Profösör
Super Mod
- Etkileşim
- 28
- Web sitesi
- bilgilihocam.com
- F-D Coin
- 125
Salamün Aleyküm, Hocam dilenciler sadaka isteyince Allah rızası için istiyorlar ama onlara parayı verdiğimiz zaman bizlere bir dua bile etmiyorlar. Allah razı olsun bile demiyorlar. Zaten bizler Allah rızası için onlara veriyoruz onlar ki para avuçlarına geçtiği gibi hemen diğer bir kişiye yalvarıyorlar. Hocam inanın bu durum her 10 dilencinin 9’unda böyledir. Ben de Allah rızası için dedikleri zaman dayanamıyorum çıkarıp veriyorum inanın ne bir dua alıyorum ne de bir Allah razı olsun. İşte bu noktada insanı çileden çıkarıyorlar ve milleti bezdirip gerçekten ihtiyacı olan insanların önüne geçmiş oluyorlar. Gerçi önemli olan niyetimiz ama onların da içten bir şekilde Allah razı olsun demesini beklerken öyle bir şey işitemiyoruz. Hocam bu durumda bize nasıl bir sevap yazılır. Allah sizlerden razı olsun Hocam saygılar…
Dolayısı ile çevremizdeki dilenci ve benzeri insanlara yardımı nasıl yapacağımıza biz karar vermeliyiz. Kimisi dilenmeyi meslek haline getirmiştir. Bu gibi kimselere yardım etmek aslında o insanlara yapılan bir kötülük olabilir, bu nedenle dikkatli olmalıyız. Bununla birlikte gözümüz ve kulağımız daima açık olmalı ve çevremizde ki muhtaç insanlara duyarlı olmalıyız ki bu insanlar bazen bizim dilenci olarak adlandırdığımız insanların içinden biride olabilir. Son olarak şunu da belirtelim ki bir çok İslam alimi kapıya gelin geri çevirmemeyi ve azda olsa bir şeyler vermeyi tavsiye etmektedir. Bu noktayı da belirtmeden konumuzu sonlandırmak istemedik. Özetle, bu konuda karar verecek olan sizin iman dolu gönlünüzdür. Her Müslüman her konuda olması gerektiği gibi dilencilere para verme konusunda da hem akıllı ve hemde merhametli olmalıdır.
Her dilenciye sadaka verilir mi? Sorusunun cevabı
Aleyküm selam, değerli ziyaretçimiz, tabi ki bahsettiğiniz konularda haklısınız. İslam dini asla Mevla’dan gayrısından dilenmeyi veya dilenmeye teşvik edecek şeyleri yapmayı uygun görmemektedir. Fakat bununla birlikte dinimiz bizlere yadıma muhtaç olan insanları asla görmezden gelmemeyi de öğretmektedir. Peygamber Efendimizin komşusu açken tok yatan bizden değildir buyurmuştur. İlgili hadis i şerif şöyledir:Dolayısı ile yardıma muhtaç olanlara yardım etmeliyiz ve hatta bu yardımı onlar bizden istemedin yapmalıyız. Bunu yapan her Müslüman, Müslüman oluşunun bir gereği olarak yapmaktadır. Şu da var ki samimi bir Müslüman aksi bir şekilde istese dahi davranamaz. Sizin bu durumdan rahatsız olduğunuz halde dilencilere yardım yapmanız gibi. Tabi ki bu konuda sizinde bahsettiğiniz gibi niyette çok önemlidir.“Komşusu açken tok yatan kimse bizden değildir.” (Hâkim, II, 15; Heysemî, VIII, 167)
Dilencilere Sadaka Olarak Para Vermek
Örneğin bu konuda şöyle bir mevzu vardır. Peygamber Efendimiz yanına yardım için gelen bir kimseye bir miktar maddi yardım etmektense o günün şartlarında geçimini sağlayabileceği bir iş öğretir. Böylece o kimse sadece bir gün karnını doyurmak yerine her gün doyuracak bir hale gelir. Bu örnekten de anlıyoruz ki asıl yardım halk arasında da söylendiği gibi,“balık vermek değil, balık tutmayı öğrenmektedir”.Dolayısı ile çevremizdeki dilenci ve benzeri insanlara yardımı nasıl yapacağımıza biz karar vermeliyiz. Kimisi dilenmeyi meslek haline getirmiştir. Bu gibi kimselere yardım etmek aslında o insanlara yapılan bir kötülük olabilir, bu nedenle dikkatli olmalıyız. Bununla birlikte gözümüz ve kulağımız daima açık olmalı ve çevremizde ki muhtaç insanlara duyarlı olmalıyız ki bu insanlar bazen bizim dilenci olarak adlandırdığımız insanların içinden biride olabilir. Son olarak şunu da belirtelim ki bir çok İslam alimi kapıya gelin geri çevirmemeyi ve azda olsa bir şeyler vermeyi tavsiye etmektedir. Bu noktayı da belirtmeden konumuzu sonlandırmak istemedik. Özetle, bu konuda karar verecek olan sizin iman dolu gönlünüzdür. Her Müslüman her konuda olması gerektiği gibi dilencilere para verme konusunda da hem akıllı ve hemde merhametli olmalıdır.