Hİpnoz Ve RÜya Analİzlerİ )MISAL: 25 yaşında bir bayan Rüyasında, evindeki dev bir yılanın ona içten geldiğini onun da yılanın kafasına kitapla vurduğunu ,anlattı Yılan dev bir yılan ,yani boğan ve yutan Kitapsa data ve entellektüel bilginin sembolü Oysa ben yinede bu rüyanın analizini yaparken, bayanla birlikte onun öznel yaşantısı ve duygularıyla bu analizi yaptım Bakın sonuçta ne çıktı Boğan ,sıkan ve yutan yılan hakim anne imgesi Kitapsa, annesine aleyhinde özgür savaşına giren kızın ,bu savaştaki silahı Kendi içindeki fena anne imgesiyle savaşta bu kızın seçtiği yol, entelektüel bilgi ve aydınlanma yolu Bilginin ve entellektüel uğraşların ön plana çıkarmasını bilnç dışı böyle sembolize ediyor bize 2)ÖRNEK: 22 yaşında bir bayan fazla yemek yemek yediğini ,kaç tane diyetisyene gittiyse de ,bir netice alamadığını söyledi Hipnoz esnasında ,yemesine neden olan sorunu göreceğini söylediğimde ,nişanlısını gördü Nişanlısının hangi davranışını buna niçin olduğunu sorduğumda ise taş gördüğünü söyledi Taş: katı, esnemez, sert Hipnoz sonunda bana nişanlısının katı esnemez ve inatçı tutumunun onu tedirgin ettiğini bu yüzden vesvese nöbetleri yaşadığını ve bunuda yemekle bastırdığını söyledi Görüldüğü gibi biliçdışı yeniden kendine has lisanla sorunu özetliyor Sorunu keşfeden birey ise zincirlerinin farkına varmış esir gibi ya zincirleriyle mutlu olacak, yada onları kıracaktır Hapsolduğu yer güvenli , özgürlükse bilinmezlerle doludur Bundan sonrası ise kişinin seçimine, özgür iradesine kalır 3)ÖRNEK:Bilinçdışı ,tıpatıp bir sanatkâr gibi soyut,sembolik anlatımlar yapar bize 22 yaşında erkek bir danışanımın hipnozda anlattıkları: Düz bir çim arazide ilerliyorum, karşıma fazla yüce bir çınar çıktı ,(ağlayarak) ona sarılıyorum, ancak gövdesi kayboluyor Yakın vakit önce trajik bir şekilde gerçekleşen babanın ölümünü bize böyle sembolize ediyor bilinçdışı 4)ÖRNEK:Hanımefendi Uz Psikolog 26 yaşında Hipnozda ,tek söylediğim bütün sıfatlarından sıyrılıp özüne dönmesiydi Hipnozdan gevşemiş ve gevşemiş bir şekilde çıktı Bir süre sonra ağzından kendiliğinden şu sözler döküldü; Kimim ben? annesinin adını koyduğu kişi mi ? babasının taleplerine koşan küçük kız mı? ,yoksa kocasının taleplerini yerine getirmek zorunda olan kadın mı? Burada da görüldüğü gibi, benim hiçbir analizde, tespitte bulunmama lüzum kalmadan danışanım maskelerinden sıyrılıp özüne yaklaştığında sorunlarını kendiliğinden görüyor Beni sevindiren başka bir olaysa ,empatik yeteneği ve sezgi gücü artan danışanımın ,daha sonra bana gelip; ''Kendimi artık daha dar hissediyorum ,geçenlerde topluluk önünde yaptığım bir konuşmada, çok kuytu olduğumu farkettim hiç bukadar rahat olmamıştım'' demesiydi bu vesileyle hipnoz hakındaki olumlu düşünceleri ve mesleki anlamda kullanmayı düşündüğünü söylemesi sevindiriciydi Makro kozmozdan, mikro kozmoza 5)ÖRNEK: Hipnoz esnasında ,kişinin yoğunlaştığı konuyla ilgili kollektif bilinçdışından bir takım görüntüler, anlatımlar kazanç Bazen bu görüntüler ve anlatımlar ,kişinin entellektüel seviyesinin fazla üzerinde olabilir Danışanım bayan 23 yaşında, Derin bir hipnoz seansında anlatıkları:'' Yükseliyorum yükseliyorum( heyecanlı) Yıldızlara çıktım Çok uzaklardan ufak küçük birçok yıldız üzerime geliyorlar Etrafımda fazla hızlı dönmeye başladılar(gülümseme,huzursuzluk) koza örüyorlar etrafımda Ben kozanın içinde kalıyorum Kozanın içi parlıyor Yukarıdan açılmaya başladı Yemyeşil bir arazideyim aralıklı ağaçlar var Herşey okadar canlı ve renkli fakat ! (şakın korkmuş) Fazla uzaklardan dağların üzerinden gümüş gıri soluk birşey akıyor dokunduğu şey durağan kalıp onun rengine dönüyor(korkarak ) Derhal ayaklarımdan yukarı tırmanıyor bende o renge dönüşüyorum'' Danışanımın ,değerler karmaşası yaşadığı bir dönemde gördükleriydi bunlar Koza değişim,renkler yaşam ,gri gümüş akış ise vefat Bilinçdışı dönüşümü yaşamı ve ölümü böyle anlatıyor bize Eğer danışanıma varoluş ,hayat ,ölüm nedir diye sorsaydım, vereceği yanıt eminim bu