hollandanın yemek kulturu,
hollanda yemekleri,
hollandanın yemek isimleri,
hollanda yemeği
Hollanda’nın somurge gecmişi Hollanda’nın yemek kulturu uzerinde ciddi bir etkiye sahip Endonezya mutfağının izleri Hollanda’nın yemek kulturunu oluşturuyor Hollanda’nın kendine ozgu yemek kulturunun temelinde ise peynir ve tereyağı var Hemen her oğun bu iki lezzeti sofralarınızda bulmanız mumkun Hollanda’da yemeicme denilince ilk sırayı bira alıyor Bir bira cenneti olan Hollanda'da, ulkenin kendi biraları dışında (Heineken, Amstel, Grolsch, vs) her barda onlarca ceşit bira bulmanız mumkun Ayrıca cin de biraz kadar popularitesi olan bir icecek olarak Hollanda’da karşımıza cıkıyor
Hollandanın Yemekleri
HOLLANDA EKMEĞİ
(Moulinex HBB & Pide Ekmek Yapma makinesi icindir)
Tum dunyada leziz peynirieriyle anılan Hollanda'nındil peyniriyle hazırlanan ekmeği geleneksel Turk damak tadına da cok uygun
MALZEMELER
Su 375 ml (oda sıcaklığında)
Tuz 2 tatlı kaşığı
Beyaz Un 375 gr
Cavdar Unu 115 gr
Tam buğday unu 40 gr
Dil peyniri 150 gr
Haşhaş tohumu 40 gr + 20 gr (ustu icin)
Kuru maya 13 yemek kaşığı (0,75 buyuk olcek)
HAZIRLANIŞI
Su ve tuzu pişirme haznesine koyun
Daha sonra unların yarısını, lif lif ayırdığınız peyniri ve haşhaşı ilave edin Son olarak unların kalan yarısını ve kuru mayayı ekleyin
2 numaralı pişirme programını, 3 numaralı kızartma seviyesini ve 1000 gr ayarını secin Başlamadurmaduğmesine basın
Sinyal sesini duyduğunuzda 20 gr haşhaş tohumunu ekleyin
Programın bitiminde makineyi acıp pişirme haznesini dışarı cıkartın Ekmeği haznenin icinde hafifce ılınmaya bırakın
HOLLANDA USULU TEREYAĞLI KEK
Malzemesi:
500 gr un
20 gr maya
100 gr şeker
5 corba kaşığı ılık sut
125 gr tereyağı
4 yumurta
1 tutam tuz
25 gr un
1 cay kaşığı kabartma tozu
İci icin:
3 yumurta sarısı
80 gr şeker
80 gr rende limon kabuğu
80 gr cekilmiş badem
25 gr toz şeker
Glasesi icin:
150 gr pudra şekeri
1 cay bardağı meyve suyu
1 cay kaşığı limon suyu
60 gr kesilmiş badem
Hazırlanışı:
Unu bir kaba koyun Ortasına cukur acın İcine mayayı ufalayın 1 cay kaşığı şeker ve biraz sut ile karıştırın Biraz un ile yoğurup 15 dakika bekletin Bu arada tereyağını, yumurta, kalan şeker ve tuz ile cırpıp kopuk haline getirin Beklettiğiniz hamura ilave edin Kalan sutu de katın Sonra hepsini birlikte iyice yoğurun Tekrar 20 dakika dinlendirin 25 gr unu kabartma tozu ile karıştırıp diğer hamura ilave edin Tepsinin uzerinde hamuru dikdortgen şeklinde acın İci icin yumurta sarılarını şeker ile kopurunceye kadar cırpın Actığınız mayalı hamurun uzerine surun Limon kabuğu rendesini, cekilmiş bademi ve toz şekeri de uzerine serpin Hamuru eni geniş olan taraftan rulo yapın Hamuru yağlanmış kek kalıbının icine yerleştirin Ucuncu defa tekrar 20 dakika hamuru dinlendirin Kızdırılmış olan fırına sokup 40 dakika pişirin Kalıptan cıkartıp soğumaya bırakın Glasesi icin pudra şekerini meyve suyu ve limon suyu ile karıştırın Kekin uzerine surun Kesilmiş bademleri de glase kurumadan once kekin uzerine serpin
