Hindistanın yemek kulturu
Hindistan mutfağı
Hindistanın yemekleri
Hindistan mutfaginin temelini baharat, tohum ve taze yapraklar ile tatlandirilmis yemekler teskil eder
Bolgesel yemek aliskanliklari arasinda keskin cizgiler bulunsa da Hint mutfagi kendi icinde bir butun olusturur
Hindistan'a baharat ulkesi denmesinin bir nedeni, bu ulkenin mutfaginda yer alan her yemegin, kendine ozel bir kac baharat cesidinin olmasi
Ornegin; Bir karisim olan kori, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarcin cubuklari ve zencefil cok sik kullanilan baharlar Ozel bir karisim olarak adlandirabilecegimiz korinin bilinen kesin bir recetesi yok Hindistan'da cok sevilen bu baharatin aileden aileye degisen formulleri var Bir gelenek halinde kusaktan kusaga aktarilan bu formullerin her biri farkli aromaya sahip
Korinin yani sira Garam masala da bir baharat karisimidir Garam masala 56 baharin karisimiyla elde edilir
Hint mutfagi ayni zamanda Pers mutfagindan da etkilenmistir
Portekizliler, Farslar ve Ingilizler Hint mutfagina onemli katkilar yapmislar Mughlai yemekleri, kebaplar, kormalar ve kofteler, bir pilav ve et yemegi olan Biryani, rogan josh, kil firinlarda yapilan tandir et ve tavuk yemekleri Hindistan'da bulunan Muslumanlarin ulke mutfagina olan katkilari diye bilinmekte
Hindistan'in Ingilizlerle uzun yillar suren iliskisi Hint mutfaginin tum dunyada taninmasinda buyuk rol oynamis
Hindistan'in mutfak geleneklerinin bir kismi Oudh ve Haydarabad'da bulunan Mogol saraylarinda sekillenmis Kesmir bolgesinin mutfak temelini koyun eti olusturur
Hindistan'in kiyi eyaletlerinden Goa ve Kerala'nin mutfak geleneklerinde baligin ozel bir yeri var Goa ve Kerala'da yapilan yemeklerde bol miktarda hindistancevizi de kullanilir Goa'ya ozgu deniz urunleri olan yengec, istakoz ve jumbo karidesin pisirilmesine sarap ve vermut eslik eder Bolge insaninin gelismis bir damagi vardir Kerala diger guney eyaletleri gibi, gevrek borekleri ve ufalanmis pirincle hazirlanan tartlari ile taninir
Gujarat ve Tamil Nadu'da ise guclu bir vejetaryen gelenek bulunur Binlerce yaratici tarzda pisirilen sebze ve mercimek yemekleri olaganustudur
Hindistan mutfağı
Hindistanın yemekleri
Hindistan mutfaginin temelini baharat, tohum ve taze yapraklar ile tatlandirilmis yemekler teskil eder
Bolgesel yemek aliskanliklari arasinda keskin cizgiler bulunsa da Hint mutfagi kendi icinde bir butun olusturur
Hindistan'a baharat ulkesi denmesinin bir nedeni, bu ulkenin mutfaginda yer alan her yemegin, kendine ozel bir kac baharat cesidinin olmasi
Ornegin; Bir karisim olan kori, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarcin cubuklari ve zencefil cok sik kullanilan baharlar Ozel bir karisim olarak adlandirabilecegimiz korinin bilinen kesin bir recetesi yok Hindistan'da cok sevilen bu baharatin aileden aileye degisen formulleri var Bir gelenek halinde kusaktan kusaga aktarilan bu formullerin her biri farkli aromaya sahip
Korinin yani sira Garam masala da bir baharat karisimidir Garam masala 56 baharin karisimiyla elde edilir
Hint mutfagi ayni zamanda Pers mutfagindan da etkilenmistir
Portekizliler, Farslar ve Ingilizler Hint mutfagina onemli katkilar yapmislar Mughlai yemekleri, kebaplar, kormalar ve kofteler, bir pilav ve et yemegi olan Biryani, rogan josh, kil firinlarda yapilan tandir et ve tavuk yemekleri Hindistan'da bulunan Muslumanlarin ulke mutfagina olan katkilari diye bilinmekte
Hindistan'in Ingilizlerle uzun yillar suren iliskisi Hint mutfaginin tum dunyada taninmasinda buyuk rol oynamis
Hindistan'in mutfak geleneklerinin bir kismi Oudh ve Haydarabad'da bulunan Mogol saraylarinda sekillenmis Kesmir bolgesinin mutfak temelini koyun eti olusturur
Hindistan'in kiyi eyaletlerinden Goa ve Kerala'nin mutfak geleneklerinde baligin ozel bir yeri var Goa ve Kerala'da yapilan yemeklerde bol miktarda hindistancevizi de kullanilir Goa'ya ozgu deniz urunleri olan yengec, istakoz ve jumbo karidesin pisirilmesine sarap ve vermut eslik eder Bolge insaninin gelismis bir damagi vardir Kerala diger guney eyaletleri gibi, gevrek borekleri ve ufalanmis pirincle hazirlanan tartlari ile taninir
Gujarat ve Tamil Nadu'da ise guclu bir vejetaryen gelenek bulunur Binlerce yaratici tarzda pisirilen sebze ve mercimek yemekleri olaganustudur