Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Hissedebilen Robot El Yapıldı..

Hissedebilen Robot El Yapıldı..

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Hissedebilen robot el geliştirildi
Yapay el, kanser sebebiyle elini kaybetmiş 22 yaşındaki bir erkek hastaya bağlandı
Araştırmacılar, yapay elin insan sinirlerini uçlarına küçük elektronik sensörlerle baylanarak çalıştığını belirtiyor

'Smarthand European Research Project' adlı projede çalışan bilim insanlarının geliştirdiği bu suni elin dünyada üretilen en gelişmiş yapay el prototipi olduğu belirtiliyor

Suni el, sadece hakiki insan eli hareketlerini taklit etmekle kalmıyor, aynı zamanda kullanıcıya dokunma hissini de veriyor

Robin af Ekenstam sağ el bileğindeki bir kötü huylu bitki örtüsü sonucunda elini kaybetti ve hayatta kalmasının ve kanserin yayılmasını önlemenin tek yolu elinin kesilmesiydi Normalde, elinin yerine elektronik bir makine kullanıyordu Ancak bu yalnızca sınırlı hareket sağlayabiliyor ve kesinlikle hissetmeyi muhtemel kılmıyordu

Ama İsveç'in Lund kentindeki biliminsanları geliştirdikleri robot el prototipini Robin'e bağladılar Robot el, dört elektrikli motordan ve 40 baskı sensöründen oluşuyor Bütün bunlar Robin'in hissetmesini sağlayacak şekilde planlanmış Robin, Yıllardır kullanmadığım kasları kullanabiliyorum Hareketi denetim yapabilmek fazla hoş Uzun zamandır hissetmediğim bir his bu Ve aynı zamanda kolumun belirlenmiş noktalarına baskı uygulayan minik motorlar bir uçtan bir uca hisleri de algılayabiliyorum Sert bir şeyi elime aldığımda parmak uçlarımda hissedebiliyorum, bu olağanüstü bir şeydiyor Araştırmalar, Malmö Üniversitesi Hastanesi El Cerrahisi Bölümü'nde sürüyor

Tahlilci ekipten uzman Göran Lundborg, Zorlama sensörlerini suni elin parmaklarına yerleştirdiğimizde elin kalan kısmının derisindeki özel bölgelere zorlama yoluyla sinyal gönderebileceğimizi biliyoruz Ve eğer dürüst noktalara baskı uygularsanız, beynin de doğru noktaları haberekete geçer Başka bir deyişle, eğer yapay elin muhabere parmağına zorlama uygularsanız, beyninizdeki dikkat çekici parmağı bölümü harekete geçerdiye açıklıyor

Uzmanların suni el üzerindeki sensörlü geri besleme sistemi çalışmaları hala sürüyor Fakat çığır açabilecek nitelikteki bu birincil adım bilim dünyasında büyük coşku yarattı
*