
Elma sirkesi her meskenin demirbaşlarından biri. Onu salatalara koyuyor, onunla turşular kuruyor ve hatta paklık bile yapıyoruz. Bu nedenle bizim için sirkenin lezzetli, kaliteli ve sağlıklı olması büyük bir değere sahip. Marketlerden alınan sirkelerin kalitelerine ve tatlarına ise çoğunlukla kuşkuyla yaklaşmak gerekebiliyor. Pekala, en yeterli sonuç için konutta kendi sirkenizi yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Hem de yalnızca birkaç gereçle. İşte o materyaller ve meskende sirke imalinin aşamaları!
Elma sirkesinin kullanım alanları neler?
Tarife geçmeden evvel elma sirkesini ne için kullanabiliriz, bir bakalım. Elma sirkesinin kullanım alanı o denli geniş ki saymakla bitmiyor. Biz tekrar de birkaçını sıralayalım. Yemeklere salatalara lezzet katmanın yanında hamur işlerinde de kıtır kıtır bir doku için sirke kullanılıyor. Et ya da tavuk marine etmek için de elma sirkesi hayli âlâ bir alternatif. Yalnızca yiyeceklerde değil, elma sirkesi bakteri üremesinin önüne geçtiği için temizlikte de inanılmaz bir yardımcı. Bunun yanı sıra meskeni silerken hazırladığınız suya katılan elma sirkesinin nazardan ve makûs ruhlardan da koruduğuna dair yaygın bir inanış da var. Ayrıyeten yıkanma suyuna eklenen bir ölçü elma sirkesinin baş ağrısına uygun geldiği ve yorgunluğu azalttığı da söyleniyor.
Sağlıklı bir hayat için de en büyük destekçiniz.
Elma sirkesi içerisinde magnezyum, potasyum ve fosfor barındırıyor. Bunun yanı sıra B1, B2, B6, A, C ve E vitaminlerini de içeriyor. Bedende asit istikrarını düzenliyor, kolesterolü ve kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor. Ayrıyeten metabolizmayı hızlandırarak zayıflamayı kolaylaştırıyor. Sirkenin ateş düşürücü tesirini de unutmamak gerek. Çocukluk yıllarında annelerimizin ateşlendiğimizde sirkeli bez kullandığını hepimiz anımsarız. Bir bildikleri varmış tabii!
Gelsin mesken imali sirke tarifi!
Materyaller
● 2 kilo kırmızı elma
● 5 litre içme su
● 1 çay kaşığı şeker (bal tercih ederseniz 6 yemek kaşığı kâfi olur)
● 1 çay kaşığı tuz
● 6-7 adet nohut
● Cam kavanoz
Gereçler tamamsa, haydi başlıyoruz! Kendi ellerimizle hazırlayacağımız elma sirkesinin imal evresine geçebiliriz.
Yapılışı
● Elmaları küçük modüller halinde doğrayın.
● Nazikçe iç kısmından çekirdekli kısmı sıyırın.
● Kestiğiniz elmalarla cam kavanozun yarısını doldurun.
● Sirke mayası ya da mayanız yoksa 6-7 adet nohutu elmaların üzerine ekleyin.
● Kavanozu içme suyu ile doldurun.
● Mayalanma bir gaz çıkışına neden olacağı için boşluk bırakmayı unutmayın.
● Şeker ve tuzunu da ekledikten sonra karıştırın.
● Kavanozun ağzını tülbentle sıkıca kapatıp iple bağlayın. Tülbentin hava alacak yapıda olması gerekiyor.
● Serin ve güneş almayan bir yerde ortalama 40-45 gün kadar bekleyin.
● Birinci 20 gün, iki günde bir karışımı tahta bir kaşık ile karıştırın. Elmalar tabana çökecek kıvama gelene kadar bu sürece devam edin.
● Son 20- 25 gün karıştırma sürecini yapmadan kendi kendine mayalanmasını bekleyin.
● Elmaların çürümeye başlayıp üste hakikat çıktığını gördüğünüzde yanlışsız yolda olduğunuzu anlayacaksınız ayrıyeten bu kademede etrafa sirkenin keskin kokusu da yayılmaya başlayacak.
● 40-45 gün ortasında sirke kavanozunda jelimsi kıvamda bir katman ile karşılaşacaksınız. Bu bir sonraki fermente süreci için kullanacağınız sirke anası denilen doğal maya. Metal kaşık kullanmadan sirke anasını alıp kapalı bir kapta koruma edebilirisiniz.
● Sirke anasını aldıktan sonra sirkeyi süzün. Ellerinize sıhhat, elma sirkeniz hazır!
"Peki, yaptık çok hoş lakin nasıl koruma edeceğiz?" dediğinizi duyar üzereyiz.
Karşılık çok basit! Uzun ömürlü kullanım için sirkenizi serin bir yerde ya da buzdolabında saklayabilirsiniz. Mutfakta kullanacağınız kısmını küçük cam şişelere bölüştürüp depolamak, alan kazanmak açısından avantaj sağlayacaktır. Paklık için kullanmak isterseniz pet şişeler işinizi görecektir.
Elma sirkesi yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar:
● Öncelikle, şayet ulaşma imkanınız varsa organik elmalar tercih edin.
● Kırmızı ve tatlı elmalardan en düzgün sonucu alırsınız.
● Elmaların çürük ve ezik kısımlarını kesinlikle ayırın.
● Elmaların sulu olanları daha düzgün sonuç verir.
● Sirkenin mayalanması için elmaların kabuklarının soyulmaması gerekir.
● Sirke üretimi için kesinlikle cam şişe tercih edin.
● Şeker yerine organik bal kullanmayı tercih ederseniz sirkeniz daha lezzetli olur.
● Sirke anasını alırken metal değdirmemek çok değerli bir detay.
● Elma sirkeniz mayalanırken bulunduğu ortamın ülkü sıcaklıkta olması lezzet açısından çok değerli.