Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Her Yıl 77 Milyar Hayvan Eti İçin Öldürülüyor

Her Yıl 77 Milyar Hayvan Eti İçin Öldürülüyor

elektronikci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,347
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
her-yil-77-milyar-hayvan-eti-icin-olduruluyor-1618564343.jpg

Dünyayı sürdürülebilir şekilde besleyebilmek, geleceğin en zorlayıcı uğraşlarından biri. Bu çabada et, hayati öneme sahip. Yeryüzündeki birçok insan için önemli bir besin kaynağı konununda.

Diğer taraftana Dünya nüfusu her yıl düzenli olarak artıyor. Buna bağlı olarak da et talebi yükseliyor. Örneğin geçtiğimiz elli yılda et üretimi üç kat arttı. Peki et üretim ve tüketiminin diğer yansımaları neler? Sizin için bu konudaki dikkat çekici istatistikleri Our World in Data üzerinden derledik.

Her yıl yaklaşık 340 milyon ton et üretiliyor:


d438f7b5ce2300b81e1d14e7f2bc3f3aa074fc55.jpeg

Ancak ne yazık ki et üretiminin çok büyük çaplı çevresel etkileri var. Mesela artan sera gazı emisyonları, tarım alanları ve temiz su kullanımı. Karşı karşıya kaldığımız en büyük güçlüklerden biri, çevresel etkileri azaltarak et, süt ürünü ve diğer protein kaynaklarını üretebilmek. Et üretimini ve tüketimi anlamında dünya olarak ne durumdayız ve gelecekte bizi ne gibi değişimler bekliyor. Hep birlikte bakalım.

En çok et üretilen bölge Asya kıtası:

c0078fcded41357a4216d8628f276ad3254e060f.jpeg

Bölgesel anlamda baktığımızda, toplam et üretiminin yüzde 40-45’ine sahip olan Asya kıtası en büyük et üreticisi olan kıta konumunda. Ancak bu her zaman böyle değildi. 1961’de Avrupa (yüzde 42) ve Kuzey Amerika (yüzde 25) en büyük et üreticisi olan kıtalardı.

En çok ne eti üretiyor ve tüketiyoruz?

3d244faffcd65af9fd9a69734a149cfa5c6e1249.jpeg

Dünya genelinde baktığımızda en çok kümes hayvanı üretiliyor. Onun ardından sırasıyla domuz; sığır; kaz; deve; ördek ve av hayvanları geliyor. Ancak dünya genelinde et türlerinin dağılımı epey değişiyor. Bazı ülkelerde at veya ördek gibi etlerin toplam üretimdeki payı oldukça fazla. Mesela Çin, Kazakistan ve Meksika at eti üretiminde başı çeken ülkeler.

At eti tüketen ülkeler arasında Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Filipinler, Güney Kore ve Macaristan var. Bazı ülkelerdeyse at eti tüketmek adeta bir tabu. Mesela Brezilya, Polonya, İsrail’de öyle. İslam’da at eti yemek haram değil ancak mekruh (yasak değil ama hoş da karşılanmıyor).

Dünyada en çok tüketilen et, domuz eti. Yüzde 36 oranında domuz eti, yüzde 33 oranında kümes hayvanları, yüzde 24 oranında sığır eti ve yüzde 5 oranında keçi/koyun eti tüketiyoruz. Genel anlamda baktığımızda toplam domuz eti üretiminin yarısı kadarını yapan Çin, pazarın lideri. ABD, Almanya, İspanya ve Brezilya da temel domuz eti üreticileri arasında.

En fazla hangi ülke et tüketiyor?

8e555cd407c59ac217f3de3bc334e29370d38ec7.jpeg

Tahmin edileceği üzere et tüketimi yüksek gelirli ülkelerde daha fazla. Konuya dair en yakın zamanlı veri 2018’e ait. 2018’de yıllık et tüketimi en fazla olan ülke ABD idi. İkinci sırada ise Avustralya ve ardından Arjantin geliyordu. Ortalama bir Avrupalı yılda yaklaşık 80 kilogram et tüketirken Türkiye’de bu miktar kişi başı ortalama 38 kilogram civarında.

Aşağıdaki grafik, 1961’den itibaren 56 yıl boyunca Türkiye’de kişi başına düşen ortalama et miktarını kilogram cinsinden ele alıyor. İncelediğimizde, 2008 yılından beri eşit şekilde olmasa da ülkemizde kişi başına düşen yıllık et tüketiminin arttığını görmek mümkün.

Türkiye'de tüketilen et miktarı:

8845601507211994f712f1bfb6e5288e358154be.jpeg

En çok hangi hayvanlar eti için öldürülüyor?

Her yıl yaklaşık 77 milyar hayvanın eti için öldürüldüğü tahmin ediliyor. Konuya dair en yakın tarihli veri 2018’e ait ancak bu noktada oldukça ilginç bir detay var. Tüketim için en çok tavuk öldürülüyor. 2018’de yaklaşık 68 milyar tavuk öldürüldüğü kaydedilmiş. Tavuğun ardından sıralama şu şekilde:
  • Domuz (1,48 milyar)
  • Hindi (656 milyon)
  • Koyun (573 milyon)
  • Keçi (479 milyon)
  • Sığır (302 milyon)
Yapay et değişiminin eşiğinde olabilir miyiz?

c1cd375c2dddee13cb9070dc635b01e8c9897aaf.jpeg

Fikir olarak ilk kez 1998 yılında ortaya atılan, 2010’lu yıllarda hayatımıza giren ve daha önce hiç olmadığı kadar popülerleşen bir kavram var: yapay et. Kültür eti/temiz et/sentetik et olarak da adlandırılan bu et türü, hayvanlar öldürülmeden laboratuvar ortamında üretiliyor. Dünya çapında sağlık, etik, iklim değişikliği endişeleri gibi çok çeşitli sebeplerden temiz ete olan talep hızla artıyor. Beyond Meat, Memphis Meats, SuperMeat, Meatable gibi isimler yapay et üretimi anlamında adından sıkça söz ettiren şirketler arasında. Amerika’da bazı restoran zincirleri son birkaç yıldır yapay etle yapılmış hamburgerler sunuyor ya da menülerine direkt olarak yapay eti dahil etmiş durumdalar. ABD dışında Singapur, İngiltere, Avustralya yapay eti marketlerde bulmanızın mümkün olduğu ülkeler.

