hıckırık nasıl oluşur?
Akciğerlerimiz kaburgalarımızın icinde birer torba gibi dururlar Nefes aldığımızda bu torbalar icerlerine alabildikleri kadar hava alarak şişerler Goğsumuzu karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik buyuk bir kas olan diyafram, buzuşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar, nefes almamıza yardımcı olur
Suratli yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek ile birlikte bir miktar da hava alınır Hıckırık, yiyeceğin yuzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak icin sistemin gosterdiği bir tepkidir Diyafram suratle buzuşerek, cok ani ve hızlı nefes almamızı sağlar Bu arada boğazımızın ust tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan gecen hava bir an bloke edilir Bu da 'hıck' şeklinde bir sesin cıkmasına neden olur
Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine cok yakın hatta ic ice gecmiş olmalarındandır Bu nedenle en cok yemekten sonra hıckırırız Sindirim işlemi bittikten sonra hıckırık olmaz Hıckırığı onlemek icin cok ceşitli oneriler vardır Baş aşağı durmak, yavaş yavaş su icmek, kollan yukarıda tutmak, nefesi tutmak, ileride bir noktaya bakarak derin nefes almak, buzlu su icmek, nefesi tutarak uc kere yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su icmek ve korkutmak gibi
Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla sinir sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini sağlamak ve de kandaki duşuk karbondioksit seviyesinin hıckırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi tutmak en mantıklı onlemlerdir
Aslında ise bu onlemlerin hicbirine gerek yoktur Hıckırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve genellikle bir dakikadan fazla surmezler Siz onlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir Hıckırığı kesmek icin kabul edilen genel goruş hicbir onlemin hıckırığı kesmediğidir Ancak aylarca suren istisnai durumlarda, muhakkak tıbbi mudahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler uzerinde operasyon yapılması bile gundeme gelebilir
Cok miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ulser gibi hastalıkların da hıckırığı meydana getirebilecekleri ileri suruluyor Hıckırık suresince bir şey yememekte ve icmemekte fayda vardır, cunku bu sırada tekrar fazla hava alınabilir
Hıckırığı onlemek icin en iyisi yemeği yavaş yiyin, cok miktarda yemeyin, yemek yerken karbonatlı icki icmeyin, yemeğe konsantre olun, cok konuşmayın ve gulmeyin Yemeğe saygınız ne kadar artarsa, hıckırık o kadar azalır
Akciğerlerimiz kaburgalarımızın icinde birer torba gibi dururlar Nefes aldığımızda bu torbalar icerlerine alabildikleri kadar hava alarak şişerler Goğsumuzu karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik buyuk bir kas olan diyafram, buzuşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar, nefes almamıza yardımcı olur
Suratli yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek ile birlikte bir miktar da hava alınır Hıckırık, yiyeceğin yuzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak icin sistemin gosterdiği bir tepkidir Diyafram suratle buzuşerek, cok ani ve hızlı nefes almamızı sağlar Bu arada boğazımızın ust tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan gecen hava bir an bloke edilir Bu da 'hıck' şeklinde bir sesin cıkmasına neden olur
Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine cok yakın hatta ic ice gecmiş olmalarındandır Bu nedenle en cok yemekten sonra hıckırırız Sindirim işlemi bittikten sonra hıckırık olmaz Hıckırığı onlemek icin cok ceşitli oneriler vardır Baş aşağı durmak, yavaş yavaş su icmek, kollan yukarıda tutmak, nefesi tutmak, ileride bir noktaya bakarak derin nefes almak, buzlu su icmek, nefesi tutarak uc kere yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su icmek ve korkutmak gibi
Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla sinir sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini sağlamak ve de kandaki duşuk karbondioksit seviyesinin hıckırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi tutmak en mantıklı onlemlerdir
Aslında ise bu onlemlerin hicbirine gerek yoktur Hıckırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve genellikle bir dakikadan fazla surmezler Siz onlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir Hıckırığı kesmek icin kabul edilen genel goruş hicbir onlemin hıckırığı kesmediğidir Ancak aylarca suren istisnai durumlarda, muhakkak tıbbi mudahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler uzerinde operasyon yapılması bile gundeme gelebilir
Cok miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ulser gibi hastalıkların da hıckırığı meydana getirebilecekleri ileri suruluyor Hıckırık suresince bir şey yememekte ve icmemekte fayda vardır, cunku bu sırada tekrar fazla hava alınabilir
Hıckırığı onlemek icin en iyisi yemeği yavaş yiyin, cok miktarda yemeyin, yemek yerken karbonatlı icki icmeyin, yemeğe konsantre olun, cok konuşmayın ve gulmeyin Yemeğe saygınız ne kadar artarsa, hıckırık o kadar azalır