Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Her 100 çocuktan 84'ünün dişi çürük

Her 100 çocuktan 84'ünün dişi çürük
0
112

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Sıhhat Bakanlığınca başlatılan egzersiz çerçevesinde Antalya İl Sağlık Durumu*Müdürlüğü ’ne bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürlüğü kadar Kepez ve*Döşemealtı ilçelerindeki 16 ilköğretim okulunda eğitim gören birinci derslik*öğrencilerine diş fırçası ile üstünkörü flor uygulaması yapıldı
Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr*Türksel Dülgergil ’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmada, Ağız ve Diş*Sağlığı Şube Müdürü Hatice Özden Şener ve görevli diş hekimleri göre*öğrencilere eğitimler verildi Öğrencilere diş fırçası dağıtan diş hekimleri daha*daha sonra çocuklara dürüst fırçalama yöntemlerini anlattı

Bu sırada çocuklardan bazıları düzenli olarak dişlerini fırçaladıklarını*belirtirken, kimisi ise hiç diş fırçası olmadığını ifade ederek, dişlerini*fırçalamadığını söyledi
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDA KORKUTAN RAKAMLAR
Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr*Türksel Dülgergil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sıhhat Bakanlığı verilerine*kadar 012 yaş aralığında maksimum görülen hastalığın diş çürüğüolduğunu*belirterek, Her 100 çocuktan 84 ’ünde en az bir çürük diş vardedi
Yapılan araştırmalarda 12 yaşına giren çocukların büyük bir bölümünde en*az iki çürük diş saptama edildiğini açıklayan Dülgergil, Bu çocuklar hayata 20*yenik başlıyorifadelerini kullandı
Fırçalama alışkanlığının 6 yaşına gelinceye dek edinilmesi gerektiğini*vurgulayan Dülgergil, 6 yaş grubundaki çocuklarda diş fırçalama oranının yüzde*1012 ’lerde olduğunu bildirdi Çocukluk döneminde alınacak önlemlerle dişte ömür*boyu koruma sağlanabildiğine muhabere eden Dülgergil, Lakin ne yazık oysa*çocuklarımız çürükten gol yiyerek hayata başlıyor 20 ’li yaşlarda minimum 23 diş*kayıp hale geliyordiye konuştu
9 yaşına gelen her 100 çocuğun 24 ’ünde minimum bir diş çürüğü veya kaybı*olduğunu vurgulayan Dülgergil, diş kaybının Türkye ’de fazla artı olduğunu söyledi*Dülgergil, Türkiye ’de 3540 yaşından itibaren diş çekilmesinin başlıca nedeninin*ise diş eti problemi olduğunu kaydetti
Diş eti hastalığı ile çürüğün, yürek ve üstteki solunum yolu hastalıklarını*beraberinde getirdiğini bildiren Doç Dr Dülgergil, çocuğunu üstteki solunum yolu*enfeksiyonu sebebiyle sıkça doktora götürmek zorunda kalan ebeveynlere, çocuğun*ağzında diş çürüğü olup olmadığını, ağız sağlığını sormak gerektiğini belirtti
İlköğretim birinci sınıfın fırçalamayı öğretmek için son şans olarak*kabul edildiğini kaydeden Doç Dr Türksel Dülgergil, sözlerini şöyle sürdürdü:*Çocuklara toplu olarak dişlerin fırçalanması noktasında hatırlatma*eğitimi yapılarak, ikinci yılın sonunda çocuklara gecikmiş de olsa fırçalama*alışkanlığı kazandırılabilir Diş fırçalamayı bu yaş grubu çocuklarda yüzde*3035 ’e bile çıkarsak bu ülkemiz için olağanüstü bir sayı Fırçalamayı hoca*zorundayız Fırçalamayı öğrettiğimiz an bu işi halletmiş olacağız
Avrupa ’da çocuklara fırçalama alışkanlığı kazandırmak için yapılan fırça*ve jel uygulamasının 1950 ’li yıllarda başladığına dikkati çeken Dülgergil,*Türkiye ’de bu eğitimin yeni başladığını bildirdi
Çocuklara diş fırçalama alışkanlığını kazandırma konusunda annelere büyük*tayin düştüğünü vurgulayan Dülgergil, ayrıca anne eğitimini temin etmek hem de süt*dişte çürük olmasın diye florlu vernik ve diş ojesi uygulamasını başlattıklarını*anlattı
Günde minimum bir kere çocuğuna dişlerini fırçalaması için annelerin uyarıda*bulunmasını isteyen Dülgergil, çocuğun kaderini değişiklik anlamında annenin*rolünün çok büyük olduğunu vurguladı