakları ek edin. Kendi suyu ile 5 dakika pişirin. Bulgur, su, şeker ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte, karıştırarak, suyunu büsbütün çekene dek pişirin. Karabiber ve yarım limonun suyunu ekleyin. Harmanlayıp, soğuk servis yapın. Dilek edilirse sıcak da yenebilir.
2. Nohutlu Semizotu Salatası
Gereçler
1/2 demet semizotu
1/2 demet dereotu
1 orta uzunluk kase koyu kıvamlı yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta uzunluk soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Yoğurtlu salata için, semizotu ve dereotunu çok ince olmayacak formda doğrayın. Sarımsağı biraz tuzla ezin. Yoğurtla karıştırıp yeşilliklere ek edin. Salatayı servis tabağına alıp yayın. Nohutlu kavurma için, tavaya yarım ay biçiminde doğranmış soğan ve zeytinyağını alıp, soğan yumuşayıp pembe renk alana kadar kısık ateşte soteleyin. Salçayı ekleyip yavaşça kavurun. Bu esnada acı pul biber de ekleyebilirsiniz. Kimyon ve karabiberi ekleyip karıştırın. Servis tabağındaki yoğurtlu salatanın orta kısmına nohut kavurmasını yerleştirin.
3. Bezelyeli Pilav
Gereçler
2 su bardağı pirinç
150 gr bezelye
3 su bardağı tavuk yahut et suyu
2 yemek kaşığı tereyağı yahut sıvı yağ
Yeteri kadar tuz
1-2 adet limon tuzu
Pirinçleri ayıklayıp bol suya koyalım. 2 tane limon tuzu ve biraz sıcak su ek edip bekletirsek daha lezzetli olacaktır. Beklettiğiniz pirinci iyicene yıkayın. Tercihinize nazaran tereyağı yahut sıvı yağı tencerede kızdırın. Üzerine pirinçleri ekleyip kavurun. Pirinçler kavrulduktan sonra üzerine et yahut tavuk suyunu dökün. Tuzunu ek edip kapağını kapatın. Pirinç suyunu çekip piştikten sonra üzerlerine haşlanmış bezelyeleri döküp karıştırdıktan sonra dinlenmesi için peçete örtün yahut bir sofra bezine sarın.
4. Biber Dolması
Materyaller
16 adet dolmalık biber
3– 4 adet domates
1 su bardağı zeytinyağı
7 adet büyük uzunluk soğan
3 su bardağı pirinç
Tuz
Karabiber
3 – 4 tutam kuru nane
2,5 yemek kaşığı toz şeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı yenibahar
Zeytinyağını bir tencereye alın ve soğanları kavurun. Pirinçleri nişastası gidene kadar yıkayın. Soğanlar kavrulduktan sonra pirinci ekleyin ve kavurun. Akabinde tuz, karabiber, nane ve toz şekeri ekleyip düzgünce karıştırın. Suyunu ek edip pişirin ve demlenmeye bırakın. Pilav demlendikten sonra içine yenibahar ve nane ekleyip, karıştırın. Tuz ve toz şekeri az geldiyse ek edebilirsiniz. Dolmalık biberlerin saplı kısımlarını kesin ve iç çekirdeklerini çıkartın. Hazırladığınız iç pilavı biberlerin içlerine doldurun. Domatesleri kalın olacak halde doğrayın ve doldurduğunuz biberlerin ağız kısımlarına pirinçler dışarı taşmayacak halde yerleştirin. Hazırladığınız dolmalarınızı derin bir tencereye yerleştirin. Üzerine yarım su bardağı zeytinyağı gezdirin ve dolmaların ¼’ine kadar su ek edip orta ateşte 30 dakika pişirin.
