iltasyazilim
FD Üye
Hindistanın ünlü yemekleri
Hindistan mutfağı dünyanın en büyülü baharat ve yemekleriyle tanınıyor
Birincil öncelikle köri ailesi kazanç Bunlar vegetable köri, chicken veya fish köri olabilir Her üç çeşiti de ghee denilen bir tür tereyağında, fıstık yağında ya da ayçiçek yağında kızartılır Genellikle pirinç pilavı ile birlikte servis edilir
İkinci genel gıda ise Dhal diye tanıdık bir cins sulu mercimek yemeğidir Yanına mutlaka sebze yemeği bulunur En basit Hint öğünü; dhal, pirinç pilavı ve çapatiden oluşur Mercimeğin en kalitelisi Arhar adındadır ve Bengal ve Gujaratta yetişir
Baharat cenneti Hindistanın geleneksel lezzetleri aloo banda, tavuk tikka, tumbo karides tikka, somon tandoori, tavuk, dana ve kuzu masala, Hint pilav çeşitlerinden kashmiri pilav, mantarlı biryani, geleneksel ekmek çeşitleri, barfi, mango kulfi, jalebi gibi tatlılar deneyebileceğiniz lezzetlerden yalnızca bir kaçı
Baharat zengini yemekler
Hindistan mutfağında neredeyse her yemeğin kendine özel birkaç baharatı var Doğunun gizemli ülkesi Hindistan, baharat temeline dayanan mutfağıyla alaka çekiyor Köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçın çubukları ve zencefil fazla sık kullanılan baharlar Körinin aşina muhakkak bir reçetesi yok Tüm dünyada olduğu gibi Hindistanda da çok sevilen bu baharatın aileden aileye değişen formülleri var Körinin yanı sıra Garam Masala da beş altı baharatın karışımıyla elde ediliyor Hint yemeğinin özü, kokulu baharatların doğru kullanımından geçiyor Manâlı olan yemeğin gerçek tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatı kullanmak Baharatlar aperatif ve hazım kolaylaştırıcı olarak da kullanılıyor başkaca Hint yemeklerinde kullanılan diğer esas malzemeler ghee ve curd gibi süt ürünleri
Hindistan mutfağını bir iyice değil bölgelere kadar incelemek daha dürüst Kuzeybatı bölgesinin mutfağı zengin yemek yemek seçenekleriyle dikkat çekiyor Bunların aralarında en fazla bilinen Biryani, pilav ve kuzu etinden yapılıyor Garam masala da özellikle bu bölgenin vazgeçilmezleri aralarında Kuzeyin öteki olmazsa olmazları, yoğurt ve sarımsak Yoğurtla çoğu baharlı içecek de hazırlanıyor Doğu Hindistan yani Bengal bölgesi, hardal gibi sert aromalı baharlarıyla biliniyor Bengalliler kırmızı et yerine deniz ürünlerini tercih ediyor Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistanceviziyle tanınıyor
TARİFLER
Mango ve Yeşil Zeytin Achar
Malzemesi
1 adet yeşil mango,
1 bardak yeşil zeytin
1 yemek yemek kaşığı kuru chili
1 yemek yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı rezene
2 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı turmeric, (bir çeşit Hint safranı zeytinyağı)
Yapılışı
Mangolar kabuğu soyulmadan ve zeytinler minik parçalar halinde kesilir Zeytinyağı hariç diğer malzemelerle hava almayan bir barbar yerleştirilir Güneşli veya sıcak bir yerde bir hafta bekletilir Günde iki kez kap çalkalanır Bir hafta sonra kaptan çıkarılır Bir tavada zeytinyağı kızdırılır sonra soğumaya bırakılır Hazırlanan karışımın üstüne zeytinyağı dökülür Hint yemeklerinin yanına aperatif olarak sunulur
PİLİÇ TİKKA
Malzemeler (4 kişilik)
1 bütün piliç
12 kg yoğurt
2 çorba kaşığı un
2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı köri
1 fiske tuz
1 fiske kırmızı biber
1 fiske karabiber
2 çorba kaşığı krema
2 çorba kaşığı arıtılmış yağ
12 limonun suyu
Yapılışı
Pilici, üçgenin taban olmayan kenarı ve göğüs olarak parçalara bölün Yıkayıp, kanını aldıktan sonradan en ince ayrıntısına kadar kurulayın Bir kabın içinde havuz gibi açtığınız una yoğurt, krema, yumurta sarıları, köri, tuzlu, kırmızı biber, karabiber yağ ve limon suyunu katıp karıştırın Piliç parçalarını bu karışıma buladıktan sonradan bir gece buzdolabında bekletin Servis yapacağınız vakit sosa bulanmış piliç parçalarını ızgarada veya tavada kızartın ve sıcak sıcak servis yapın *
