Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Her Ülkenin Kendine Özgü Yorumladığı Evrensel Tat Mantının 15 Farklı Lezzeti

Her Ülkenin Kendine Özgü Yorumladığı Evrensel Tat Mantının 15 Farklı Lezzeti
0
34

Garfield

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
42,750
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
46
F-D Coin
80
s-e0a648c85b29e90bfc46eb4e3106f0616b565ca7.jpg


Evrensel lezzet mantıyı her ülke kendi damak kültürüne göre yorumluyor. Kimi ülkeler kıyma ile, kimisi haşlayarak, kimisi çorba gibi sulu servis ediyor.

Tadına doyum olmayan mantının dünya üzerindeki çeşitlerini görmeye hazır mısınız?


1. Türkler her zaman ağzının tadını bilir!




Baharatlarla zenginleştirilmiş bol kıyma, hamur ile buluşur. Sıcak su ile tam kıvamında piştikten sonra salça ve yoğurt ile servis edilir. 

Tadına ve görüntüsüne doyum olmaz! Afiyetle kaşık kaşık yenir.

2. Hem tatlı hem tuzlu çeşitleri ile Rus mantısı: Pelmeni!



Pelmeni, muhtemelen Rus mutfağına Moğollar tarafından tanıtılan, Sibirya'dan gelen bir mantı çeşididir. Pelmeninin içerisine etten mantarlara, hatta peynirlere kadar herhangi bir şey eklenip doldurulabilir.

3. Yunanistan'a bak sen!



Yunanlıların meşhur Girit mantısı, yufkanın içerisine kıymalı harcın sarılıp kızartılması ile hazırlanır. Bazı yerler hamuru kızarttıktan sonra haşlayarak servis eder. Yoğurt ile lezzetlendirilir.

4. Gürcistan'ın tombul mantısı: Khinkali!



Doğu Avrupa, Rusya ve Orta Asya'nın kenarlarında yer alan Gürcistan'ın böyle bir lezzete sahip olması şaşırtıcı değil. İç malzemesi genellikle mantar ve patates gibi malzemelerden oluşur. İri çekilmiş karabiber serpiştirilerek servis edilir.

5. Japonların sokak mantısı: Gyoza!



Çin mantısına benzeyen gyoza, kıyılmış domuz etinden yapılır. Dondurulmuş olarak bir çok marketlerinde bulunmaktadır. Sokak lezzetleri arasındadır.

6. İtalya'nın en meşhur lezzetlerinden: Ravioli!



Ülkemizde de sık sık yapılan ravioli, İtalyanların en sık tükettiği lezzetlerden biridir. Taze hamurdan günlük yapan yerlerin dışında, dondurulmuş olarak marketlerde rastlanabilir. Etten peynire kadar çeşitleri vardır. Ama peynirlisinin tadına doyum olmaz.

7. Afganların en popüler yemeklerinden: Mantu!



Afganistan'ın en popüler yemeklerinden biridir. Sığır veya kuzu etinden hazırlanır. Hem ana yemek hem garnitür olarak servis edilebilir. Üzerine süzme yoğurt, sarımsak ve tuz ile hazırlanan sos dökülür.

8. Özbeklerin yerel lezzeti: Kaskoni!



Kıyma ve soğan ile hazırlanan kıymalı harç, hamurların içerisine doldurulur ve bohça şekli verilir. Hamurlar genelde ceviz büyüklüğündedir.  Buharda veya haşlanarak pişirilir.

9. Polonyalıların damak zevklerine göre çeşitlendirdiği: Pierogi!



Orta ve Doğu Avrupa'da ortaya çıkan pierogi, yaygın olarak Polonya şehrinde tüketilir. Kıyma, patates, peynir, meyve veya lahana turşusu ile doldurulabilir. Genellikle kaynatılıp, ardından tereyağında soğan ile kızartılır.

10. İsrail'in tavuk suyuna mantısı: Kreplach!



Farklı sebzelerden oluşan kreplech, hazırlandıktan sonra tavuk suyu çorbasının içerisine aktarılarak pişirilir. Arzu edilirse içi dolgulu hamurlar tereyağı ile kızartılarak servis edilebilir.

11. Ukrayna'nın kirazlı mantısı: Vareniki!



Vareniki, çeşitli sebzeler ve kiraz gibi meyvelerden hazırlanır. Ekşi krema, çikolata, çilek gibi soslar ile servis edilir.

12. Bosna Hersek'in yoğurtlu lezzeti: Klepe!



Kıyma ile hazırlanan iç harcı muska şeklinde katlanarak hazırlanır. İncecik hazırlanan hamur, haşlanarak servis edilir. Yoğurt ile servis edilir. Tereyağı, salça veya tereyağı pul biber ile hazırlanan soslar ile de servis edilir.

13. Moğolistan'ın tatmaya değer lezzetlerinden: Buuz!



İç harcı kıyma ile hazırlanır. Açılan hamurdan yuvarlak şekiller kesilir ve avuç içinde bohça şekli verilir. Kök bitkiler ile buharda pişirilerek servis edilir.

14. Nepal'in sosa banmalık mantısı: Momo!



Momo; et, sebze veya peynirle doldurulup hazırlanabilir. Genellikle domates bazlı soslar ile servis edilir. Domates sosa bandırılarak tüketilir.

15. Azerbaycan'ın sirkeli lezzeti: Dushbara!



İç harcı kuzu eti ile hazırlanır. Bol kaynar suda haşlanır ve sulu olarak servis edilir. İçerisine bolca sirke, sarımsak ilave edilir.
 

Similar threads

Hem farklı hem de lezzetli tarifler denemek isteyenler için yağ mantısı tarifi oldukça iyi bir alternatif. Peki, yağ mantısı nasıl yapılır? Tadına doyamayacağınız yağ mantısı yapılışı, tarifi, hazırlanışı, gerekli malzemeler, püf noktası... Yağ mantısı, mantının en sevilen hallerinden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
35
Mantıyı sevip, el oyalamasından yakınıyorsanız, hamur açma derdiyle uğraşmak istemiyorsanız doğru tariftesiniz. Bu sosyete mantısı ara sıcak olarak sunabileceğiniz harika bir tarif. Sosyete mantısı; özel günlerin, davetlerin, çay sohbetlerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alır. Peki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
38
En popüler Türk yemeklerinden biri olan mantı oldukça emek gerektiren bir lezzettir ve mantı yapmanın püf noktaları nelerdir sorusu mantı yapmak isteyenlerin en çok cevabını merak ettiği sorudur. Mantı yapmanın el becerisi gerektirdiği doğrudur ancak püf noktaları bilindiğinde mantı yapmak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
169
Hamur işi yemekler ve aperatifler ile mutfak dünyasını geniş tutan Anadolu insanı, mantı yemeği ile de hem hamuru, hem eti, hem de baharatları buluşturmayı başarmıştır Klasik olarak mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilmiş kıymanın, küçük şekilde açılan hamur parçalarının içine konulması ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
57
Sinop, Karadeniz’in en değerli limanlarından biri. Karadeniz’in hem doğal hoşlukları hem tarihi hoşlukları ile dikkat çeken yerlerinden. Sinop’ta gezilecek yerler çok olduğu üzere yenecek yemekleri de saymakla bitmiyor. Sinop, Karadeniz mutfağının en hoş örneklerini sergiliyor. Sinop’ta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
72
858,478Konular
981,314Mesajlar
29,569Kullanıcılar
allytrSon üye
Üst Alt