5. Zeytinyağlı Semizotu
Materyaller
1 büyük bağ semizotu
Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
1 büyük baş kuru soğan
3 diş sarımsak
1 tane kırmızı kapya biber
1 tane yeşilbiber
1 tane domates
Yarım çay bardağı kadar bulgur
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Zerdeçal
Tenceremize yağı koyuyoruz küp küp doğranmış soğanlarımızı bir hoş öldürüyoruz devamında kırmızı ve yeşil biberlerimizi ekliyoruz akabinde küçük küpler formunda doğradığımız domateslerimizi ekleyip bir müddet kavrulup kendilerinin mayışmalarını bekliyoruz. Ardından tertemiz yıkadığımız semizotumu doğrayıp içine ekliyoruz ve çabucak üstüne bulgurumuzu ekliyoruz. Üzerine su eklemiyoruz zira zati suyunu ziyadesiyle salıyor kıymetli olan kısık ateşe alıp bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirmek. En sonda da baharatlarımızı ekleyip altını kapatıyoruz.
6. Yumurtalı Fasulye Kavurması
Gereçler
250 gram taze fasulye
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet yumurta
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Fasulyeleri ayıklayıp 12 dakika az tuzlu suda haşlayıp çıkartın. Haşlanan fasulyeleri soğuk su dolu bir kaba alın ve soğur soğumaz süzün. Diğer tarafta yemeklik olarak küp küp doğradığınız soğanı zeytinyağında kavurun. Üzerine ince ince kıydığınız sarımsakları ekleyip biraz daha kavurun. Biraz tuz ekleyip 3-4 kesime böldüğünüz haşlanmış fasulyeleri ekleyip güzelce kavurun. Son olarak 2 adet çırpılmış yumurtayı ekleyip, karıştırarak yumurtalar pişene kadar kavurup, üzerine toz kırmızı biber serpin ve servise hazır.
7. Taze Fasulye Kızartması
Gereçler
Taze fasulye
Su
Yağ
Tuz
Mısır unu
Fasulyelerimizi yıkayıp, ayıklayın ve bütün halde bırakın. Kaynamış suda derin bir tencerede uygunca pişene kadar haşlayın ve pişmeye yakın tuzunu ekleyin. Haşlanan fasulyeleri süzün ve biraz soğutun. Şayet fasulyelerin tuzu kâfi gelmediyse biraz daha ekleyip harmanlayın. Bu ortada teflon bir tavaya biraz yağ koyun. Tekrar genişçe bir kaba unu koyup, fasulyeleri una bulayın, fasulyeleri tek tek tavaya dizin. İster kısık ateşte ister olağan ateşte alt üst kızartıp servis tabağına alın.
8. Nohutlu Deniz Börülcesi
Gereçler
2 demet taze deniz börülcesi
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı domates
1 su bardağı haşlanmış nohut
Birkaç kaşık zeytinyağı ile ince kıyılmış soğanı karamelize olana dek kavurun. Biber salçasını ve ince kıyılmış sarımsakları ekleyin. Birkaç dakika daha kavurun. Önceden haşladığınız nohutları ekleyin. Biraz daha kavurduktan sonra domatesleri ek edin. Karıştırıp 1 çay bardağı sıcak su ekleyip 5 dakika yüksek ateşte pişirin. Deniz börülcelerini tuzlu kaynayan suda canlı haşlayıp, iç kollarını temizleyin. Daha sonra tencerede pişen nohutlara ek edin. Tuzunu ekleyip 5 dakika daha yüksek ateşte pişirdikten sonra ateşi kısın. Tencerenin kapağını kapatın ve uygunca yumuşayana kadar pişirin. Tencereyi ocaktan indirmeden evvel yarım kahve fincanı zeytinyağı dökün. Tencerenin kapağını kapatın, 1 dakika daha pişirip ocaktan alın. Afiyet olsun.