Hindistan mutfağı dünyanın en büyülü baharat ve yemekleriyle tanınıyor
Birincil öncelikle köri ailesi kazanç Bunlar vegetable köri, chicken veya fish köri olabilir Her üç çeşiti de ghee denilen bir tür tereyağında, fıstık yağında ya da ayçiçek yağında kızartılır Genellikle pirinç pilavı ile birlikte servis edilir
İkinci genel gıda ise Dhal diye tanıdık bir cins sulu mercimek yemeğidir Yanına mutlaka sebze yemeği bulunur En basit Hint öğünü; dhal, pirinç pilavı ve çapatiden oluşur Mercimeğin en kalitelisi Arhar adındadır ve Bengal ve Gujaratta yetişir
Baharat cenneti Hindistanın geleneksel lezzetleri aloo banda, tavuk tikka, tumbo karides tikka, somon tandoori, tavuk, dana ve kuzu masala, Hint pilav çeşitlerinden kashmiri pilav, mantarlı biryani, geleneksel ekmek çeşitleri, barfi, mango kulfi, jalebi gibi tatlılar deneyebileceğiniz lezzetlerden yalnızca bir kaçı
Baharat zengini yemekler
Hindistan mutfağında neredeyse her yemeğin kendine özel birkaç baharatı var Doğunun gizemli ülkesi Hindistan, baharat temeline dayanan mutfağıyla alaka çekiyor Köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçın çubukları ve zencefil fazla sık kullanılan baharlar Körinin aşina muhakkak bir reçetesi yok Tüm dünyada olduğu gibi Hindistanda da çok sevilen bu baharatın aileden aileye değişen formülleri var Körinin yanı sıra Garam Masala da beş altı baharatın karışımıyla elde ediliyor Hint yemeğinin özü, kokulu baharatların doğru kullanımından geçiyor Manâlı olan yemeğin gerçek tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatı kullanmak Baharatlar aperatif ve hazım kolaylaştırıcı olarak da kullanılıyor başkaca Hint yemeklerinde kullanılan diğer esas malzemeler ghee ve curd gibi süt ürünleri
Hindistan mutfağını bir iyice değil bölgelere kadar incelemek daha dürüst Kuzeybatı bölgesinin mutfağı zengin yemek yemek seçenekleriyle dikkat çekiyor Bunların aralarında en fazla bilinen Biryani, pilav ve kuzu etinden yapılıyor Garam masala da özellikle bu bölgenin vazgeçilmezleri aralarında Kuzeyin öteki olmazsa olmazları, yoğurt ve sarımsak Yoğurtla çoğu baharlı içecek de hazırlanıyor Doğu Hindistan yani Bengal bölgesi, hardal gibi sert aromalı baharlarıyla biliniyor Bengalliler kırmızı et yerine deniz ürünlerini tercih ediyor Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistanceviziyle tanınıyor
TARİFLER
Mango ve Yeşil Zeytin Achar
Malzemesi
1 adet yeşil mango,
1 bardak yeşil zeytin
1 yemek yemek kaşığı kuru chili
1 yemek yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı rezene
2 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı turmeric, (bir çeşit Hint safranı zeytinyağı)
Yapılışı
Mangolar kabuğu soyulmadan ve zeytinler minik parçalar halinde kesilir Zeytinyağı hariç diğer malzemelerle hava almayan bir barbar yerleştirilir Güneşli veya sıcak bir yerde bir hafta bekletilir Günde iki kez kap çalkalanır Bir hafta sonra kaptan çıkarılır Bir tavada zeytinyağı kızdırılır sonra soğumaya bırakılır Hazırlanan karışımın üstüne zeytinyağı dökülür Hint yemeklerinin yanına aperatif olarak sunulur
PİLİÇ TİKKA
Malzemeler (4 kişilik)
1 bütün piliç
12 kg yoğurt
2 çorba kaşığı un
2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı köri
1 fiske tuz
1 fiske kırmızı biber
1 fiske karabiber
2 çorba kaşığı krema
2 çorba kaşığı arıtılmış yağ
12 limonun suyu
Yapılışı
Pilici, üçgenin taban olmayan kenarı ve göğüs olarak parçalara bölün Yıkayıp, kanını aldıktan sonradan en ince ayrıntısına kadar kurulayın Bir kabın içinde havuz gibi açtığınız una yoğurt, krema, yumurta sarıları, köri, tuzlu, kırmızı biber, karabiber yağ ve limon suyunu katıp karıştırın Piliç parçalarını bu karışıma buladıktan sonradan bir gece buzdolabında bekletin Servis yapacağınız vakit sosa bulanmış piliç parçalarını ızgarada veya tavada kızartın ve sıcak sıcak servis yapın *