HOLLANDA USULU CİKOLATALI PASTA
Malzemesi:
180 gr yumuşatılmış margarin
180 gr şeker
8 yumurta (sarısı, akı ayrılmış, akı cırpılıp kopuk haline getirilmiş)
120 gr rendelenmiş cikolata
1 cay kaşığı tarcın
1 limonun suyu ve kabuk rendesi
250 gr cekilmiş badem
Kreması:
35 cl sut
80 gr şeker
3 yumurta sarısı
50 gr kakao
45 gr kucuk doğranmış margarin
Cikolatalı glase:
90 gr cikolata
175 gr şeker
12 bardak su
Hazırlanışı:
Margarini bir kaba koyun Şekeri ve yumurta sarılarını katın Yaklaşık 30 dakika karışımı krem haline gelinceye kadar cırpın Cikolatayı 2 corba kaşığı sıcak su ile eritin Sonra krem haline getirdiğiniz karışıma ilave edin İyice karıştırın Sonra tarcın, limon suyunu, limon kabuğu rendesini, cekilmiş badem ve yumurta akından hazırladığınız kopuğu katın Karışımı yağladığınız kaba koyup kızdırılmış fırında pişirin Soğumaya bırakın Sonra kalıptan cıkarıp enlemesine uce bolun
İc icin verilen malzemeleri bir kapta benmari usuluyle (ici su dolu bir kap icinde ateşe oturtarak) cırparak krem haline getirin Bolduğunuz keklerin arasına bu kremden surun Sonra ust uste yerleştirin
Glase icin cikolatayı yine benmari usuluyle eritin Bir kapta şekeri su ile kaynatın Şurup haline getirin Soğumaya bırakın Sonra şurubu erimiş olan cikolataya katın Pastanın uzerine ve yanlarına daha sıcakken bu glaseden surun
FINDIKLI HOLLANDA BİSKUVİSİ
300 gr un
150 gr toz şeker
175 gr tereyağı
1 yumurta
100 gr pudra şekeri
Yarım paket vanilya
Limon kabuğu rendesi
150 gr ince kırılmış fındık
Unu hamur tahtası uzerinde eleyiniz
Tereyağı ilave ederek bıcak ile kıyınız
Bir yumurta akı, vanilya, limon kabuğu rendesi ilave ediniz
Hepsini beraber yoğurarak birleştiriniz Bu hamuru 3 eşit parcaya ayırınız
Her bir parcayı ayrı ayrı merdane ile acınız
Her bir parcayı tahta uzerine serpilen toz şekeri uzerinde yuvarlayarak silindir şekline getiriniz
Sonra 11,5 cm kalınlığında parcalara kesiniz
Birer parmak ara ile tepsiye diziniz
Orta ısıda fırında pişiriniz
Arzu edilirse fırından cıktıktan sonra uzerine pudra şekeri serpiniz
HOLLANDA USULU MAYALI HAMUR
Malzemesi:
250 gr un
20 gr maya
1 corba kaşığı şeker
14 litre ılık sut
75 gr kuru uzum
75 gr kuşuzumu
1 yumurta
1 tutam tuz
12 limonun rendelenmiş kabuğu
acmak icin un
3 litre su
tuz
Hazırlanışı:
Unu bir kabın icine koyun, ortasını havuz gibi acarak, ufalanmış mayayı icine koyun, uzerine şeker ekin Ilık sutten biraz ilave edip ortadaki malzemeyi karıştırın Kenarlardan aldığınız biraz unu uzerine ekin Kabın uzerini nemli bir bezle ortun Ilık bir yerde 1015 dakika maya kabarıncaya kadar bekletin Bu arada kuru ve kuş uzumunu soğuk suyla yıkayın Suzgece koyup uzerine kaynar su dokun ve suyunun suzulmesini bekleyin Bir kurulama bezi ile uzumlerin fazla suyunu alın Kalan sutu, yumurtayı, tuzu, rendelenmiş limon kabuğunu, maya ile karıştırın Un ile birlikte hamuru iyice yoğurun Hamurda baloncuklar meydana geldiği zaman hamurunuz hazır demektir Buyuk temiz bir kurulama bezinin icine unu serpin Mayalı hamuru bunun icine koyun Tencerenin kapağını hamurun uzerine yerleştirin Kurulama bezinin dort bir ucunu tutup duğum yapın Ancak hamurun daha kabaracağını goz onune alarak duğumu gevşek banlamak gerekir Buyuk bir tencerenin icine bol su koyun ve tuz ilave ederek suyu kaynatın Beze sarılı hamuru tencerenin icine sarkıtın Suyu 75 dakika kaynatın Hamuru sıcak bir tepsiye alıp 2 kaşık ile ortadan bolun hemen servis yapın
