Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Helva yapmanın püf noktaları nelerdir? Un helvası ve İrmik helvası yapmanın incelikleri

Helva yapmanın püf noktaları nelerdir? Un helvası ve İrmik helvası yapmanın incelikleri
0
71

seocu

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,340
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
helva_yapmanin_puf_noktalari_nelerdir_un_helvasi_ve_irmik_helvasi_yapmanin_incelikleri_1619469509_9314.jpg

Geleneksel bir tatlı olan helva az malzemeyle yapıldığı bütün evlerde sıklıkla yapılan tatlıların başında geliyor. Kandil gecelerinin olmazsa olmazı un helvası ve irmik helvasının kıvamını tutturmak için bazı püf noktalar bulunuyor. Peki helva yapmanın püf noktaları nelerdir? Un helvası ve İrmik helvası yapmanın inceliklerini sizler için hazırladık...

Türk sofralarının vazgeçilmez tatlılarından olan un helvası ve irmik helvası ramazan ayıda da sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Ayrıca kandillerin olmazsa olmazı helva kavurmak İslam kültüründe çok eskilere dayanmaktadır. Helva az malzemeyle hazırlanmasına karşın yapımı marifet ve beceri isteyen geleneksel tatlılarımız arasında yer almaktadır. Eğer helvayı doğru bir şekilde pişirimi yapılmazsa topak topak olmaktadır.  Bu yüzden kolay bir şekilde helva yapmak isteyenler un helvası ve irmik helvasını yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalarını araştırmaya başladı. İşte helva yapmanın incelikleri...

UN HELVASININ YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN PÜF NOKTALARI

- Un helvası yaparken ilk dikkat ermeniz gereken püf noktası tereyağı ve unun kaliteli seçmektir. Un helvasının lezzetini belirleyecek en önemli etkenlerin başında tereyağının kalitesi geliyor. 

- Un helvasını kavurmak için mutlaka teflon yanmaz yapışmaz bir tava kullanın. 

Helva kavrulurken en çok yaşanan problemlerden biri unun topaklanmasıdır. Unun topaklanmaması için unu eklemeden önce bir elek yardımıyla eleyin. Eledikten sonra kısık ateşte un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın.

- Helvanın enfes bir lezzet alması için yağla birlikte güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor.

yE21w_1619472385_307.jpg

Un helvasında unun kokusu iyiden iyiye çıkmaya başladığında şerbetini verme vaktiniz de gelmiş demektir.

Süt ya da su, hangisiyle şerbeti hazırlamaya karar verdiyseniz o malzemenin soğuk koymanız gerekir. Yani eğer süt ya da su koyacaksanız mutlaka soğuk olmasına dikkat edin. Oda sıcaklığında bir ısı, şerbet için yeterli olacaktır. 

kaJ7t_1619472406_3448.JPG

- Eğer şerbet sıcak olursa un helvası koyacağınız şerbeti çekmez ve bu yüzden de beklediğiniz kıvamı alamazsınız.

Son olarak dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktası da şerbeti helvaya eklerken yavaş yavaş ekleyip karıştırmanız olacaktır. 

İRMİK HELVASI YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALARI

İrmik helvası için uygulamanız gereken püf noktalarından biri de süt, şeker ve su gibi malzemelerin öncesinde bir minik tencere içerisinde toz şeker eriyene kadar güzelce karıştırılması gerekir. Ocağın üzerinde belli bir ısıya gelene kadar toz şekeri eritmeseniz bile oda sıcaklığında güzelce karıştırmanız çok önemli.

Ayrıca tereyağını irmikle çok iyi bir şekilde kavurmak helvanızın kıvamını en çok etkileyen şeylerin başında geliyor.

jgl7u_1619472434_6496.jpg

Tereyağını çok bolca ya da çok az koymayın. Tarifte belirtilen miktarları birebir kullanmaya özen gösterin.

İrmik helvasını hafif kavurduktan sonra içerisine dolmalık fıstıkları ilave ederek kavurmaya yavaş yavaş kavurma işlemini yapın. Bu kavurma işlemini en kısık ateşte en az 20 dakika kadar yapın. 

İyice kavurduktan sonra helvayı şerbetle buluşturmanın vakti geldi. Burada dikkat etmeniz gereken bir detay da bir yandan karıştırmaya diğer yandan şerbetini çok yavaş bir şekilde vermeniz çok önemlidir.

xnCzA_1619472455_6612.jpg

Yavaş yavaş şerbetini ilave ettikten sonra birkaç dakika yüksek ateş, ardından yeniden kısık ateşe alarak karıştırma işlemine geçin. Şerbeti iyice çektiğinden emin olduktan sonra ocağınızın altını kapatın.

Ocağınızın altını kapadıktan sonra irmik helvası tencerenizin temiz bir bez serin ve kapağını kapatarak demlenmeye bırakın. 

İşte bu kadar...
 

Similar threads

Klâsik bir tatlı olan helva az materyalle yapıldığı bütün meskenlerde sıklıkla yapılan tatlıların başında geliyor. Kandil gecelerinin olmazsa olmazı un helvası ve irmik helvasının kıvamını tutturmak için kimi püf noktalar bulunuyor. Pekala helva yapmanın püf noktaları nelerdir? Un helvası ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
62
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan aynı zamanda kandil, arkadaş toplantıları, misafirlere hazırlanabilecek en özenli tatlılar arasında listenin başında yer alan un helvası, ustalık gerektiren bir tariftir. Ne kadar ölçülü ve dikkatli pişirilse de kıvamı çok önemli olan un...
Cevaplar
0
Görüntüleme
63
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tıpkı devranda kandil, arkadaş içtimaları, misafirlere hazırlanabilecek en ihtimamlı tatlılar arasında listenin başında bölge alan un helvası, ustalık gerektiren bir tanımdır. Ne kadar ölçülü ve dikkatli pişirilse de kıvamı çok değerli olan un...
Cevaplar
0
Görüntüleme
94
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan aynı zamanda kandil, arkadaş toplantıları, misafirlere hazırlanabilecek en özenli tatlılar arasında listenin başında yer alan un helvası, ustalık gerektiren bir tariftir. Ne kadar ölçülü ve dikkatli pişirilse de kıvamı çok önemli olan un...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan aynı zamanda kandil, arkadaş toplantıları, misafirlere hazırlanabilecek en özenli tatlılar arasında listenin başında yer alan un helvası, ustalık gerektiren bir tariftir. Ne kadar ölçülü ve dikkatli pişirilse de kıvamı çok önemli olan un...
Cevaplar
0
Görüntüleme
103
858,470Konular
981,201Mesajlar
29,543Kullanıcılar
samuray72Son üye
Üst Alt