anlatımın yanına çok sığ kalacaktı Meşhur fizikçi Hawking , holografik evren teorisinde ,evrenin herhangi bir noktasından alınacak en minik zerrenin , evrenin tamamına ait bilgi ve görüntüleri içerebileceğini ileri sürüyor Öyleki tıpkı bilgisayar hologramı gibi ,minik karelerin bir tanesinden alınan sinyalin içerisinde, görüntünün tamamının bulunması gibi Gerçekten böyle ise, insan beynide evrenin bir parçası olduğuna kadar, onun derinliklerinde evrenin ve insanın evrimine ait data ve görüntüler neden olmasın? O vakit yukarıdaki örneği açıklamak birazcık daha kolaylaşıyor İnsan zihni nekadar hayranlık uyandıran bir okyanus değilmi? 6)ÖRNEK: 21 yaşında hanımefendi rüyasında ,bir ejderha görüyor Oysa ejderhanın ağzından alev çıkmıyor Şunu belirteyim ki danışanım faizsiz agresif bir yapıda Gördüğü rüya birine çok öfkelendiğini oysa bu kızgınlığını gösteremediğini anlatıyor Analizin sonunda bu kişiyi buldukBurada bilinçdışı bize bastırılmış öfaaai alevi kusamayan bir ejderha ile sembulize ediyor 7)ÖRNEK: Hipnozda bazen kişi ruhsal bir bütünleşme, bir vecd hali yaşıyabilir Bu esnada kişi evrensel semboller ,tarihte iz yapmış anlar ya da öbür gizemli tecrübeler yaşıyabilir Fakat Jung bu konuda bizi uyarıyor'' Kişisel bilinçdışındaki içerikler aydınlatılıp ego tarafından sindirilmeden , benlik tatmin edici esnekliğe kavuşmadan, danışanlara bu alıcı tecrübeler yaşatılmamalı'' Diyor 24 yaşında bir bayan Hipnozda dev bir kadının rahminden içeri giriyor, rahat bir koridordan hızlanarak geçiyor Hızlandıkça bedeni uzuyor Birazcık daha hızlandığında ise bedeninin çözülmeye başladığını hissediyor Bütün bu sırada bedeni patlıyp dağılıyor Ve tek anlatığı şey şu ''vakit değil,yer yok ,sesyok hiçbirşey yok bende yokum'' Bu yaşanan boşluk ve hiçlik halinin kültürümüzde de önemli bir yeri vardır Özellile de tasavvufta Hiçlik üzerinde fazla durulur tasavvufta Tasavufa göre sıfatlarından sıyrılıp hiçliğe ulaşan derviş, kemale erer Çünkü hiçlik bununla beraber herşey almak demektir Fizikte de bununla ilgili garip bir benzerlik vardır Işık hızına yaklaşan bir maddenin şekli değişir uzar, ışık hızına çıktığında ise parçalanır ve kütlesi ebedi olurYani hiç olur evrene yayılır , evrenle birlikte herşey olur bununla birlikte Yani hiç yoktan daha iyidir ) 8)MISAL: Danışanım 21 yaşında bayan; Hipnozda, bir koridordan geçerken değişik amblem ve görüntüler görüyorBunlardan en acayip olanı fülüt sözde bir makine çalan birisiMüziğin sesinin kendisini çektiğini söylüyorYanına gidiyor fülüt çalan adamın ve konuşmaya çalışıyor Adam elindeki fülüt yarı aleti ona uzatarak Sende çalabilirsindiyor Burada danışanımın bilinçdışı beni, uyku tanrısı Hypnosisin oğlu Morpheusa benzetiyorMorpheusun en büyük özelliği uykuda insanları değiştirmesiBenim hipnozu kullanmam danışanımın beni Morpheusa benzetmesine neden oluyor Sorunların ve çözümlerin kendinde olduğunu söylemem ise adamın müzik aletini ona uzatılarak sende çalabilirsin demesiyle sembolize ediliyor Buraya kadar heşey normalÖyle ya danışanımın bilinçdışı beni bir masal kahramanına benzetmişFakat burada acayip olan danışanımın bana bu masal kahramanını hiç duymadığını, ve mitoloji hakkında hiç bir bilgisinin olmadığını söylemesi Görüldüğü gibi bilinçdışı sadece bastırılan anıları yok, insanlık tarihi her tarafında anlatılan ve yaşanan tüm kültür mirasını da barındırıyor ve en uygun zamamanda, (hipnoz,rüyalar) yerde açığa çıkarıyorHemde iyileştirici ve telafi edici yönü ile 9)ÖRNEK:Yedi yaşında, bir kız çocuğuydu danışanım Ailesi OKB tanısıyla bana getirdi Babaya karşı, karşıt duygular yaşıyordu Bilinçte babasını reddetmesi olası değildi, oysa bilinçdışında bir red vardı Bir imajinasyon çalışmasında büyük bir ağaçtan elma koparıp yediğini, çok nefis olduğunu söyledi Ben baba imgesi olan bu ağacın kızda bukadar fazla olmasına şaşırmıştım Hemen arkasından kız gözlerini açıp,'' Miydem bulanıyor'' dedi Kızın bilinçte kabulettiği nesnelere karşısında bilinçdışının tepkisini görüyoruz burda da