TON BALIKLI SALATA (HOLLANDA)
Malzemeler
5 patates,
Bizim Mutfak Mayonez,
Ton balık,
Ağız tadına gore tuz,
35 adet turşu salatalık,
5 adet yumurta
Hazırlanışı
1 adım: Patatesler ve yumurtalar haşlanır,
2 adım: Patatesler ezilip yumurtaların bir kısmı icerisine kucuk kucuk dilimlenir
3 adım: Turşu salatalıklar rendelenip icerisine karıştırılır
4 adım: Tuz, tonbalık ve mayonez ilave edilerek karıştırılır
5 adım: Yumurtaların diğer kısmı halka halinde doğranıp ton balıklı salatanın uzeri suslenir
Oneriler: Ton balığın yağını da icerisine eklerseniz daha guzel bir tad elde edersiniz, ekmek uzerine surulerek de yenebilir
HOLLANDA USULU PEYNİRLİ KANAPE
Malzemesi:
8 dilim tost ekmeği,
80 gr tereyağı,
8 dilim salam,
8 ince dilim taze kaşar
Hazırlanışı:
Tost ekmeklerinin her iki yuzunu de kızartın Birer yuzune tereyağı surun Uzerlerine once salam dilimlerini, sonra da peynir dilimlerini yerleştirin, onceden ısttığmız fırına koyarak peynirlerin uzerleri kızarmcaya kadar pişirin Tost dilimlerini servis tabağına alın, kenarlarını yeşil salata ve domates dilimleri ile susleyerek servis yapın
hollanda yemekleri,
hollandanın yemek isimleri,
hollanda yemeği
Hollanda’nın somurge gecmişi Hollanda’nın yemek kulturu uzerinde ciddi bir etkiye sahip Endonezya mutfağının izleri Hollanda’nın yemek kulturunu oluşturuyor Hollanda’nın kendine ozgu yemek kulturunun temelinde ise peynir ve tereyağı var Hemen her oğun bu iki lezzeti sofralarınızda bulmanız mumkun Hollanda’da yemeicme denilince ilk sırayı bira alıyor Bir bira cenneti olan Hollanda'da, ulkenin kendi biraları dışında (Heineken, Amstel, Grolsch, vs) her barda onlarca ceşit bira bulmanız mumkun Ayrıca cin de biraz kadar popularitesi olan bir icecek olarak Hollanda’da karşımıza cıkıyor
Hollandanın Yemekleri
HOLLANDA EKMEĞİ
(Moulinex HBB & Pide Ekmek Yapma makinesi icindir)
Tum dunyada leziz peynirieriyle anılan Hollanda'nındil peyniriyle hazırlanan ekmeği geleneksel Turk damak tadına da cok uygun
MALZEMELER
Su 375 ml (oda sıcaklığında)
Tuz 2 tatlı kaşığı
Beyaz Un 375 gr
Cavdar Unu 115 gr
Tam buğday unu 40 gr
Dil peyniri 150 gr
Haşhaş tohumu 40 gr + 20 gr (ustu icin)
Kuru maya 13 yemek kaşığı (0,75 buyuk olcek)
HAZIRLANIŞI
Su ve tuzu pişirme haznesine koyun
Daha sonra unların yarısını, lif lif ayırdığınız peyniri ve haşhaşı ilave edin Son olarak unların kalan yarısını ve kuru mayayı ekleyin
2 numaralı pişirme programını, 3 numaralı kızartma seviyesini ve 1000 gr ayarını secin Başlamadurmaduğmesine basın
Sinyal sesini duyduğunuzda 20 gr haşhaş tohumunu ekleyin
