Kış aylarında kalabalık sofraların lezzetli tanımları arasında taraf alan hindi, sindirimi kolay ve vücut sıhhatine hayli yararlı besinler arasında listenin başında nokta alıyor. Tadı harika olan hindi son yıllarda adeta tavuğa rakip oldu. Pekala, hindi eti nasıl pişirilir ve pratik formda fırında pişirme nasıl yapılır? Tanımı haberimizde...
Düşük yağ orantısı, protein ve mineral bakımından epey varlıklı olan hindi eti, kalp illetlerinin da önüne geçiyor. Al ete nazaran yağ nispeti neredeyse yarı yarıya olan hindi eti kalabalık misafirlerinize hazırlayabileceğiniz en ülkü tarifler arasında. Lezzetli olduğu kadar besin pahası de yüksek olan hindi etini kesinlikle siz de denemelisiniz. Pekala herkesin gözünde büyüttüğü hindi konutta nasıl pişirilir? Yanıtı haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.
MESKENDE PRATİK VE KOLAY FIRINDA HİNDİ TANIMI:
MATERYALLER
1 adet bütün hindi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
4 yemek kaşığı tereyağı
4 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı tavuk bulyon
2 yemek kaşığı kuru maydanoz
1 büyük kuru soğan
Tuz, karabiber
YAPILIŞI
Hindi etinin tam manasıyla pişmesi için fırını evvelce 175 dereye ayarlayın. Daha sonra tüm hindiyi bol suda şıkça yıkayın.
Hindiyi temizlendikten sonra derin bir fırın tepsisinin içerisine koyun. Akabinde göğüsle derisinin arasına küçük küçük tereyağı modülleri koyun.
Hindinin içerisine ise bütün soğanın kabuğunu soyarak koyun. İsteğe nazaran patates ve havuç üzere sebzelerden de koyabilirsiniz.
Derin münferit bir kabın içerisinde ılık su, tavuk bulyon ve kuru maydanozu karıştırın. Hindinin üzerine döktükten sonra tuz, karabiber ve zeytinyağını gezdirin.
Aliminyum folyo ile üzerini kapatarak fırında yaklaşık 3,5 saat pişmeye bırakın. Daha sonra üzerindeki folyoyu alarak pişmesi için fırına koyun.
45 ile 60 dakika arasında denetim ederek kızarmasını sağlayın. Pişen hindiyi servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
HİNDİ ETİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
- Hindi etini pişirmeye başlamadan evvel lezzetli olması için zeytinyağı, sirke yahut limon suyu, tuz, biber ve kimi baharatlarla terbiye ediniz.
- Hindi etini keskin bir bıçakla karın ortamından keserek içine tadına aromalık katmak için biberiye, defne yaprağı yerleştiriniz. Fırına atmadan evvel tepsiye havuç, kuru soğan, sarımsak ve kök kerevizi (bal kabağı yahut karnabahar) koyarsanız hindi etine munfasıl bir lezzet katabilirsiniz.
- Hindinin üstünün uygunca kızarması ve şahsi olarak tatlanması için, derisini asla kaldırmayın ve pişmesinden yaklaşık 15 dakika evvel 4 yemek kaşığı balı fırçayla yardımıyla hindinin üzerine sürünüz.
- Hindi etinin kaliteli olması açışından pişirileceği kabın etrafında yaklaşık 7 cm boşluk olmasına itina şovunuz.
- 160 kademe ısıda uzun mühlet pişirmekte olduğunuz hindinizi, yaklaşık 5 kg yükündeyse 3 saat kadar, yaklaşık 5 kg yükündeyse 4 saat kadar, yaklaşık 13 kg yükündeyse da 5 saat kadar pişirmenizi öneririz.