Laboratuvardan çıkıp restoranlara ve sonrasında da marketlere kadar gelen yapay et, insanlık olarak et tüketim alışkanlıklarımızı kökünden değiştirecek gibi görünüyor. Yıllar içinde yaşanan gelişmeler sayesinde yapay etin tadı, dokusu, yerken verdiği hissiyat, kokusu vb. birçok şey, gerçek etle neredeyse aynı hale geldi. Geçtiğimiz yıllarda üretimi oldukça maliyetli olan yapay etin masrafları teknolojik gelişmelerle doğru orantılı olarak azalıyor. Yapay etin gittikçe daha makul fiyatlı hale gelmesi, market raflarında kendine daha kolay yer bulmasını sağlayacak.

Yapay et projeleri dev isimler tarafından destekleniyor

4b07f3cde5125f4b321af85285a753927003d29c.jpeg

Bill Gates, 2021’nin Şubat ayında çıkardığı How To Avoid A Climate Disaster (Bir İklim Felaketinden Nasıl Kaçınılır) adlı kitabında zengin ülkelerin bir an önce tamamen yapay et tüketimine geçmesi gerekliliğine dikkat çekiyor. Gates, iklim değişikliğini tetikleyen sera gazı emisyonlarından kurtulmanın en önemli adımlarından biri olarak yapay eti görüyor. Bağlantıyı kuramadıysanız kısaca şöyle açıklayalım: tüketilmek üzere yetiştirilen hayvanlar (inek, sığır vb.) sindirim ve boşaltım yoluyla metan gazı açığa çıkarıyor. Metan gazı, küresel ısınmaya sebep olan gazlardan bir tanesi. Bu sebeple et endüstrisi, küresel ısınmanın ve dolayısıyla iklim değişikliğinin önemli sorumlularından biri haline geliyor.

Tüm dünyanın yapay ete geçmesinin pek mümkün olmayacağının farkında olan Bill Gates, en azından zengin ülkelerin tamamen yapay et tüketmesini sağlayarak iklim değişikliğini frenlemekten yana. Gates’in Beyond Meats, Carbon Engineering, Impossible Foods, Memphis Meats ve Pivot Bio gibi yapay et üzerine çalışan çeşitli şirketlere yatırım yaptığını da belirtelim.

Seçilmeden önceki zamanlarda da iklim değişikliğiyle ilgili çeşitli planları olduğunu sıkça dile getiren ABD Başkanı Joe Biden da iklim kriziyle savaşmanın yollarından biri olarak bitki temelli beslenme sistemine geçilmesi gerekliliğini vurguluyor. Türkiye’de yapay et uygun fiyatlı ve marketlerde kolayca erişilebilir hale gelse tüketmeyi tercih eder miydiniz? Yorumlarda buluşalım.


 

Similar threads

Sera gazlarının yayılımı konusu günümüzde ciddiyetini hala korumaktadır. Bu konuda harekete geçebilmek için karbon ayak izleri ile ilgili konferanslar, toplantılar yapılmakta ve uyarılarda bulunulmaktadır. Bazı açılardan geç kalınmıştır ancak hem bugün hem de gelecek için uygulanabilecek çeşitli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
170
Dünyanın en zenginlerinden Bill Gates, ineklerin çıkardığı gazların global ısınmadaki hissesine dair ihtarlarını tekrarlayan bir açıklama yaptı ve güçlü ülkelerin bu hayvanların yetiştiriciliğini bırakıp yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini söyledi. Sputnik Türkçe'nin haberine nazaran...
Cevaplar
0
Görüntüleme
121
Dünyanın en zeki ve en güçlü iş insanlarından Bill Gates, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda iklim değişikliğine karşı verilen gayret için yeni tavsiyelerde bulundu. Hayvanların yetiştirdikleri sırada ağzından metan gazı salınımı yaptığını belirten Gates, bu emisyonu azaltmak için güçlü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
Laboratuvar ortamında 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla et üretimi aslında ilk değil. Son on yıldır bir çok girişim, yapay et üretimi yapmayı başardı. Ancak oldukça pahalı olan yapay et için Çin’li bir firma maliyetleri düşürmeye başladı. Buna göre yapay et fiyatları kısa sürede et fiyatları eşit...
Cevaplar
0
Görüntüleme
71
Dünyada yapay et konusunda çalışmalar hızlanırken, Türkiye’de de bu tarafta adımlar atılmaya başladı. Şu anda çok kıymetli olan yapay ette, fiyatı düşürebilecek bir çalışma ise Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Lider Yardımcısı Prof. Dr. Can Akçalı ve grubu tarafından yapıldı. Akçalı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
36
858,497Konular
982,554Mesajlar
30,291Kullanıcılar
rovulationSon üye
Üst Alt