Programın bitiminde makineyi acıp pişirme haznesini dışarı cıkartın Ekmeği haznenin icinde hafifce ılınmaya bırakın
HOLLANDA USULU TEREYAĞLI KEK
Malzemesi:
500 gr un
20 gr maya
100 gr şeker
5 corba kaşığı ılık sut
125 gr tereyağı
4 yumurta
1 tutam tuz
25 gr un
1 cay kaşığı kabartma tozu
İci icin:
3 yumurta sarısı
80 gr şeker
80 gr rende limon kabuğu
80 gr cekilmiş badem
25 gr toz şeker
Glasesi icin:
150 gr pudra şekeri
1 cay bardağı meyve suyu
1 cay kaşığı limon suyu
60 gr kesilmiş badem
Hazırlanışı:
Unu bir kaba koyun Ortasına cukur acın İcine mayayı ufalayın 1 cay kaşığı şeker ve biraz sut ile karıştırın Biraz un ile yoğurup 15 dakika bekletin Bu arada tereyağını, yumurta, kalan şeker ve tuz ile cırpıp kopuk haline getirin Beklettiğiniz hamura ilave edin Kalan sutu de katın Sonra hepsini birlikte iyice yoğurun Tekrar 20 dakika dinlendirin 25 gr unu kabartma tozu ile karıştırıp diğer hamura ilave edin Tepsinin uzerinde hamuru dikdortgen şeklinde acın İci icin yumurta sarılarını şeker ile kopurunceye kadar cırpın Actığınız mayalı hamurun uzerine surun Limon kabuğu rendesini, cekilmiş bademi ve toz şekeri de uzerine serpin Hamuru eni geniş olan taraftan rulo yapın Hamuru yağlanmış kek kalıbının icine yerleştirin Ucuncu defa tekrar 20 dakika hamuru dinlendirin Kızdırılmış olan fırına sokup 40 dakika pişirin Kalıptan cıkartıp soğumaya bırakın Glasesi icin pudra şekerini meyve suyu ve limon suyu ile karıştırın Kekin uzerine surun Kesilmiş bademleri de glase kurumadan once kekin uzerine serpin
HOLLANDA USULU CİKOLATALI PASTA
Malzemesi:
180 gr yumuşatılmış margarin
180 gr şeker
8 yumurta (sarısı, akı ayrılmış, akı cırpılıp kopuk haline getirilmiş)
120 gr rendelenmiş cikolata
1 cay kaşığı tarcın
1 limonun suyu ve kabuk rendesi
250 gr cekilmiş badem
Kreması:
35 cl sut
80 gr şeker
3 yumurta sarısı
50 gr kakao
45 gr kucuk doğranmış margarin
Cikolatalı glase:
90 gr cikolata
175 gr şeker
12 bardak su
Hazırlanışı:
Margarini bir kaba koyun Şekeri ve yumurta sarılarını katın Yaklaşık 30 dakika karışımı krem haline gelinceye kadar cırpın Cikolatayı 2 corba kaşığı sıcak su ile eritin Sonra krem haline getirdiğiniz karışıma ilave edin İyice karıştırın Sonra tarcın, limon suyunu, limon kabuğu rendesini, cekilmiş badem ve yumurta akından hazırladığınız kopuğu katın Karışımı yağladığınız kaba koyup kızdırılmış fırında pişirin Soğumaya bırakın Sonra kalıptan cıkarıp enlemesine uce bolun
İc icin verilen malzemeleri bir kapta benmari usuluyle (ici su dolu bir kap icinde ateşe oturtarak) cırparak krem haline getirin Bolduğunuz keklerin arasına bu kremden surun Sonra ust uste yerleştirin
Glase icin cikolatayı yine benmari usuluyle eritin Bir kapta şekeri su ile kaynatın Şurup haline getirin Soğumaya bırakın Sonra şurubu erimiş olan cikolataya katın Pastanın uzerine ve yanlarına daha sıcakken bu glaseden surun
FINDIKLI HOLLANDA BİSKUVİSİ
300 gr un
150 gr toz şeker
175 gr tereyağı
1 yumurta
100 gr pudra şekeri
Yarım paket vanilya
Limon kabuğu rendesi
150 gr ince kırılmış fındık
