iltasyazilim
FD Üye
Her haliyle bizlere en guzel ornektir
Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) her ise besmele ile baslardi “Besmele ile baslamayan isin hayri ve bereketi kesIktir buyurmustu
Herkese selam verirdi “Allah katinda insanlarin en degerlisi karsilastiklarinda once selam vermek icin harekete gecendir buyururdu
Bos sozlerden kacinirdi “Malayani seyleri terk etmesi, bir kisinin Muslumanliginin guzel olmasindandir buyurmustu
Evine selam vererek girerdi
Cocuklarla sakalasirdi
Bir evin kapisini en fazla 3 kez calardi
Isteyeni reddetmezdi “Bana infak etmem ve yoksulluktan korkmamam emredildi buyurmustu
Karni acikmadan yemezdi “Karniniz iyice acikmadan yemege oturmayin; tam doymadan da kalkin buyurmustu
Guzel kokular surunurdu
Misafire ikram etmeyi severdi “Allah’a ve kiyamet gunune iman eden kimse, misafirine ikram etsin buyurmustu
Hasta ziyaretini ihmal etmezdi
Cenaze namazlarina katilirdi
Irkcilik yapanlari sevmezdi
Namazlari cemaatle kilardi
Hep hayri tavsiye ederdi
Yemekten once ve sonra ellerini yikardi
Elbisesini sagdan giyerdi
Alisveriste sag elini kullanirdi
Olmus kisileri hayirla yad ederdi
Yemegin sonunda sukrederdi
Insanlara hediye verir ve hediyelerini kabul ederdi
Insanlarin en mutebessimiydi
Insanlara latife yapardi
Ondan asla kaba bir soz duyulmamisti
Temizlige cok onem verirdi
Iscinin emeginin karsiligini hemen verirdi “Iscinin ucretini alninin teri kurumadan veriniz buyurmustur
Esnaflara durust olmayi tavsiye ederdi
Komsu iliskilerinde cok hassasti
Evleneceklere yardim ederdi
Hazreti Omer (radiyallahu anh) adaleti O'ndan ogrenmisti
Ben kral degilim, derdi Karsisinda titreyen bir adama, Korkma! “Ben kral degilim Kureys’ten kuru ekmek yiyen kadinin ogluyum demisti
Hayvanlara iyi bakilmasini ister, asiri yuk yuklemeyi yasaklardi
Iyilikleri asla unutmazdi
Ayiplari yuze vurmazdi
Aksi bilinmedikce husnu zan yapardi “Baskasi hakkinda bana kotu bilgi getirmeyin; ben yaniniza hakkinizda iyi dusunerek selim bir kalple gelmek isterim buyurarak husnu zannin esas oldugunu belirtmisti
Allah Rasulu’nun (sallallahu aleyhi ve sellem) hayatinda istikrar onemli bir yer tutar “Ibadetlerin en hayirlisi az da olsa devamli olanidir buyurmustu
Her konuda guvenilir bir insandi “Durust ve guvenilir tuccar kiyamette peygamberler, siddîkler ve sehitlerle beraber olarak diriltilecektir buyurmustu
Ashabinin hal ve hatirini sorardi
Cok nazikti, kimseyi rahatsiz etmezdi
Herkese iltifat ederdi
Dislerin bakimina onem verirdi
Ilim ogrenenlere destek verirdi
Evlenenleri tebrik ederdi
Iskenceye hicbir mazeret olamaz derdi Allah Rasûlu (aleyhissalâtu vesselâm), savas halinde bile kadin ve cocuklarin oldurulmesini, hatta olunun cesedine bile eziyeti yasaklamisti
Allah Rasulu (aleyhissalatu vesselam), yatmadan once avuclarini birbirine birlestirir Ihlas, Felak ve Nas sûrelerini okur, sonra da basindan baslayarak mubarek vucudunu meshederdi
Ashabiyla tokalastiginda karsisindaki elini cekmedikce Kendisi cekmezdi
Hapsirdiginda eliyle agzini kapatirdi
