iltasyazilim
FD Üye
Hindistanın yemek kültürü
Hindistan mutfağı
Hindistanın yemekleri
Hindistan mutfaginin temelini baharat, tohum ve taze yapraklar ile tatlandirilmis yemekler teskil eder
Bölgesel yemek aliskanliklari arasinda belirgin çizgiler bulunsa da Hint mutfagi kendi içinde bir bütün olusturur
Hindistan'a baharat ülkesi denmesinin bir nedeni, bu ülkenin mutfaginda yer alan her yemegin, kendine özel bir kaç baharat çesidinin olmasi
Örnegin; Bir karisim olan köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçin çubuklari ve zencefil fazla sik kullanilan baharlar Özel bir karisim olarak adlandirabilecegimiz körinin aşina emin bir reçetesi yok Hindistan'da fazla sevilen bu baharatin aileden aileye degisen formülleri var Bir gelenek halinde kusaktan kusaga aktarilan bu formüllerin herkes farkli aromaya sahip
Körinin yani sira Garam masala da bir baharat karisimidir Garam masala 56 baharin karisimiyla elde edilir
Hint mutfagi ayni zamanda Pers mutfagindan da etkilenmistir
Portekizliler, Farslar ve Ingilizler Hint mutfagina önemli katkilar yapmislar Mughlai yemekleri, kebaplar, kormalar ve köfteler, bir pilav ve et yemegi olan Biryani, rogan josh, kil firinlarda yapilan tandir et ve tavuk yemekleri Hindistan'da bulunan Müslümanlarin ülke mutfagina olan katkilari diye bilinmekte
Hindistan'in Ingilizlerle uzun yillar süren iliskisi Hint mutfaginin bütün dünyada taninmasinda büyük rol oynamis
Hindistan'in mutfak geleneklerinin bir kismi Oudh ve Haydarabad'da yer alan Mogol saraylarinda sekillenmis Kesmir bölgesinin mutfak temelini koyun eti olusturur
Hindistan'in kiyi eyaletlerinden Goa ve Kerala'nin mutfak geleneklerinde baligin özel bir yeri var Goa ve Kerala'da yapilan yemeklerde çokça hindistancevizi de kullanilir Goa'ya özgü deniz ürünleri olan yengeç, istakoz ve jumbo karidesin pisirilmesine sarap ve vermut eslik eder Bölge insaninin gelismis bir damagi vardir Kerala diger güney eyaletleri gibi, gevrek börekleri ve ufalanmis pirinçle hazirlanan tartlari ile taninir
Gujarat ve Tamil Nadu'da ise enerjik bir vejetaryen gelenek bulunur Binlerce yaratici tarzda pisirilen sebze ve mercimek yemekleri olaganüstüdür *
Hindistan mutfağı
Hindistanın yemekleri
Hindistan mutfaginin temelini baharat, tohum ve taze yapraklar ile tatlandirilmis yemekler teskil eder
Bölgesel yemek aliskanliklari arasinda belirgin çizgiler bulunsa da Hint mutfagi kendi içinde bir bütün olusturur
Hindistan'a baharat ülkesi denmesinin bir nedeni, bu ülkenin mutfaginda yer alan her yemegin, kendine özel bir kaç baharat çesidinin olmasi
Örnegin; Bir karisim olan köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçin çubuklari ve zencefil fazla sik kullanilan baharlar Özel bir karisim olarak adlandirabilecegimiz körinin aşina emin bir reçetesi yok Hindistan'da fazla sevilen bu baharatin aileden aileye degisen formülleri var Bir gelenek halinde kusaktan kusaga aktarilan bu formüllerin herkes farkli aromaya sahip
Körinin yani sira Garam masala da bir baharat karisimidir Garam masala 56 baharin karisimiyla elde edilir
Hint mutfagi ayni zamanda Pers mutfagindan da etkilenmistir
Portekizliler, Farslar ve Ingilizler Hint mutfagina önemli katkilar yapmislar Mughlai yemekleri, kebaplar, kormalar ve köfteler, bir pilav ve et yemegi olan Biryani, rogan josh, kil firinlarda yapilan tandir et ve tavuk yemekleri Hindistan'da bulunan Müslümanlarin ülke mutfagina olan katkilari diye bilinmekte
Hindistan'in Ingilizlerle uzun yillar süren iliskisi Hint mutfaginin bütün dünyada taninmasinda büyük rol oynamis
Hindistan'in mutfak geleneklerinin bir kismi Oudh ve Haydarabad'da yer alan Mogol saraylarinda sekillenmis Kesmir bölgesinin mutfak temelini koyun eti olusturur
Hindistan'in kiyi eyaletlerinden Goa ve Kerala'nin mutfak geleneklerinde baligin özel bir yeri var Goa ve Kerala'da yapilan yemeklerde çokça hindistancevizi de kullanilir Goa'ya özgü deniz ürünleri olan yengeç, istakoz ve jumbo karidesin pisirilmesine sarap ve vermut eslik eder Bölge insaninin gelismis bir damagi vardir Kerala diger güney eyaletleri gibi, gevrek börekleri ve ufalanmis pirinçle hazirlanan tartlari ile taninir
Gujarat ve Tamil Nadu'da ise enerjik bir vejetaryen gelenek bulunur Binlerce yaratici tarzda pisirilen sebze ve mercimek yemekleri olaganüstüdür *