teknolojiuzmani
FD Üye

Orta Amerika ülkesi Honduras'ta, 28 Kasım'da yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan Xiomara Castro yemin ederek misyonuna başladı.
Honduras'ın birinci bayan devlet lideri seçilen Castro, başkanlık neslinin kendisine takdim edilmesiyle başşehir Tegucigalpa'daki Ulusal Stadyumda, yaklaşık 29 bin destekçisinin önünde yemin etti.
Castro, konuşmasında 1 milyon fakir aileye ücretsiz elektrik kelamı vererek, 'Cumhuriyete sadık kalacağıma, maddelere uyacağıma ve uygulayacağıma kelam veriyorum.' tabirini kullandı.
Yoksulluk, göç, uyuşturucu kaçakçılığı ve yolsuzlukla gayrette kararlılık bildirisi veren Castro, eğitim, sıhhat, güvenlik ve istihdamın ilerletilmesi için çabalayacaklarını söyledi.
"Zincileri kırıyoruz"
Castro, Honduras'ın kuruluşundan bu yana birinci kere bayan bir devlet liderinin bu misyonu üstleneceğini vurgulayarak, 'Bağımsızlığımızın ilanından beri 200 yıl geçti. Zincirleri kırıyoruz, gelenekleri kırıyoruz. Bu tarihi gerçek, lakin halkın çoğunluğunun görüşünden kaynaklanabilir. Honduras halkına, bu onur ve itimat için teşekkür ederiz.' dedi.
Yemin merasimine, ABD Lider Yardımcısı Kamala Harris, İspanya Hükümdarı 6. Felipe, Arjantin Lider Yardımcısı Cristina Kirchner, eski Bolivya Devlet Lideri Evo Morales olmak üzere çok sayıda diplomatik temsilci katıldı.