Hidrojeoloji Mühendisi İçme, faydalanma, sulama, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi nedeniyle istenilen tedarik ve kalitede yüzey ve yeraltı suyunun araştırılması ve suların kirletici etkilerden korunması konularında teknik incelemeler ve araştırmalar yapan kişidir GÖREVLER Yeraltı suyunu taşıyan jeolojik birimlerin sınırlarını ve hidrolik özelliklerini belirler, Yeraltı suyu işletmeciliği ile ilgili olarak yerinde işletme ve yönetme politikalarını belirler, Yeraltı sularının kalitelerinin korunması ve kirlenmiş yeraltı sularının tekrar temizlenmesi için çalışmalar yapar, Değişen iklim ve sosyal şartlı olarak yeraltı suyu tüketimini varsayım eder ve hesaplı tüketim için plan yapar KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Sondaj ekipmanı, Jeofizik ölçüm aletleri, Su kimyası ile ilgili arazi ve laboratuar aletleri, Bilgisayar, Su kalitesi gözlem cihazları, Yağışın eğilim, uçup gitme, sıcaklık gibi özelliklerini ölçmeye karşın hidrolik gözlem aletleri MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Hidrojeoloji mühendisi edinmek isteyenlerin; Üst düzeyde genel yeteneğe, Araştırıcı bir özelliğe sahip, Ilk Önce jeoloji ve kimya elde etmek üzere fen derslerine aleyhinde ilgili ve bu konularda başarılı, Meraklı ve sabırlı kimseler olmaları gerekir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Hidrojeoloji mühendisi arazi, laboratuar ve büro ortamında çalışır Çalışırken laborant, teknisyen, çevre mühendisi, yerbilim mühendisi ve diğer çalışanlarla iletişim halindedir ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULGU OLANAKLARI Hidrojeoloji mühendisleri Devlet Su İşleri (DSİ), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası, Çevre Genel Müdürlüğü ve belediyeler gibi halk kurumlarında; sondaj ve su arıtma ile ilgili özel kuruluşlarda çalışabilmektedirler Hem jeoloji amaçlı işlerde, yol inşaatı, zemin etüdü gibi çalışmalarda devir alabilmektedirler IŞ EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğe karşın eğitim Mühendislik Fakültelerinin Hidrojeoloji Mühendisliği bölümünde verilmektedir MESLEK EĞİTİMİNE GIRIŞ KOŞULLARI Mesleğin eğitimine girebilmek için, Lise ya da dengi okul mezunu almak, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Hidrojeoloji Mühendisliği lisans programı için tatmin edici “Sayısal (SAY) puan olmak, Öğrenci Seçme ve Koyma Merkezi (ÖSYM) Seçim Bildirim Formunda “Hidrojeoloji Mühendisliği lisans programı ile ilgili minimum bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 4 yıldır 4 takvim eğitim döneminde öğrenciler, Bedensel Yerbilim, Fizik, Kimya, Matematik, Türk Dili, Akışkanlar, Termodinamik, Yapı Jeoloji, Mineraloji, Hidroloji, Petrografi, Bilgisayar Programlama, Taşınım Süreçleri, Kayaç Mekaniği, Saha Jeolojisi, Sayısal Analiz, Hidrojeokimya, Toprak Mekaniği, Yer altı Suyu, Çevresel Hidrojeoloji, Su Kaynakları, Jeotermal Enerji, Sulandırma ve Drenaj, Krast Hidrojeolojisi, Akifer Testleri, Su Kalitesi ve Kontrolü, Türkiye Hidrojeolojisi, Hidrojeolojik Modeller gibi dersler alırlar MESLEKTE İLERLEME Halk kurumlarında tayin yapanların bağlı olduğu kurum bünyesindeki idare kademelerine yükselmeleri mümkündür Üniversitelerde tayin elde etmek isteyenler araştırma görevlisi olarak göreve başlarlar Zorunlu çalışmaları tamamladıktan sonra bilim doktoru, yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak meslekte ilerleyebilirler AYNI MESLEKLER: Jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği, çevre mühendisliği, maden mühendisliği BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Eğitim boyunca, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca sağlanan kredi ile bazı kurum ve kuruluşlar göre bahşedilen burs olanaklarından yararlanılmaktadır Eğitim sonunda millet kurumlarında göreve başlanıldığında mühendis kadrosu ile teknik hizmetler sınıfından vergi alınmaktadır Özel sektörde çalışılması durumunda alınan aidat işyerlerinin ve yapılan işin özelliğine kadar başkalaşım göstermektedir DAHA AYRINTILI VERI İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER ·İlgili Eğitim Kurumları, ·Türkiye Meslek Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, ·Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Yer Alan Türkiye Iş Kurumu İl Müdürlükleri