iltasyazilim
FD Üye
Püf Nokta
Kokuların inatlarını kırın
Balık kokusu inatla ellerinizi terk etmiyor mu? Hemen bir limonu ikiye kesip ellerinizi onunla ovun Kokular daha fazla direnemeyeceklerdir Balıklı kızartma tavası ve tabaklarınızı sakın kaynar suyla yıkamayın, çünkü kaynar su bütün inatçı kokuların işbirlikçisidir Önce bir güzel soğuk sudan geçirin, sonra dilediğiniz gibi yıkayabilirsiniz
Yumurta kokusunun da bardak ve tabaklarınız üzerindeki inadını aynı şekilde kırabilirsiniz
Balık nasıl temizlenir?
Pulsuz ve küçük balıklar Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilkirsiniz Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz Bunun istisnaları ile filetonun ne şekilde kullanılacağı yemek tariflerinde belirtilmiştir Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz Bu işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar
Orta büyüklükte ve pulsuz balıklar
Uskumru, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışarı çıkarılarak karnı temizlenir Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir
Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez Anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır Karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dışarı alınır Palamut ve torik gibi balıkları iki şekilde doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak Eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 25 santim) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz Fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir şey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 santim olmalıdır Lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve işlem gerektirir, bunun için ilgili bahise bakmanız tavsiye olunur
Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin iki yana açılabilir
Pullu balıklar
Pullu balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir Bu işlem için balığı yatırıp kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek gerekir Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir İç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır Pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır Sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır Çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur
Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları koparılmaz Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir
Tulum çıkarma
Bazı pullu veya pulsuz balıkların derisi oldukça kalındır Örneğin sinarit veya dil balığı gibi Bu balıkların derisini komple çıkarabilirsiniz Bu işleme tulum çıkartma denir Bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra oradan tutup yavaş yavaş yukarı doğru çekmek gerekir Gerekirse arada bıçağınızla tulum çıkartmaya yardım edebilirsiniz Bu işlemlerden sonra bolca akan kan temizlenmelidir
Pullu balıkların temizlenmesinde pullar etrafa saçılır ve eğer bu işlemi mutfağınızda yapıyorsanız etrafı batırır Bu nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmeniz önerilir
Muzu saklamak
Muzu dolabınızda saklarsanız çok kısa süre sonra kararıp bozulduğunu görürsünüz Çünkü muz, 12 santigrat derece altındaki ısıda kararmaya başlıyor En ideali, oda ısısında tutmak ve fazla bekletmeden tüketmek
Kızartmanın inceliği
Nar gibi kızarmış bir tavuk için, pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürmeyi deneyin, sonucu göreceksiniz Patlıcanı yağda kızartmadan önce, tuzlu suda 510 dakika bekletin Göreceksiniz ne kararacaktır, ne de fazla yağ çekecektir
Aklınızda bulunsun, herhangi bir şeyi kızarttıktan sonra yağı ikinci defa kullanmak istiyorsanız, bu yağı ince bir süzgeçten veya ince tülbentten süzün
Balıkların iyi kızarması için önce yıkayıp kurulayın, sonra una bulamadan önce süte batırın
Kek kalıptan nasıl çıkar?
