nicebayan
FD Üye
- Etkileşim
- 2
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Hızır Hikayeleri
Hz Hızır Hikayeleri
Hıdırellez Hikayeleri
Hızır ASİle İlgili Hikayeler
Herşey aslına çeker
Bir padişah Hızırı görmek istiyordu Bir gün bunun için tellallar çağırttı:
Kim bana Hızır'ı gösterirse onu armağanlara boğacağım,dedi
Çoğu oğlu uşağı olan yoksul bir adam bu işe talip oldu Karısına dedi fakat:
Hanım ben padişaha Hızır'ı bulacağımı söyleyip ondan kırk gün müsade alacağım Bu kırk gün için padişahtan size ömrünüz her tarafında yetecek gıda, meşrubat ve para alırım Kırk günün sonunda Hızır'ı bulamayacağım için benim kelle gider, lakin siz rahat olursunuz
Adamın karısı kanaatkar biriydi:
Efendi biz nasıl olsa alıştık böyle kıtı kıtına geçinmeye Bundan sonra da idare ederiz Vazgeç bu tehlikeli işten, dedi
Lakin adam kafaya koymuştu Padişaha gidip Hızır'ı bulacağını söyledi Bunun için kırk gün izin istedi Hızır'ı bulmak için koşuşturacağı kırk gün zarfında ailesinin geçimi için sarayın ambarından tonlarca yiyecek, içecek ve peşin para para aldı Bunları evine teslim edip kırk gün ortalıktan kayboldu Kırk günün bitiminde padişahın huzuruna çıkıp herşeyi itiraf etti:
Benim doğrusu Hızır'ı falan bulacağım yoktu Ailece bezginlik çekiyorduk Hızır'ı bulacağım diye sizden dünyalık elde etmek istedim, dedi
Padişah buna çok kızdı:
Padişahı kandırmanın cezasını hayatınla ödeyeceğini hiç düşünmedin mi? diye bağırdı
Adam da her şeyi göze aldığını söyledi Bunun üstüne padişah yanına yer alan üç veziriyle görüş alış verişinde bulundu
Birinci vezire sordu:
Padişahı kandıran bu adama ne cinayet verelim?
Efendimiz, bu adamın boğazını keselim, etini parçalayıp çengellere asalım
Bu sırada peyda olan, nurani bir genç, vezirin sözleri üzerine söyle dedi:
Küllü şeyin yerciu ila aslihi
Padişah ikinci vezirine sordu:
Bu adama ne canice verelim?
Hükümdarım bu adamın derisini yüzüp içine saman dolduralım
Birazcık önce ansızın ortaya meydana çıkan genç yeniden:
Küllü şeyin yerciu ila aslihi, dedi
Padişah üçüncü vezire sordu:
Ey vezirim sen ne dersin, beni kandıran bu adama ne suç oluşturan verelim? Padişahım bana tarafından, bu adamı affedin Size yakışan, sizden beklenen budur Bu adam kayda değer bir kabahat isledi fakat sanıldığı değin da kötü biri yok Çünkü çoluk çocuğunun rahatı için kendini feda edebilecek değin da iyi iyi kalpli
Nurani genç tekrar söze karıştı:
Küllü şeyin yerciu ila asıhı
Bu defa padişah o çocuğa yöneldi:
Sen kimsin? İkide bir tekrarladığın o laf ne demektir?
