Keskin cezbedici kokusuyla bildiğimiz kekik, yararları nedeniyle sık tüketilen bitki cinsleri arasında taraf almaktadır. Kekik suyu ve çayı ile doğal yollarla sıhhat arayanlarda kıymetli bir konuma sahip. İşte, sık tüketilen kekik çayının yararları ve tasarruf tipleri hakkında birtakım haberler.
Kekik, ufacık yaprakları canlandırıcı bir kokuya sahiptir ve etle yapılan tüm yemeklerin beğenilen bir tada sahip olmasını sağlar.
Yunanlılar bu bitkiyi asabiyet için, Romalılar ise melankoli için kullanırlardı. Birebir hengamda bayılanları ve epilepsi nöbeti geçirenleri kekikle uyandırırlardı.
Günümüzde ise bitki eksperleri kekiği daha çok öksürük, soğuk algınlığı, grip, bronşit ve astım için önermektedirler.
Taze yahut kuru kekikten elde edilen kekik çayının da yararları saymakla bitmiyor:
Kekik çayı, suyu ve yağı olarak çeşitli biçimlerde kullanılan bu bitki, öksürük ve gribal enfeksiyonlara güzel gelmektedir.
Kekin çayının kişilerdeki yüksek tansiyonu düşürmede tesirli olduğu söyleniyor.
Hem bir spazm önleyici hem de bir balgam sökücüdür.
Kekik çayı, öteki birçok bitki çayı rahatlatıcı bir tesire sahip. Depresyona neden olabilecek olumsuz mülahazaları insan zihninden uzaklaştırmaktadır.
Regl sancılarını azaltmak kekik çayı yararları arasında gösteriliyor.
Damak yaralarına uygun gelen mucizevi tesiri tıpkı hengamda kronikleşmiş ağız kokularına da kalıcı tahliller sunuyor.
Midede biriken makûs gazların atılmasını sağlayan bu kişisel çay hazımsızlık dertlerini da büyük orantıda azaltıyor.
Bu mucizevi tesirleri olan çay sabah ve akşam saatlerinde iki kez içilebilir.
Kekik çayı kullananlar tatlandırıcı olarak bal kullanabilir.
Unutmayın, bitkisel çaylar uzun müddet ocakta kaynatılmamalıdır. Demledikten sonra taze taze tüketmek gerekebilir.
Şimdiden afiyet olsun...