Keki hiç bozmadan kalıptan çıkarmak zor gibi görünür Ancak kolayı var! Keki fırından aldıktan sonra, 15 dakika kadar ıslak bir bezin üzerinde bekletin Sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip, keki çıkartın Tabii, keki pişirmeden önce kalıbını yağlamayı unutmayın! Kekin kalıba yapışmaması için bir başka önerimiz daha var: Hazırladığınız hamuru dökmeden önce kalıbı sıcak suya batırıp çıkarırsanız kek çok daha kolay çıkar ve dilimlenir
Başka bir önerimiz de kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce, ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız
Baklagili ıslatmayı unuttuysanız
Baklagilleri bir gece önceden suda bekletmeyi unuttunuz ve akşama bu yemeği yapmak istiyorsunuz Hiç üzülmeyin, yemeğinizi kısa sürede hazırlayabilirsiniz Nasıl rnı? Tencerenin içine kullanacağınız kadar bakliyatı soğuk suyla birlikte koyun ve kaynatın Kaynadıktan sonra 5 dakika daha ateşte tutun Sonra tencerenizi ateşten alıp 1 saat kadar ağzı kapalı olarak bekletin Böylece 1 gece önceden ıslatmış gibi yemeğiniz pişirmeye hazır olacaktır
Yumurta pişirirken
Yumurtanın haşlanırken patlamasını önlemek için tepesine iğne ile birkaç delik açın Böylece su rahatlıkla içeriye girer ve yumurtanın patlamasını önler Buzdolabından çıkarır çıkarmaz yumurtanızı pişirirseniz, soğuk yumurta ani ısı değişimi sebebiyle genleşecek ve kabuğundan dışarı çıkmak isteyecektir Bu durumda, rafadan yapmak istediğinizde, yumurtanızı cezveye yerleştirmeden önce bir parça limonu her tarafına sürün
Derin dondurucuda yiyecek nasıl saklanmalı?
Yiyeceklerin derin dondurucuların içine çok iyi yerleştirilmesi gerekir Derin dondurucuların en etkin kullanımları dolu oldukları zamanlardır Ancak havanın gıdalar arasında dolaşmasına elverecek boşluklar bırakılmalıdır Elektrikler kesilirse içi oldukça dolu olan derin dondurucuyu kesinlikle açmayın Bu şekilde 48 saate kadar yiyeceklerinizi 0 derecede tutma etkisini sürdürür Ancak derin dondurucunuz nispeten boş ise, bu gıdaları 24 saate kadar bozulmadan saklayabilir Eğer yaşadığınız bölgede çok sık elektrik kesintisi oluyorsa, derin dondurucunuzu mümkün olduğu kadar dolu tutmaya gayret gösterin Az gıda koyabiliyorsanız, boşlukları buz torbalarıyla doldurun Çünkü kesintilerde, bu buz torbaları içerdeki soğuk havanın daha uzun süre kalmasına yardımcı olurlar
Siz yokken derin dondurucunuzun çözülüp çözülmediğini anlamak için, bir kavanozu buz küpleriyle doldurup, içine koyun Döndüğünüzde buzlar erimiş, şekil değiştirmişse derin dondurucunuz çözülmüş ve tekrar donmuş demektir Bu, içindeki yiyeceklerin gerektiği gibi saklanamadığına işarettir
Derin dondurucuda saklama kabı olarak, cam şişeleri (özellikle dar ağızlı olanları) kullanmayın Çünkü donunca genleşen sıvılar, camın kırılmasına neden olabilir
Yiyecekleri derin dondurucuda alüminyum folyo yerine, plastik torbalara koyarak ya da streç filme sararak dondurmayı tercih edin
Dondurduğunuz gıdaların üzerine tarih atın ve dondurucunuzdaki gıdaları kullanırken tarih sırasına göre yerleştirmeye çalışın Böylece dondurulunca, birbirine benzeyen gıdaları ayırt etmeniz kolay olur ve bu sıraya göre de kullanabilirsiniz
Yağlar, protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve derin dondurucudaki saklama ömürleri daha kısadır Bu nedenle pirzola gibi yağlı etlerinizi, derin dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız, önce fazla yağlarını ayıklamanız gerekmektedir
Pişirdiğiniz yemeği donduracağınızı önceden biliyorsanız, çok fazla baharat kullanmamaya özen gösterin Çünkü dondurulduklarında baharatların tatları keskinleşebilir
Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri ağzı iyice kapalı plastik torbalarda derin dondurucuda 8 aya kadar, buzdolabında ise 4 aya kadar saklayabilirsiniz