Sohbetleri insanlari usandiracak kadar uzun degildi
Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) her ise besmele ile baslardi “Besmele ile baslamayan isin hayri ve bereketi kesIktir buyurmustu
Herkese selam verirdi “Allah katinda insanlarin en degerlisi karsilastiklarinda once selam vermek icin harekete gecendir buyururdu
Bos sozlerden kacinirdi “Malayani seyleri terk etmesi, bir kisinin Muslumanliginin guzel olmasindandir buyurmustu
Evine selam vererek girerdi
Cocuklarla sakalasirdi
Bir evin kapisini en fazla 3 kez calardi
Isteyeni reddetmezdi “Bana infak etmem ve yoksulluktan korkmamam emredildi buyurmustu
Karni acikmadan yemezdi “Karniniz iyice acikmadan yemege oturmayin; tam doymadan da kalkin buyurmustu
Guzel kokular surunurdu
Misafire ikram etmeyi severdi “Allah’a ve kiyamet gunune iman eden kimse, misafirine ikram etsin buyurmustu
Hasta ziyaretini ihmal etmezdi
Cenaze namazlarina katilirdi
Irkcilik yapanlari sevmezdi
Namazlari cemaatle kilardi
Hep hayri tavsiye ederdi
Yemekten once ve sonra ellerini yikardi
Elbisesini sagdan giyerdi
Alisveriste sag elini kullanirdi
Olmus kisileri hayirla yad ederdi
Yemegin sonunda sukrederdi
Insanlara hediye verir ve hediyelerini kabul ederdi
Insanlarin en mutebessimiydi
Insanlara latife yapardi
Ondan asla kaba bir soz duyulmamisti
Temizlige cok onem verirdi
Iscinin emeginin karsiligini hemen verirdi “Iscinin ucretini alninin teri kurumadan veriniz buyurmustur
Esnaflara durust olmayi tavsiye ederdi
Komsu iliskilerinde cok hassasti
Evleneceklere yardim ederdi
Hazreti Omer (radiyallahu anh) adaleti O'ndan ogrenmisti
Ben kral degilim, derdi Karsisinda titreyen bir adama, Korkma! “Ben kral degilim Kureys’ten kuru ekmek yiyen kadinin ogluyum demisti
Hayvanlara iyi bakilmasini ister, asiri yuk yuklemeyi yasaklardi
Iyilikleri asla unutmazdi
Ayiplari yuze vurmazdi
Aksi bilinmedikce husnu zan yapardi “Baskasi hakkinda bana kotu bilgi getirmeyin; ben yaniniza hakkinizda iyi dusunerek selim bir kalple gelmek isterim buyurarak husnu zannin esas oldugunu belirtmisti
Allah Rasulu’nun (sallallahu aleyhi ve sellem) hayatinda istikrar onemli bir yer tutar “Ibadetlerin en hayirlisi az da olsa devamli olanidir buyurmustu
Her konuda guvenilir bir insandi “Durust ve guvenilir tuccar kiyamette peygamberler, siddîkler ve sehitlerle beraber olarak diriltilecektir buyurmustu
Ashabinin hal ve hatirini sorardi
Cok nazikti, kimseyi rahatsiz etmezdi
Herkese iltifat ederdi
Dislerin bakimina onem verirdi
Ilim ogrenenlere destek verirdi
Evlenenleri tebrik ederdi
Iskenceye hicbir mazeret olamaz derdi Allah Rasûlu (aleyhissalâtu vesselâm), savas halinde bile kadin ve cocuklarin oldurulmesini, hatta olunun cesedine bile eziyeti yasaklamisti
Allah Rasulu (aleyhissalatu vesselam), yatmadan once avuclarini birbirine birlestirir Ihlas, Felak ve Nas sûrelerini okur, sonra da basindan baslayarak mubarek vucudunu meshederdi
Ashabiyla tokalastiginda karsisindaki elini cekmedikce Kendisi cekmezdi
Hapsirdiginda eliyle agzini kapatirdi
Sohbetleri insanlari usandiracak kadar uzun degildi