Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Hentbol İle İlgili Terimler

Hentbol İle İlgili Terimler
0
107

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Hentbol terimlerinin anlamları

TOP ALIKOYMA VE PASLAŞMA
Hentbolde temel teknik beceriler top alikoyma ve paslaşmayla başlar Çünkü oyunun gelişebilmesi bu becerilerin iyi kazanılmasına bağlıdır Kaide gereği, bir elle pas atabilmeli ve iki elle top tutabilmek gerekir

TEMEL PAS (ELÜSTÜ PAS)
Henbolun en kayda değer ve güvenle yapılabilen pas şeklidir Bu paslaşmada top iki elle yaklaşık olarak omuz seviyesinde tutulur Top parmaklarla kavranarak atış eline alınır Bu durumda atış eli dirseklerden 90 derece geri bükülüdür Sağ elini kullanan oyuncunun sol ayağı yere destek olarak öne alınır Önem arka bacaktadır Atış esnasında sağ ayak öne hareket ettirilerek cisim topun gidiş yönüne dürüst hareket ettirilerek top elden çıkarılır Atış eli topu peşine düşüp takip eder Temel atış takviye ayaklı veya yardım ayağı olmaksızın yapılabilir

BİLEKTEN PAS
Bel yüksekliğinde top iki elle tutulur Ayaklar omuz hizası açıklığındadır Top atılacak yöne bir adım atılır Dirsek hedefi gösterecek şekilde kaldırılır Top pas atılacak elin parmakları kadar kavranır Dirsek gerginleştirilerek, top bilekten itilerek pas yapılır Kol ve bilek topu gidiş yönüne içten peşine düşüp takip eder

TOP ALIKOYMA
Top tutmanın dört temel prensibi vardır Birincisi, iki el açık ve pas gelecek yöne dönük olmalı İkincisi, topu peşine düşüp takip etmek Üçüncüsü, kollar gergin vaziyette ve topu karşılarken, kollar dirseklerden hafif bükülü vaziyette ve topu yumuşatarak kavramalı Dördüncü prensip ise, topu yakaladıktan daha sonra, çabukça şut, pas, aldanma ya da top sürme yapılmalıdır Temel olarak bel üstü ve belaltı tutuş olmak üzere iki türlü tutuş vardır

TOP SÜRME (DRIBLING)
Hentbolde basketbolda top sürmede iki farklılıkla adeta aynıdır Birinci farklılık, hentbolde top sürme öncesi ve sonrası üç adım atılabilir İkincisi, top süren el topa bağlantı ederken açık olmalıdır

Top sürmeye karar verildiğinde, el top üzerinde açık olarak yer alır Top süren elin dirseği takriben 90 derece bükülür ve gerginleşir Parmaklar kutup topla temastadır Baş yukarıda olmalıdır

ŞUT
Hentbolda şut, atakları skora dönüştürebilmek için sonuç hareketidir Hentbolda dört esas şut çeşidi vardır Bunlar temel şut, sıçrayarak şut, kanattan şut (Yana bükülü şut) ve düşerek şut ’tur Herbirinin kulanım durumu ve zamanına tarafından değişik avantajları ve teknikleri vardır

ESAS ŞUT
Bu şut şekli en ince ayrıntısına kadar elüstü (temel) pas gibidir Top parmaklarla kavranarak atış elindedir Bu durumda atış eli dirseklerden 90 derece geri bükülüdür Sağ elini kullanan oyuncunun sol ayağı yere yardım olarak öne alınır Tartı arkadaki bacaktadır Atış sırasında sağ ayak öne hareket ettirilerek vücut topun gidiş yönüne doğru hareket ettirilerek top elden çıkarılır Atış el omuzu geriden atış yönüne doğru döndürülür Atış eli topu takip eder

SIÇRAYARAK ŞUT
Koşar durumda üç adım kullanılır Atış elinin tersi bacak yerden son olarak kesilir Şut eli yukarı ve geriye çekilir Öteki destek kolu hafifçe vücudun önüne getirilir Yardım kolu geriye alınırken aynı zamanda şut omuzuda şut yönüne içten döndürülür Atış kolu öne içten kamçı gibi hareket etirilerek top elden çıkarılır Karoser ve atış kolu topu gidiş yönüne dürüst takip ederken, takviye ayağı yere konur

YANLAMASINA BÜKÜLÜ ATIŞ (Kanat Şutu)
Genellikle bu atış, savunma oyuncusu kaleyi kapattığında, saldırı oyuncusunun en etkin şekilde kullanabileceği bir atış şeklidir Bu atış genel olarak kanat pozisyonlarında kullanıldığından, değişik adıda kanat şutudur Sağ elini kullanan bir oyuncu için, savunma yapan oyuncunun sağından atar gibi yaparken, vücudunu sol katlanma ayağının üzerinde yana büker Top, kolun baş ardındaki ayrıntılarıyla bükülerek, atış kolunun somurtkan yönünden elden çıkarılır

DÜŞEREK ATIŞ

Düşerek atış genel olarak, yanlamasina ve öne edinmek üzere iki formda yapılabilir Düşerek atışın öne içten yapılan formunda, oyuncu, ilk olarak bacaklar hafif açık, dizler bükülü ve kalça öne küskün şekildedir Oyuncu, dizlerin ve kalçanın öne dürüst getirilmesi hemen ve bununla beraber atış omuzunun geriye alınmasıyla beraber düşme hareketine başlar Bu sırada top gövdenin ön yanına tutulur Düşme sırasında gövdenin üst kısmı yukarı içten gerginleştirilir Bu gerilmede omuuzn öne içten çok seri alınması ve atış kolunun savurma şeklindeki hareketiyle top kaslı olarak elden çıkarılır *

858,509Konular
980,819Mesajlar
30,680Kullanıcılar
egethemoonSon üye
Üst Alt