Kızartılmış ya da pane edilerek pişirilmiş gıdaları dondurmaktan kaçının Çünkü bu gıdalar dondurulduğu zaman, lastik gibi olurlar
Meyveler
Meyveyi küçük miktarlarda dondurun Çünkü daha çabuk donar
Meyveyi dondurduğunuz kapta, mutlaka biraz boş yer kalmasına dikkat edin Çünkü meyveler genleşir
Çok olgun muzları, püre haline getirdikten sonra, içine biraz limon suyu ekleyip dondurarak keklerinizde kullanabilirsiniz
Dondurmadan önce sebzelerin haşlanma süreleri
Haşladığınız sebzeleri hemen soğuk suyun içine atın ve kağıt havlular yardımıyla kuruttuktan sonra derin dondurucuya yerleştirinLahana (doğranmış): 15 dakika Havuç: 35 dakika arası Karnabahar, kereviz, biberler: 3 dakika Mısır: 48 dakika Patlıcan: 4 dakika Yeşil fasulye: 23 dakika Soğan, ıspanak: 2 dakika Bezelye: 23 dakika Kabak: 1 Dakika Narenciye kabuklarını atmayın
Narenciyeleri sıkıp suyunu çıkarttıktan sonra kabuklarını atmayın Bu meyve kabuklarını rendeleyip buzlukta bekletin Kek ve pasta hazırlarken nefis lezzetlendiriciler olarak kullanabilirsiniz
Lahananın Kokusu
Lahana pişirirken ortalığa yayılan koku sizi rahatsız mı ediyor? Bu kokuyu önlemek için, lahana pişirirken içine 1 adet ceviz kabuğu atın Böylece pişerken lahanadan çıkan kokuyu azaltmış olacaksınız
Basınçlı tencerelerin kullanımı
'Düdüklü tencere' diye adlandırılan basınçlı tencereler, yemeklerin pişme süresini kısaltarak hayatı kolaylaştırırlar Basınçlı tencereye koyacağınız malzeme ve suyun miktarı, tencerenin yarısını geçmemelidir Tencereye az da olsa mutlaka su koyun Susuz pişirme, tencerenin çatlamasına sebep olabilir Pişirme süresini, basınç düğmesini kapattıktan sonra tutun Yemek piştikten sonra basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışmayın Bu süreyi kısaltmak için tencerenizi su dolu bir kaba oturtun ya da akan musluk suyunun altına tutun
Renk ve lezzet için bazı püf noktaları
Bazı et yemeklerinde sirke ve şeker kullanılması, o yemeğe lezzet katar Yarım bardak suya üç çay kaşığı sirkeyle birlikte, yarım çay kaşığı da şeker katarsanız, lezzeti damaklarınızda hissedeceksiniz Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz
Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını istersiniz, kuşkusuz Ciğeri pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bırakın Bu şekilde tadı daha çok hoşunuza gidecektir
Sosisleri su kaynarken değil de soğukken koyun kabın içine Bundan başka çok az olmak şartıyla süt de ekleyin ve çok harlı ateşte pişirmeyin Bu şekilde çatlamalarını önlemiş ve de daha lezzetli olmalarını sağlamış olursunuz
Buzlukta yapışan kağıtlar
Buzluktan çıkarılan kıyma, et gibi yiyecekler genellikle kağıdına yapışır Bu sizin başınıza da gelirse kağıda sarılı olan kıymayı kısa bir süre soğuk suyun altında tutun Kağıt yırtılınca kıymayı olduğu gibi bir naylon torbaya koyun Kıyma biraz ısınınca kağıt çıkacaktır
Toprak çömlek ve tencereler
Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar Bunun için kullanmadan önce 34’ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın
Karnabahar beyazlığı
Karnabahar yemeği yaparken, karnabaharın beyazlığını kaybetmesini istemiyorsunuz Bunun için, karnabaharı pişirmeden önce yarım saat kadar tuzlu soğuk suda bekletin Sonrasında karnabaharı pişirin Göreceksiniz karnabahar kar gibi beyaz olacaktır
Kokuların inatlarını kırın
Balık kokusu inatla ellerinizi terk etmiyor mu? Hemen bir limonu ikiye kesip ellerinizi onunla ovun Kokular daha fazla direnemeyeceklerdir Balıklı kızartma tavası ve tabaklarınızı sakın kaynar suyla yıkamayın, çünkü kaynar su bütün inatçı kokuların işbirlikçisidir Önce bir güzel soğuk sudan geçirin, sonra dilediğiniz gibi yıkayabilirsiniz
Yumurta kokusunun da bardak ve tabaklarınız üzerindeki inadını aynı şekilde kırabilirsiniz
Balık nasıl temizlenir?