9. Bakla
Materyaller
1/2 kg taze bakla
1/2 limon
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı un
Taze soğan
Dereotu
Tuz
Bir tutam şeker
Karabiber
Zeytinyağı
Baklayı güzelce yıkayın. Sap kısmını koparın. Şayet uzunluğu uzunsa ortadan ikiye kırın. Bol suda tekrar yıkayın. Üzerine un serpin ve suyun içinde beyazlaşması için 20 dakika bekletin. Baklalar beklerken taze soğanı bakla boyutunda kesin. Tencereyi ısıtın ve üzerine zeytinyağını dökün. Yağ ısındıktan sonra 3-4 dakika taze soğanları soteleyin. Bu sırada baklaları süzün ve yıkayın. Taze soğanlarla birlikte 4-5 dakika sotelemeye devam edin. Sarımsakları şeker, un, su, karabiber ve tuzu ek edip karıştırın. Kapağını kapatın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve 35-40 dakika pişirin. Mühletin sonunda kapağını açıp tadına bakın. Şayet hala pişmediyse kademeli olarak pişirmeye devam edin ve bu etapta tadına sık sık bakın. Kıyılmış dereotu ve limonun suyunu sıkarak servis edin.
10. Baklalı Enginar
Gereçler
6 adet enginar
2 adet beyaz soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
1,5 tatlı kaşığı un
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
2 su bardağı su
1/2 kg iç bakla
1 adet beyaz soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağ
Tuz
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
1,5 su bardağı su
Bir tutam dereotu (üzeri için)
Soğanları soyup, ikiye kesip, halka halka doğrayın. Daha sonra zeytinyağını yayvan bir tencereye koyup, soğanları ekleyip, bir arada birkaç dakika kavurun. Soğanlarınız yavaşça kavrulunca içine enginarlarınızı ekleyin, üzerine unu, şekeri , tuzu serpip, limon suyunu ve suyunu ekleyip, pişmeye bırakın. Öbür bir tencereye baklanızın soğanlarını doğrayın, zeytinyağını ekleyip, yavaşça kavurun. Daha sonrada üzerine iç baklalarınızı şekeri, tuzu, limon suyunu ve suyu ekleyip, düzgünce pişirin. Enginarlarınız ve baklalarınız pişince ocaktan alın ve tencerelerinde soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra enginar çanaklarınızın içine baklalarınızı doldurup, üzerini dereotuyla süsledikten sonra servis edin.
11. Kuşkonmazlı Kiş
Gereçler
Milföy hamuru
200 gram jambon
12 adet yabani kuşkonmaz
4 yumurta
200gram rendelenmiş peynir
150 ml krema
Tuz
Zeytinyağı
Fırını 180 dereceye ısıtın. Milföy hamurlarını yuvarlak bir silikon kalıbın içine yerleştirin. Sonra bir çatal yardımıyla yüzeyinde delikler açın. Böylece hamurun çok fazla şişmesini önlemiş olacaksınız. Zati üstüne eklediğiniz şeylerin tartısı nedeniyle sadece kenarlar şişebilecektir. Hamuru fırına koyun ve altın rengini alıp çıtır çıtır olana kadar pişirin. Yaklaşık 10 dakika kafidir. Kuşkonmazları yıkayın ve yaklaşık 3 santimetrelik kesimler halinde doğrayın. Sonra onları yumuşayana kadar kaynatın. Jambonu dilim dilim doğrayın ve bir tabağa ayırın. Bir kasede yumurtaları çırpın, üzerine tuz ve krema ekleyin. Homojen krema kıvamında bir karışım elde edene kadar her şeyi karıştırın. Karışıma jambonları da ekleyin ve her şeyi içinde pişmiş milföy olan kalıbın üstüne dökün. En üste yabani kuşkonmazları yerleştirin. Ayrıyeten tıpkı yumurtalara yaptığınız üzere onları yumurta ve krema karışımına da ekleyebilirsiniz. Fark, bu biçimde ortaya daha hoş bir görünümün çıkacak olmasıdır. Kişi fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Düzgünce pişip pişmediğini denetim etmek için bir kürdanı içine batırarak denetim edin.
12. Kabak Sandal
Gereçler
- 6 adet ikiye bölünmüş içi oyulmuş kabak
100 gram yağsız lor peyniri
1/2 demet kıyılmış dereotu
1 adet yumurta
Tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Kabakları yarı dirilikleri gidene kadar haşlayın. Diğer gereçleri bir kasede karıştırın. Kabakların içlerine doldurun ve pişirme kağıdı serilmiş bir fırın kabına dizin. Üzeri kızarana kadar evvelce ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.