Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hızlı Karbonhidratlar, Obezite Riskini Artırmıyor

Hızlı Karbonhidratlar, Obezite Riskini Artırmıyor

teknolojiuzmani

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,200
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
36
F-D Coin
99
hizli-karbonhidratlar-obezite-riski-artirdigi-bilgisi-yalanlandi-1629137921.jpg

Bildiğiniz üzere ‘fast-food’ kategorisine giren besinler, içerdikleri yağlar ve katkı hususları nedeniyle sıhhatsiz ve kilo aldırıcı olarak görülüyor. Bunlar hakikat, lakin bu besinlerin kilo aldırmasındaki nedenlerden bir başkasının de kolay karbonhidratlar olduğu düşünülüyordu. Fakat bu görüş, yeni sonuç veren bir araştırmayla çürütüldü.

‘Hızlı karbonhidratlar’ ya da kolay karbonhidratlar olarak bilinen, glisemik indeksi yüksek besinlerin kilo aldırdığı argümanı, ortaya çıkmasından uzun yıllar sonra çürütüldü. Uzmanlar, kolay karbonhidratların daha yavaş sindirilen kompleks karbonhidratlara nazaran daha çok kilo aldırdığı efsanesini yalanladı.

Olay karbonhidratın patatesten mi börekten mi geldiği değil, kalori ölçüsü


7d9a8d8ebf94441dc5183a89f1f85cd94f762aaa.jpeg

Kolay karbonhidratlar içeren, glisemik indeksi yüksek besinlere örnek istenince akıllara genelde pizza, makarna, hamburger, börek, çörek üzere un içeren besinler geliyor. Bu besinler kompleks karbonhidratlardan çok daha süratli sindirildiğinden ötürü kan şekerini birden yükseltiyor. Lakin glisemik indeks teriminin besinleri tokluk durumundaki kan şekeri üzerindeki tesirlerine nazaran sınıflandırmak için ortaya atıldığını belirten araştırmacılar, bu tabirin daha süratli kilo almak ya da obeziteye davetiye çıkarmakla hiçbir alakası olmadığını söylüyor.

Adevances in Nutrition isimli mecmuada yayınlanan araştırma, 43 kohort çalışmaya (hastalıklarda neden-sonuç ilgisi kurmaya dayalı araştırma metodu) katılan yaklaşık 2 milyon yetişkine ilişkin dataları inceledi. Sonuçlar, beden kitle indeksinin glisemik indeksle bir kontağı olmadığını ve bu iki tabirin ortasında dengeli bir etkileşim olmadığını ortaya koydu. Çalışmanın ortak müelliflerinden olan Profesör Glenn Gaesser, sonuçlarla ilgili açıklamalarında şu sözleri kullandı:

"Yaygın inanışın tersine Gİ'si yüksek besinlerden oluşan bir beslenme nizamına sahip olanların Gİ'si düşük bir beslenme nizamı takip edenlere kıyasla obez olma yahut kilo alma mümkünlüğünün daha yüksek olması üzere bir durum kelam konusu değildir. Dahası, bu türlü bir beslenme sistemini takip edenlerin kilo verme bahtı da daha az değil.”

Kilo vermeye ve almaya yönelik bir efsanenin daha çürütülmesi, kilo verirken ya da alırken asıl faktörün kalori açığı ya da artığı yaratmak olduğunu bir sefer daha hatırlattı. Uzmanlar, çalışmanın sonunda karbonhidratların sınıfı fark etmeksizin sağlıklı bir beslenme planında yer alabileceğini belirtti.


 
858,505Konular
982,777Mesajlar
33,071Kullanıcılar
NefSeCihadSon üye
Üst Alt