Pulsuz ve küçük balıklar Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilkirsiniz Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz Bunun istisnaları ile filetonun ne şekilde kullanılacağı yemek tariflerinde belirtilmiştir Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz Bu işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar
Orta büyüklükte ve pulsuz balıklar
Uskumru, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışarı çıkarılarak karnı temizlenir Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir
Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez Anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır Karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dışarı alınır Palamut ve torik gibi balıkları iki şekilde doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak Eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 25 santim) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz Fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir şey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 santim olmalıdır Lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve işlem gerektirir, bunun için ilgili bahise bakmanız tavsiye olunur
Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin iki yana açılabilir
Pullu balıklar
Pullu balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir Bu işlem için balığı yatırıp kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek gerekir Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir İç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır Pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır Sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır Çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur
Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları koparılmaz Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir
Tulum çıkarma
Bazı pullu veya pulsuz balıkların derisi oldukça kalındır Örneğin sinarit veya dil balığı gibi Bu balıkların derisini komple çıkarabilirsiniz Bu işleme tulum çıkartma denir Bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra oradan tutup yavaş yavaş yukarı doğru çekmek gerekir Gerekirse arada bıçağınızla tulum çıkartmaya yardım edebilirsiniz Bu işlemlerden sonra bolca akan kan temizlenmelidir
Pullu balıkların temizlenmesinde pullar etrafa saçılır ve eğer bu işlemi mutfağınızda yapıyorsanız etrafı batırır Bu nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmeniz önerilir
Muzu saklamak
Muzu dolabınızda saklarsanız çok kısa süre sonra kararıp bozulduğunu görürsünüz Çünkü muz, 12 santigrat derece altındaki ısıda kararmaya başlıyor En ideali, oda ısısında tutmak ve fazla bekletmeden tüketmek
Kızartmanın inceliği
Nar gibi kızarmış bir tavuk için, pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürmeyi deneyin, sonucu göreceksiniz Patlıcanı yağda kızartmadan önce, tuzlu suda 510 dakika bekletin Göreceksiniz ne kararacaktır, ne de fazla yağ çekecektir
Aklınızda bulunsun, herhangi bir şeyi kızarttıktan sonra yağı ikinci defa kullanmak istiyorsanız, bu yağı ince bir süzgeçten veya ince tülbentten süzün
Balıkların iyi kızarması için önce yıkayıp kurulayın, sonra una bulamadan önce süte batırın
Kek kalıptan nasıl çıkar?
