Valve, Steam Deck’te kullanılan SteamOS 3 için şimdi bir ISO evrakı yayınlamış değil, lakin görünüşe nazaran erkenden HoloISO isimli bir tahlil geliştirildi. SteamOS işletim sistemi %99 olarak açık kaynaklı (Steam istemcisi hariç) ve böylelikle insanların işletim sistemi üzerinde kolaylıkla değişiklikler yapma bahtı var.
Piyasaya sürülen tahlil SteamOS 3 ile tam olarak birebir değil, fakat epeyce yakın. Bu bağlamda işletim sistemindeki ana paketler direkt Valve’den geliyor. Mevcut sürüm Valve’in geçmişteki Steam Machine projesinden kalıntılar içeriyor.
1 - 4
HoloISO, Steam Deck için birinci açılış tecrübesi, ana Deck Kullanıcı Arayüzü, KDE Plazma Masaüstü Modu (Valf’s Vapor teması dahil), Küresel FSR, FPS sınırlama ve daha fazlası dahil olmak üzere halihazırda pek çok özelliğe sahip. Yeniden de NVIDIA GPU’larda sıkıntılar yaşandığı söyleniyor ve kimi Intel şoförlerinde düzenlemeye gereksinim var. AMD tabanlı sistemlerde ise sonuçlar daha başarılı.
Bir hatırlatma olarak belirtelim, Steam Deck artık Debian’a dayalı değil, bunun yerine temel olarak Arch Linux’u kullanıyor. Ayrıyeten Proton Windows uyumluluk katmanını içeriyor. HoloISO projesinde hala eksikler var ve problemlerin çözülmesini beklemek mantıklı olabilir. Son olarak, HoloISO evraklarına GitHub üzerinden erişmek mümkün.