Unu hamur tahtası uzerinde eleyiniz
Tereyağı ilave ederek bıcak ile kıyınız
Bir yumurta akı, vanilya, limon kabuğu rendesi ilave ediniz
Hepsini beraber yoğurarak birleştiriniz Bu hamuru 3 eşit parcaya ayırınız
Her bir parcayı ayrı ayrı merdane ile acınız
Her bir parcayı tahta uzerine serpilen toz şekeri uzerinde yuvarlayarak silindir şekline getiriniz
Sonra 11,5 cm kalınlığında parcalara kesiniz
Birer parmak ara ile tepsiye diziniz
Orta ısıda fırında pişiriniz
Arzu edilirse fırından cıktıktan sonra uzerine pudra şekeri serpiniz
HOLLANDA USULU MAYALI HAMUR
Malzemesi:
250 gr un
20 gr maya
1 corba kaşığı şeker
14 litre ılık sut
75 gr kuru uzum
75 gr kuşuzumu
1 yumurta
1 tutam tuz
12 limonun rendelenmiş kabuğu
acmak icin un
3 litre su
tuz
Hazırlanışı:
Unu bir kabın icine koyun, ortasını havuz gibi acarak, ufalanmış mayayı icine koyun, uzerine şeker ekin Ilık sutten biraz ilave edip ortadaki malzemeyi karıştırın Kenarlardan aldığınız biraz unu uzerine ekin Kabın uzerini nemli bir bezle ortun Ilık bir yerde 1015 dakika maya kabarıncaya kadar bekletin Bu arada kuru ve kuş uzumunu soğuk suyla yıkayın Suzgece koyup uzerine kaynar su dokun ve suyunun suzulmesini bekleyin Bir kurulama bezi ile uzumlerin fazla suyunu alın Kalan sutu, yumurtayı, tuzu, rendelenmiş limon kabuğunu, maya ile karıştırın Un ile birlikte hamuru iyice yoğurun Hamurda baloncuklar meydana geldiği zaman hamurunuz hazır demektir Buyuk temiz bir kurulama bezinin icine unu serpin Mayalı hamuru bunun icine koyun Tencerenin kapağını hamurun uzerine yerleştirin Kurulama bezinin dort bir ucunu tutup duğum yapın Ancak hamurun daha kabaracağını goz onune alarak duğumu gevşek banlamak gerekir Buyuk bir tencerenin icine bol su koyun ve tuz ilave ederek suyu kaynatın Beze sarılı hamuru tencerenin icine sarkıtın Suyu 75 dakika kaynatın Hamuru sıcak bir tepsiye alıp 2 kaşık ile ortadan bolun hemen servis yapın
TON BALIKLI SALATA (HOLLANDA)
Malzemeler
5 patates,
Bizim Mutfak Mayonez,
Ton balık,
Ağız tadına gore tuz,
35 adet turşu salatalık,
5 adet yumurta
Hazırlanışı
1 adım: Patatesler ve yumurtalar haşlanır,
2 adım: Patatesler ezilip yumurtaların bir kısmı icerisine kucuk kucuk dilimlenir
3 adım: Turşu salatalıklar rendelenip icerisine karıştırılır
4 adım: Tuz, tonbalık ve mayonez ilave edilerek karıştırılır
5 adım: Yumurtaların diğer kısmı halka halinde doğranıp ton balıklı salatanın uzeri suslenir
Oneriler: Ton balığın yağını da icerisine eklerseniz daha guzel bir tad elde edersiniz, ekmek uzerine surulerek de yenebilir
HOLLANDA USULU PEYNİRLİ KANAPE
Malzemesi:
8 dilim tost ekmeği,
80 gr tereyağı,
8 dilim salam,
8 ince dilim taze kaşar
Hazırlanışı:
Tost ekmeklerinin her iki yuzunu de kızartın Birer yuzune tereyağı surun Uzerlerine once salam dilimlerini, sonra da peynir dilimlerini yerleştirin, onceden ısttığmız fırına koyarak peynirlerin uzerleri kızarmcaya kadar pişirin Tost dilimlerini servis tabağına alın, kenarlarını yeşil salata ve domates dilimleri ile susleyerek servis yapın