Her Gün Bir Kivi Hastalıktan Koruyor!!! kivi kivi şeker hastalığına iyi gelirmi Sevgili im; benim severek yediğim bir meyve olan kivinin ne dek yardımcı olduğunu sizlerde öğrenmek istiyor musunuz? 1548780378 1548780378 hergunbirkivihastaliktankoruyor5c50835e5e9b9hergunbirkivihastaliktankoruyor5c50835e5e9b9 hergunbirkivihastaliktankoruyor5c50835e5e9b9 Her Gün Bir Kivi Hastalıktan Koruyor C, E, B2 ve A vitaminleri ile bakır ve fosfor, yönünden varlıklı kivi, kanser oluşumunu ve kabızlığı önlüyor, kanı sulandırarak yürek ve damar hastalıklarına iyi geliyor Türkiye Diyetisyenler Derneğinin (TDD) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Diyetisyen Selahattin Dönmez, kivinin, varlıklı gıda değeri, farklı lezzeti, vitamin, mineral, antioksidan, fitokimyasal ve lif içeriğiyle eşsiz bir meyve olduğunu söyledi Yapılan araştırmalarla kivinin sahip olduğu antimutajenik (dönüşüm önleyici) bileşiklerin kanser oluşumu ile kabızlığı önlediği, kanı sulandırarak kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğinin bilimsel olarak saptandığını bildiren Dönmez, ''Kivi dünyada yoğun olarak tüketilen 26 meyve içerisinde beslenme maddesi yönünden en zenginidir Kivinin 100 gramında ortalama 100400 miligram C vitamini bulunuyor Magnezyum içeriği bakımından da en zengin, yüksek potasyum miktarı ve düşük sodyum ile tekrar meyveler içerisinde ön sıralarda yer alıyor'' dedi SOLUNUM ŞİKÂYETLERİNİ AZALTIYOR Dönmez, kivinin karotenoidler (yosunlar, bazı mantarlar ve bitkilerde bulunan pigment), fenolik bileşikler ve antioksidan yönünden de epeyce varlıklı ve kayda değer meyve olduğunu belirterek, ''C vitamini deposu kivinin uyumlu tüketilmesi halinde özellikle kış aylarında görülen solunumla ilgili şikâyetlerin azaldığı yönünde bilimsel veriler bulunmaktadır'' diye konuştu id İtalya'da 18 bin çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada C vitamini içeriği yüksek meyve bitiren bireylerin yüzde 44'ünde solunumla ilgili sorunla karşılaşma riskinin azaldığının belirlendiğine dikkati çeken dönmez, şöyle devam etti: ''Zaten vaktiyle beri astım hastalarında nefes açıcı ve öksürük kesici olarak kullanıldığı bilinmektedir Yapılan başka bir araştırmada olgunlaşmış kivi meyvesinde proteinlerin inşa taşı olan amino asitlerden 15 tanesine muhakkak, bilhassa argının, glutamin, asparagin amino asitleri daha yoğun olarak saptanmıştır Arginin aminoasidinin kanı sulandırdığı, erkeklerde iktidarsızlığa iyi geldiği, glutaminin beyin ve merkezi asap sisteminde yoğun olarak bulunduğu belirtilmektedir Son yıllarda kivi tohumlarından elde edilen ekstraktlar dinç gıda nedeniyle da kullanılıyor Kivi kanseri başlatan genlerde mutasyonu önlemede etkili olan antimutajenik bileşikler içeriyor Özellikle lutein aminoasidinin prostat, akciğer ve kolon kanserine iyi geldiği bildiriliniyor'' DEPRESYONU ÖNLÜYOR Dönmez, İskoçya'da Rowett Araştırma Enstitüsünde gönüllü bireylerle yapılan bir çalışmada, 3 haftalık kivi tüketimi sonucunda yapılan tahlillerde, kan plazmasında C vitamini içeriğinin arttığı, lenfositlerde DNA zararının bariz bir şekilde azaldığının saptandığını vurgulayarak, ''Sonuçta kivinin antikanserojen özelliği ile vücudu koruma bakımından kayda değer olduğu bildirilmiştir Kivinin, ast tesir göstermeksizin kanı sulandırarak,yürek krizini de önlediği yapılan bilimsel araştırmalarla saptanmıştır'' dedi Kivinin kilo koruma ve form tutmada da etkili olduğunu belirten Dönmez, ''Kivi, ülkemizde son yıllarda yoğun olarak üretilen ve besin içeriği bakımından epeyce varlıklı bir meyvedir Kuvvetli, formda ve hastalıklardan uzaktan bir yaşam için herkese gün bir kivi yemeyi nasihat ediyoruz'' diye konuştu