Keki hiç bozmadan kalıptan çıkarmak zor gibi görünür Ancak kolayı var! Keki fırından aldıktan sonra, 15 dakika kadar ıslak bir bezin üzerinde bekletin Sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip, keki çıkartın Tabii, keki pişirmeden önce kalıbını yağlamayı unutmayın! Kekin kalıba yapışmaması için bir başka önerimiz daha var: Hazırladığınız hamuru dökmeden önce kalıbı sıcak suya batırıp çıkarırsanız kek çok daha kolay çıkar ve dilimlenir
Başka bir önerimiz de kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce, ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız
Baklagili ıslatmayı unuttuysanız
Baklagilleri bir gece önceden suda bekletmeyi unuttunuz ve akşama bu yemeği yapmak istiyorsunuz Hiç üzülmeyin, yemeğinizi kısa sürede hazırlayabilirsiniz Nasıl rnı? Tencerenin içine kullanacağınız kadar bakliyatı soğuk suyla birlikte koyun ve kaynatın Kaynadıktan sonra 5 dakika daha ateşte tutun Sonra tencerenizi ateşten alıp 1 saat kadar ağzı kapalı olarak bekletin Böylece 1 gece önceden ıslatmış gibi yemeğiniz pişirmeye hazır olacaktır
Yumurta pişirirken
Yumurtanın haşlanırken patlamasını önlemek için tepesine iğne ile birkaç delik açın Böylece su rahatlıkla içeriye girer ve yumurtanın patlamasını önler Buzdolabından çıkarır çıkarmaz yumurtanızı pişirirseniz, soğuk yumurta ani ısı değişimi sebebiyle genleşecek ve kabuğundan dışarı çıkmak isteyecektir Bu durumda, rafadan yapmak istediğinizde, yumurtanızı cezveye yerleştirmeden önce bir parça limonu her tarafına sürün
Derin dondurucuda yiyecek nasıl saklanmalı?
Yiyeceklerin derin dondurucuların içine çok iyi yerleştirilmesi gerekir Derin dondurucuların en etkin kullanımları dolu oldukları zamanlardır Ancak havanın gıdalar arasında dolaşmasına elverecek boşluklar bırakılmalıdır Elektrikler kesilirse içi oldukça dolu olan derin dondurucuyu kesinlikle açmayın Bu şekilde 48 saate kadar yiyeceklerinizi 0 derecede tutma etkisini sürdürür Ancak derin dondurucunuz nispeten boş ise, bu gıdaları 24 saate kadar bozulmadan saklayabilir Eğer yaşadığınız bölgede çok sık elektrik kesintisi oluyorsa, derin dondurucunuzu mümkün olduğu kadar dolu tutmaya gayret gösterin Az gıda koyabiliyorsanız, boşlukları buz torbalarıyla doldurun Çünkü kesintilerde, bu buz torbaları içerdeki soğuk havanın daha uzun süre kalmasına yardımcı olurlar
Siz yokken derin dondurucunuzun çözülüp çözülmediğini anlamak için, bir kavanozu buz küpleriyle doldurup, içine koyun Döndüğünüzde buzlar erimiş, şekil değiştirmişse derin dondurucunuz çözülmüş ve tekrar donmuş demektir Bu, içindeki yiyeceklerin gerektiği gibi saklanamadığına işarettir
Derin dondurucuda saklama kabı olarak, cam şişeleri (özellikle dar ağızlı olanları) kullanmayın Çünkü donunca genleşen sıvılar, camın kırılmasına neden olabilir
Yiyecekleri derin dondurucuda alüminyum folyo yerine, plastik torbalara koyarak ya da streç filme sararak dondurmayı tercih edin
Dondurduğunuz gıdaların üzerine tarih atın ve dondurucunuzdaki gıdaları kullanırken tarih sırasına göre yerleştirmeye çalışın Böylece dondurulunca, birbirine benzeyen gıdaları ayırt etmeniz kolay olur ve bu sıraya göre de kullanabilirsiniz
Yağlar, protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve derin dondurucudaki saklama ömürleri daha kısadır Bu nedenle pirzola gibi yağlı etlerinizi, derin dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız, önce fazla yağlarını ayıklamanız gerekmektedir
Pişirdiğiniz yemeği donduracağınızı önceden biliyorsanız, çok fazla baharat kullanmamaya özen gösterin Çünkü dondurulduklarında baharatların tatları keskinleşebilir
Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri ağzı iyice kapalı plastik torbalarda derin dondurucuda 8 aya kadar, buzdolabında ise 4 aya kadar saklayabilirsiniz
Kızartılmış ya da pane edilerek pişirilmiş gıdaları dondurmaktan kaçının Çünkü bu gıdalar dondurulduğu zaman, lastik gibi olurlar
Meyveler
Meyveyi küçük miktarlarda dondurun Çünkü daha çabuk donar
Meyveyi dondurduğunuz kapta, mutlaka biraz boş yer kalmasına dikkat edin Çünkü meyveler genleşir
Çok olgun muzları, püre haline getirdikten sonra, içine biraz limon suyu ekleyip dondurarak keklerinizde kullanabilirsiniz
Dondurmadan önce sebzelerin haşlanma süreleri
Haşladığınız sebzeleri hemen soğuk suyun içine atın ve kağıt havlular yardımıyla kuruttuktan sonra derin dondurucuya yerleştirinLahana (doğranmış): 15 dakika Havuç: 35 dakika arası Karnabahar, kereviz, biberler: 3 dakika Mısır: 48 dakika Patlıcan: 4 dakika Yeşil fasulye: 23 dakika Soğan, ıspanak: 2 dakika Bezelye: 23 dakika Kabak: 1 Dakika Narenciye kabuklarını atmayın
Narenciyeleri sıkıp suyunu çıkarttıktan sonra kabuklarını atmayın Bu meyve kabuklarını rendeleyip buzlukta bekletin Kek ve pasta hazırlarken nefis lezzetlendiriciler olarak kullanabilirsiniz
Lahananın Kokusu
Lahana pişirirken ortalığa yayılan koku sizi rahatsız mı ediyor? Bu kokuyu önlemek için, lahana pişirirken içine 1 adet ceviz kabuğu atın Böylece pişerken lahanadan çıkan kokuyu azaltmış olacaksınız
Basınçlı tencerelerin kullanımı
'Düdüklü tencere' diye adlandırılan basınçlı tencereler, yemeklerin pişme süresini kısaltarak hayatı kolaylaştırırlar Basınçlı tencereye koyacağınız malzeme ve suyun miktarı, tencerenin yarısını geçmemelidir Tencereye az da olsa mutlaka su koyun Susuz pişirme, tencerenin çatlamasına sebep olabilir Pişirme süresini, basınç düğmesini kapattıktan sonra tutun Yemek piştikten sonra basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışmayın Bu süreyi kısaltmak için tencerenizi su dolu bir kaba oturtun ya da akan musluk suyunun altına tutun
Renk ve lezzet için bazı püf noktaları
Bazı et yemeklerinde sirke ve şeker kullanılması, o yemeğe lezzet katar Yarım bardak suya üç çay kaşığı sirkeyle birlikte, yarım çay kaşığı da şeker katarsanız, lezzeti damaklarınızda hissedeceksiniz Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz
Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını istersiniz, kuşkusuz Ciğeri pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bırakın Bu şekilde tadı daha çok hoşunuza gidecektir
Sosisleri su kaynarken değil de soğukken koyun kabın içine Bundan başka çok az olmak şartıyla süt de ekleyin ve çok harlı ateşte pişirmeyin Bu şekilde çatlamalarını önlemiş ve de daha lezzetli olmalarını sağlamış olursunuz
Buzlukta yapışan kağıtlar
Buzluktan çıkarılan kıyma, et gibi yiyecekler genellikle kağıdına yapışır Bu sizin başınıza da gelirse kağıda sarılı olan kıymayı kısa bir süre soğuk suyun altında tutun Kağıt yırtılınca kıymayı olduğu gibi bir naylon torbaya koyun Kıyma biraz ısınınca kağıt çıkacaktır
Toprak çömlek ve tencereler
Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar Bunun için kullanmadan önce 34’ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın
Karnabahar beyazlığı
Karnabahar yemeği yaparken, karnabaharın beyazlığını kaybetmesini istemiyorsunuz Bunun için, karnabaharı pişirmeden önce yarım saat kadar tuzlu soğuk suda bekletin Sonrasında karnabaharı pişirin Göreceksiniz karnabahar kar gibi beyaz olacaktır