Genç cevap verdi:
Senin birinci vezirinin babası kasaptı Onun için kesmekten, etini çengellere asmaktan bahsetti Yani aslını gösterdi İkinci vezirin babası yorgancı idi Yorgan yastık, yatak yüzlerine yün, pamuk doldururdu O da babasına çekti Üçüncü vezirin ise babası da vezirdi O da soyuna çekti, büyüklüğünü gösterdi Benim söylediğim söz Cümbür Cemaat aslına çekerdemektir
Vezir istersen (üçüncü veziri göstererek) işte vezir, Hızır istersen (kendini göstererek) işte Hızır, bu adamı mahcup etmemek için sana göründüm, dedi ve kayboldu *
Hz Hızır Hikayeleri
Hıdırellez Hikayeleri
Hızır ASİle İlgili Hikayeler
Herşey aslına çeker
Bir padişah Hızırı görmek istiyordu Bir gün bunun için tellallar çağırttı:
Kim bana Hızır'ı gösterirse onu armağanlara boğacağım,dedi
Çoğu oğlu uşağı olan yoksul bir adam bu işe talip oldu Karısına dedi fakat:
Hanım ben padişaha Hızır'ı bulacağımı söyleyip ondan kırk gün müsade alacağım Bu kırk gün için padişahtan size ömrünüz her tarafında yetecek gıda, meşrubat ve para alırım Kırk günün sonunda Hızır'ı bulamayacağım için benim kelle gider, lakin siz rahat olursunuz
Adamın karısı kanaatkar biriydi:
Efendi biz nasıl olsa alıştık böyle kıtı kıtına geçinmeye Bundan sonra da idare ederiz Vazgeç bu tehlikeli işten, dedi
Lakin adam kafaya koymuştu Padişaha gidip Hızır'ı bulacağını söyledi Bunun için kırk gün izin istedi Hızır'ı bulmak için koşuşturacağı kırk gün zarfında ailesinin geçimi için sarayın ambarından tonlarca yiyecek, içecek ve peşin para para aldı Bunları evine teslim edip kırk gün ortalıktan kayboldu Kırk günün bitiminde padişahın huzuruna çıkıp herşeyi itiraf etti:
Benim doğrusu Hızır'ı falan bulacağım yoktu Ailece bezginlik çekiyorduk Hızır'ı bulacağım diye sizden dünyalık elde etmek istedim, dedi
Padişah buna çok kızdı:
Padişahı kandırmanın cezasını hayatınla ödeyeceğini hiç düşünmedin mi? diye bağırdı
Adam da her şeyi göze aldığını söyledi Bunun üstüne padişah yanına yer alan üç veziriyle görüş alış verişinde bulundu
Birinci vezire sordu:
Padişahı kandıran bu adama ne cinayet verelim?
Efendimiz, bu adamın boğazını keselim, etini parçalayıp çengellere asalım
Bu sırada peyda olan, nurani bir genç, vezirin sözleri üzerine söyle dedi:
Küllü şeyin yerciu ila aslihi
Padişah ikinci vezirine sordu:
Bu adama ne canice verelim?
Hükümdarım bu adamın derisini yüzüp içine saman dolduralım
Birazcık önce ansızın ortaya meydana çıkan genç yeniden:
Küllü şeyin yerciu ila aslihi, dedi
Padişah üçüncü vezire sordu:
Ey vezirim sen ne dersin, beni kandıran bu adama ne suç oluşturan verelim? Padişahım bana tarafından, bu adamı affedin Size yakışan, sizden beklenen budur Bu adam kayda değer bir kabahat isledi fakat sanıldığı değin da kötü biri yok Çünkü çoluk çocuğunun rahatı için kendini feda edebilecek değin da iyi iyi kalpli
Nurani genç tekrar söze karıştı:
Küllü şeyin yerciu ila asıhı
Bu defa padişah o çocuğa yöneldi:
Sen kimsin? İkide bir tekrarladığın o laf ne demektir?
Genç cevap verdi:
Senin birinci vezirinin babası kasaptı Onun için kesmekten, etini çengellere asmaktan bahsetti Yani aslını gösterdi İkinci vezirin babası yorgancı idi Yorgan yastık, yatak yüzlerine yün, pamuk doldururdu O da babasına çekti Üçüncü vezirin ise babası da vezirdi O da soyuna çekti, büyüklüğünü gösterdi Benim söylediğim söz Cümbür Cemaat aslına çekerdemektir
Vezir istersen (üçüncü veziri göstererek) işte vezir, Hızır istersen (kendini göstererek) işte Hızır, bu adamı mahcup etmemek için sana göründüm, dedi ve kayboldu *