iltasyazilim
FD Üye
Hidrosfer ne çağırmak
Hidrosferin tanımı, özellikleri
Okyanuslar ve denizler:Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran çok büyük su kütleleridir Denizler ise okyanusların kıta içlerine doğru uzanan kollarıdır Okyanus ve denizleri birbirinden ayıran en önemli etmenler şunlardır:
* Derinlik
* Kapladıkları bölge
* Tuzluluk
* Akıntı sistemleri
* Sıcaklık
* Karaların maddi özelliklerinde etkilenme
Her adanın belirlenmiş bir kıtanın malı ve parçası sayılması gibi, her denizde muhakkak bir okyanusun parçasıdır bu nedenle denizleri,okyanusla meydana getirdiği bağlantıya dayanarak üç kısma ayırırız
a) Kenar denizler:Okyanusların hemen yanında, kıtalara sokulmuş körfezler durumundadır Mesela; umman denizi vb
b) Karalar ve kıtalar arasında kalmış denizler:Bu müşteri denizlere en hoş örnek Akdeniz ’dir Okyanusla bağlantısı,bir eşik meydana getiren gizli bir boğaz iledir Afrika, Avrupa ve Asya kıtaları arasında kalan Akdeniz geniş anlamda Marmara ,Karadeniz ve zad denizi de içine alır
c)Kapalı denizler:Bunlar gerçekten suları tuz olan göllerdir Çünkü okyanusla hiçbir bağlantısı yoktur Hazar denizi gibi
Deniz sularının somut ve kimyasal özelikleri:
Tuzluluk: Bir litre deniz suyunda erimiş halde bulunan madensel tuzların gr olarak ağırlığıdır Mesela: okyanusların sıradan tuzluğu 35 ’tir,denildiğinde, 1litre okyanus suyunda 35gr çeşitli erimiş madde bulunduğu anlaşılır
Deniz suyundaki kimyasal maddeler şunlardır:
Sodyum klorür: %78,32
Potasyum klorür: %1,69
Magnezyum klorür: %9,44
Magnezyum sülfat: %6,40
Kalsiyum sülfat: %3,94,
Toplam : 99,79
Deniz suyunun tuzluluk oranı sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir Sıcaklık buharlaşmaya bu da tuzluluk oranın artmasına yol açar Deniz suyu tuzluluk oranı ortalama %35tir Deniz suyu tuzluluğunu çok azda olsa denize dökülen akarsular ve yağışlarda etkiler Deniz suyu tuzluluğu maksimum olan deniz %65 ile Kızıldeniz,minimum olan denizde %01 ile Baltık denizidir
Yurdumuz da Akdeniz ’den,Karadeniz ’e doğru gidildikçe enleme tabi olarak tuzluluk oranının azaldığı görülür Aynı durum gidildikçe de gözlenir *
Hidrosferin tanımı, özellikleri
Okyanuslar ve denizler:Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran çok büyük su kütleleridir Denizler ise okyanusların kıta içlerine doğru uzanan kollarıdır Okyanus ve denizleri birbirinden ayıran en önemli etmenler şunlardır:
* Derinlik
* Kapladıkları bölge
* Tuzluluk
* Akıntı sistemleri
* Sıcaklık
* Karaların maddi özelliklerinde etkilenme
Her adanın belirlenmiş bir kıtanın malı ve parçası sayılması gibi, her denizde muhakkak bir okyanusun parçasıdır bu nedenle denizleri,okyanusla meydana getirdiği bağlantıya dayanarak üç kısma ayırırız
a) Kenar denizler:Okyanusların hemen yanında, kıtalara sokulmuş körfezler durumundadır Mesela; umman denizi vb
b) Karalar ve kıtalar arasında kalmış denizler:Bu müşteri denizlere en hoş örnek Akdeniz ’dir Okyanusla bağlantısı,bir eşik meydana getiren gizli bir boğaz iledir Afrika, Avrupa ve Asya kıtaları arasında kalan Akdeniz geniş anlamda Marmara ,Karadeniz ve zad denizi de içine alır
c)Kapalı denizler:Bunlar gerçekten suları tuz olan göllerdir Çünkü okyanusla hiçbir bağlantısı yoktur Hazar denizi gibi
Deniz sularının somut ve kimyasal özelikleri:
Tuzluluk: Bir litre deniz suyunda erimiş halde bulunan madensel tuzların gr olarak ağırlığıdır Mesela: okyanusların sıradan tuzluğu 35 ’tir,denildiğinde, 1litre okyanus suyunda 35gr çeşitli erimiş madde bulunduğu anlaşılır
Deniz suyundaki kimyasal maddeler şunlardır:
Sodyum klorür: %78,32
Potasyum klorür: %1,69
Magnezyum klorür: %9,44
Magnezyum sülfat: %6,40
Kalsiyum sülfat: %3,94,
Toplam : 99,79
Deniz suyunun tuzluluk oranı sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir Sıcaklık buharlaşmaya bu da tuzluluk oranın artmasına yol açar Deniz suyu tuzluluk oranı ortalama %35tir Deniz suyu tuzluluğunu çok azda olsa denize dökülen akarsular ve yağışlarda etkiler Deniz suyu tuzluluğu maksimum olan deniz %65 ile Kızıldeniz,minimum olan denizde %01 ile Baltık denizidir
Yurdumuz da Akdeniz ’den,Karadeniz ’e doğru gidildikçe enleme tabi olarak tuzluluk oranının azaldığı görülür Aynı durum gidildikçe de gözlenir *